share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μελιτζάνες με κρεμώδη σάλτσα ντομάτας και τυριά στο φούρνο

Μελιτζάνες με κρεμώδη σάλτσα ντομάτας και τυριά στο φούρνο

Μελιτζάνες με σάλτα ντομάτας ανάμεικτη με μπεσαμέλ και τυριά στο φούρνο. Ένα αγαπημένο σε όλους λαδερό φαγητό, με έντονες καλοκαιρινές γεύσεις και μυρωδιές που θα σας εντυπωσιάσει. Μια συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε ένα υπέροχο σπιτικό, απολαυστικό πιάτο. Καλή σας όρεξη!

Υλικά συνταγής

2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες 1 εκ.

1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

4-5 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους

20 γρ. βούτυρο

1 κ.σ. αλεύρι

1 φλ. τσαγιού γάλα

1 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά Napoletana εμπορίου

1¼ φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα σκληρή

1¼ φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή πικάντικη γραβιέρα

Διαφήμιση

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 180 βαθμούς στον αέρα και στρώνετε το μεγάλο ταψί του φούρνο με χαρτί ψησίματος. Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις πλένετε, τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Τις κόβετε σε φέτες πάχους 1 εκ. τις αλείφετε (με ένα πινέλο) και από τις δύο πλευρές με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι. Τις στρώνετε στο ταψί πάνω στο χαρτί ψησίματος, βάζετε στο ταψί και τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα τους και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10 λ. Στη συνέχεια γυρίζετε τις μελιτζάνες από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.

Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το το γάλα και τη σάλτσα ντομάτας και το αφήνετε στην άκρη. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα για 2 λ ή μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Το κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το μείγμα γάλακτος-σάλτσας ντομάτας ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για 5 λ. Το αποσύρετε από τη φωτιά.

Συμπιέζετε με τα χέρια σας τα σκόρδα ώστε να βγει η ψημένη σάρκα του σκόρδου από τις φλούδες τους. Πασπαλίζετε με λίγο αλατοπίπερο τις ψημένες μελιτζάνες και από πάνω τις αλείφετε με το ψημένο, μελωμένο σκόρδο.

Παίρνετε ένα τετράγωνο ταψί με διάμετρο βάσης 23 εκ. περίπου και ρίχνετε στη βάση του λίγα σάλτσα (ντομάτας γάλακτος). Από πάνω απλώνετε μια στρώση με μελιτζάνες, πάνω από τις μελιτζάνες μια στρώση σάλτσα και από πάνω πασπαλίζετε τα μισά τριμμένα τυριά ανάμεικτα. Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις άλλη μια φορά τελειώνοντας με τη στρώση τυριών.

Ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λ ή μέχρι να ροδίσει. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε στην άκρη για 5-10 λ να “σταθεί” και μετά το απολαμβάνετε!

Πηγή

Διαφήμιση

logo