share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Λύσεις για να μειώσετε την βλέννα και το φλέγμα που εμποδίζουν την αναπνοή

Λύσεις για να μειώσετε την βλέννα και το φλέγμα που εμποδίζουν την αναπνοή

Το φλέγμα είναι ένας τύπος βλέννας που παράγεται στους πνεύμονες και στην κατώτερη αναπνευστική οδό. Είναι πιο αισθητό όταν το άτομο είναι έχει βαρύ κρυολόγημα, ή κάποια μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας.

Η βλέννα αποτελεί προστατευτική επένδυση σε ορισμένα μέρη του σώματος, ακόμη και όταν ένα άτομο είναι καλά. Η βλέννα κρατά αυτές τις περιοχές από το στέγνωμα και βοηθά στην υπεράσπιση από τους εισβολείς, συμπεριλαμβανομένων των ιών και των βακτηριδίων.

Αν και ένα υγιές σώμα χρειάζεται κάποια ποσότητα βλέννας, αν αυτή υπάρχει σε υπερβολική ποσότητα, τότε η κατάσταση γίνεται πολύ άβολη και δυσάρεστη, ειδικά επειδή δυσχεραίνεται πολύ η αναπνοή.

Η περίσσεια βλέννας μπορεί να προκληθεί από:

  • λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, ή η γρίπη
  • αλλεργίες
  • ερεθισμό της μύτης, του λαιμού, ή των πνευμόνων
  • πεπτικά προβλήματα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • κάπνισμα
  • πνευμονικές παθήσεις, όπως η πνευμονία, ο καρκίνος του πνεύμονα, η κυστική ίνωση, ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Πώς να απαλλαγείτε από το φλέγμα και την βλέννα

Οι ακόλουθες ενέργειες μπορούν να σας βοηθήσουν στην εξάλειψη της πλεονάζουσας βλέννας και του φλέγματος:

Υγρασία στην ατμόσφαιρα

Ο ξηρός αέρας ερεθίζει την μύτη και τον λαιμό, προκαλώντας τη δημιουργία περισσότερης βλέννας ως λιπαντικό μέσο. Βάλτε υγραντήρα στο δωμάτιο θα έχετε καλύτερο ύπνο, διατηρώντας την μύτη σας καθαρή και αποτρέποντας τον πονόλαιμο.

Ενυδάτωση

Το σώμα πρέπει να παραμείνει ενυδατωμένο για να διατηρήσει την βλέννα λεπτή. Όταν το άτομο έχει κρύωμα η κατανάλωση επιπλέον υγρών μπορεί να μειώσει την βλέννα και να βοηθήσει το έντερο να λειτουργήσει καλύτερα. Άτομα με εποχιακές αλλεργίες μπορεί επίσης να διαπιστώσουν ότι η καλή ενυδάτωση βοηθάει στην αποφυγή της συμφόρησης.

Εφαρμόστε ένα ζεστό, υγρό πανί στο πρόσωπο

Αυτό μπορεί να είναι μια καταπραϋντική θεραπεία για τον ισχυρό πονοκέφαλο από τα ιγμόρεια. Η εισπνοή μέσα από ένα υγρό πανί είναι ένας γρήγορος τρόπος για να αυξήσετε την υγρασία στην μύτη και τον λαιμό. Η θερμότητα θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της πίεσης στα ιγμόρεια.

Κρατήστε το κεφάλι σας ανυψωμένο

Όταν η συσσώρευση της βλέννας είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, μπορεί να σας βοηθήσει αν κατά τον ύπνο βάλετε μερικά μαξιλάρια παραπάνω. Αλλιώς θα έχετε δυσφορία, επειδή μπορεί να συσσωρεύεται η βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού.

Μην καταπιέζετε τον βήχα σας

Ο βήχας είναι ο τρόπος που το σώμα αποβάλλει ό,τι δεν χρειάζεται από τους πνεύμονες και τον λαιμό. Αν θέλετε να βήξετε, μην το κρατάτε! Μπορείτε, ωστόσο, να πάρετε σιρόπι για τον βήχα με ελάχιστο κόστος.

Απαλλαγείτε από το φλέγμα

Όταν το φλέγμα αναδύεται από τους πνεύμονες στον λαιμό, το σώμα πιθανότατα προσπαθεί να το αφαιρέσει. Το φτύσιμο είναι πιο υγιές από το να το καταπιείτε. Βρείτε έναν “ευγενικό” και “διακριτικό” τρόπο για να φτύνετε το φλέγμα.

Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό σπρέι αλατόνερου

Ένα σπρέι φυσιολογικού ορού μπορεί να καθαρίσει τη βλέννα και τα αλλεργιογόνα από την μύτη και τα ιγμόρεια. Ψάξτε για αποστειρωμένα σπρέι που περιέχουν μόνο χλωριούχο νάτριο.

Γαργάρες με αλατισμένο νερό

Αυτό μπορεί να καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό και να βοηθήσει στην απομάκρυνση της περιττής βλέννας. Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό είναι καλό για γαργάρες πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

Ευκάλυπτος

Τα προϊόντα ευκαλύπτου μπορούν να μειώσουν τον βήχα και την βλέννα. Συνήθως εφαρμόζονται απευθείας στο στήθος. Μερικές σταγόνες ελαίου ευκαλύπτου μπορούν επίσης να προστεθούν σε έναν υγραντήρα, ή όταν κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, για να βοηθήσουν στον καθαρισμό της μύτης.

Διαφήμιση

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό) κάνει το σώμα να παράγει περισσότερο φλέγμα και βλέννα.

Ελαχιστοποίηση της χρήσης αποσυμφορητικών

Αν και ξηραίνουν τις εκκρίσεις και μπορούν να ανακουφίσουν την ρινική καταρροή, τα αποσυμφορητικά μπορεί να καταστήσουν πιο δύσκολο το να ξεφορτωθεί ο οργανισμός το φλέγμα και την βλέννα.

Σωστή φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα που είναι γνωστά ως αποχρεμπτικά μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της βλέννας και του φλέγματος, καθιστώντας τα πιο εύκολο να τα αποβάλλετε με βήχα ή με το φύσημα της μύτης. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι αυτά τα φάρμακα δεν περιέχουν επίσης αποσυμφορητικά.

Αλλεργίες

Οι εποχιακές αλλεργίες οδηγούν σε καταρροή ή μπούκωμα, καθώς και σε περίσσεια βλέννας και φλέγματος. Πολλά αντιαλλεργικά φάρμακα μειώνουν τα συμπτώματα.

Αποφύγετε τα ερεθιστικά

Οι χημικές ουσίες, τα αρώματα και η ρύπανση μπορούν να ερεθίσουν την μύτη, τον λαιμό και τους κατώτερους αεραγωγούς. Αυτό αναγκάζει το σώμα να παράγει περισσότερη βλέννα.

Αντιδράσεις σε τροφές

Ορισμένες τροφές προκαλούν αντιδράσεις που μοιάζουν με εποχιακή αλλεργία. Μπορεί να προκαλέσουν ρινική καταρροή και ερεθισμό στον λαιμό, οδηγώντας σε υπερβολική βλέννα. Καταγράψτε κάθε τρόφιμο που σας προκαλεί αύξηση του φλέγματος, ή της βλέννας.

Αποφύγετε αλκοόλ και καφεΐνη

Και οι δύο ουσίες οδηγούν σε αφυδάτωση εάν καταναλώνονται σε περίσσεια. Όταν η βλέννα και το φλέγμα αποτελούν πρόβλημα, πίνετε πολλά ζεστά, αλλά μη καφεϊνούχα ποτά.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, ή ντους

Ο χρόνος που καταναλώνεται σε ένα μπάνιο γεμάτο ατμό θα βοηθήσει να χαλαρώσει και να καθαρίσει την βλέννα στην μύτη και τον λαιμό. Όσο μένει το ζεστό νερό στο πρόσωπο τόσο θα ανακουφίζεται η πίεση στους ρινικούς κόλπους.

Φυσήξτε απαλά την μύτη σας

Μπορεί να θέλετε να φυσήξετε δυνατά την μύτη σας, μέχρι να βγει η παχύρρευστη βλέννα. Εντούτοις, όταν φυσάτε την μύτη σας με πολύ δύναμη, μπορεί να βλάψει τα ιγμόρεια, προκαλώντας πόνο, πίεση και πιθανώς μόλυνση.

Τρώτε πολλά φρούτα

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και, ενδεχομένως, σόγια, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με το φλέγμα.

Αποφύγετε τροφές που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του φλέγματος και της βλέννας.

https://www.medicalnewstoday.com

Πηγή

Διαφήμιση

logo