share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα συσκευασμένα λαχανικά

Μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα συσκευασμένα λαχανικά

Βρετανία: μελέτη υποστηρίζει ότι τα συσκευασμένα λαχανικά είναι εύκολο να αναπτύξουν το βακτήριο σαλμονέλα, λόγω των χυμών από τα κομμένα φύλλα

Tα νέα για όσους έχουν βάλει τη σαλάτα στη ζωή τους χάρη στην ευκολία των συσκευασμένων, προπλυμένων και κομμένων λαχανικών είναι δυσάρεστα.

Οι συσκευασμένες σαλάτες και το σπανάκι αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης από το βακτήριο σαλμονέλα, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων στη Βρετανία, στην οποία συμμετείχε και νεαρός Ελληνας ερευνητής.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι οι χυμοί που εκκρίνονται από τα κομμένα φύλλα, λόγω της υγρασίας και των θρεπτικών συστατικών τους, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του επικίνδυνου μικροοργανισμού, που έχει συνδεθεί κυρίως με το κοτόπουλο και μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρος.

Οι ερευνητές του University of Leicester, με επικεφαλής τη μικροβιολόγο Primrose Freestone και τον διδακτορικό ερευνητή Γιάννη Κουκκίδη, ανακάλυψαν επίσης ότι η παρουσία των χυμών κάνει πιο επιθετική τη σαλμονέλα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης του καταναλωτή έως και 2.400 φορές!

Πολλαπλασιάζεται

Ακόμα και μικροποσότητες χυμού, όχι μεγαλύτερες από το ένα διακοσιοστό ενός κουταλιού του γλυκού, διευκολύνουν τη σαλμονέλα να πολλαπλασιαστεί, ακόμη κι όταν η συσκευασία μπαίνει στο ψυγείο.

Διαφήμιση

Μάλιστα, το βακτήριο προσκολλάται τόσο γερά στα κομμένα φύλλα που δεν φεύγει ούτε με το πλύσιμο από τον καταναλωτή.

Αρκούν λίγα κύτταρα σαλμονέλας στην αρχή της συσκευασίας για να αυξηθούν σε πολλές χιλιάδες μέχρι ο καταναλωτής να φάει το προϊόν ή έως την ημερομηνία λήξης του. Ενδεικτικό είναι ότι τα αρχικά 100 βακτήρια σαλμονέλας μπορούν να έχουν γίνει 100.000 μέσα σε μόνο πέντε μέρες από το αρχικό κόψιμο των σαλατικών που θα συσκευαστούν.

Γι’ αυτό οι ερευνητές επισήμαναν την ανάγκη τα κομμένα και συσκευασμένα φρέσκα λαχανικά να τρώγονται όσο γίνεται πιο γρήγορα μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Ηδη έχουν καταγραφεί διάφορα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα και κολοβακτηρίδια ύστερα από κατανάλωση φρέσκιας σαλάτας σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα φρέσκα προϊόντα, συσκευασμένα και μη, χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο πριν από την κατανάλωση.

Συνήθως οι συσκευασμένες σαλάτες έχουν προηγουμένως πλυθεί με χλωριωμένο νερό, όμως το χλώριο, αν και μειώνει την παρουσία των παθογόνων μικροοργανισμών, δεν τους εξαλείφει.

Πηγή

Διαφήμιση

logo