share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Λιποθυμικό επεισόδιο: Πού οφείλεται & ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν

Λιποθυμικό επεισόδιο: Πού οφείλεται & ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν

Ένα λιποθυμικό επεισόδιο σπάνια προκαλείται από θρόμβο στον πνεύμονα και συνήθως δεν απαιτεί πολλές διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μελέτη με πάνω από 1,6 εκατομμύρια ενήλικες που διακομίστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μετά από λιποθυμία –ο ιατρικός όρος είναι συγκοπή- έδειξε ότι σε ποσοστό μικρότερο του 1% η αιτία ήταν το φράξιμο της αρτηρίας που οδηγούσε στους πνεύμονες ή η πνευμονική εμβολή.

Το συμπέρασμα είναι ότι, όταν οι ασθενείς αναζητούν ιατρική φροντίδα στα επείγοντα μετά από ένα λιποθυμικό επεισόδιο, δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν ή να υποβληθούν σε επεμβατικές εξετάσεις, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Giorgio Costantino.

Η απλή παρατήρηση και παρακολούθηση της καρδιάς είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται, προσθέτει ο Ιταλός καρδιολόγος.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τις σωστές εξετάσεις για τους ασθενείς που τις χρειάζονται. Κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις όμως, μπορεί να είναι επικίνδυνες και να προκαλέσουν περισσότερες βλάβες απ’ ότι οφέλη».

Μόνο όταν η λιποθυμία συνδέεται με αίσθημα παλμών (ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός), δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή άλλες σημαντικές διαταραχές, απαιτεί πιο επιθετική ιατρική φροντίδα, πρόσθεσε ο Costantino, από την κλινική Ospedale Maggiore “Carlo Alberto Pizzardi”, στο Μιλάνο.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Δρα Gregg Fonarrow, Διευθυντή του Κέντρου Καρδιομυοπάθειας, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, η λιποθυμία χρήζει μεγαλύτερης προσοχής.

Όπως παρατήρησε, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων ασθενών ο κίνδυνος θρόμβου στο αίμα αφορούσε 1 στους 25 ασθενείς.

Αυτό “δεν θα ήταν ακριβές να χαρακτηριστεί ως σπάνιο», πρόσθεσε.

Διαφήμιση

Παρότι ο Fonarow συμφώνησε ότι η λιποθυμία έχει συχνά “εντελώς καλοήθεις» αιτίες, διευκρίνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι “απειλητικές για τη ζωή». Γι’ αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να εξετάζονται οι θρόμβοι αίματος ως πιθανή αιτία κατά τη διάγνωση ασθενών με λιποθυμία.

Ο θρόμβος στον πνεύμονα έχει αναγνωριστεί ως αιτία λιποθυμίας, αλλά δεν έχει γίνει εκτενής έρευνα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Εξ ορισμού μια λιποθυμία συμβαίνει όταν ο ασθενής βιώνει προσωρινή απώλεια συνείδησης “που προκαλείται από μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο» δήλωσε ο Costantino.

Η λιποθυμία είναι συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς εκδηλώνεται τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του 25% των ανθρώπων.

Ειδικά οι νέοι είναι επιρρεπείς σε έναν τύπο λιποθυμίας, που είναι γνωστή ως συγκοπή λόγω αγγειοκινητικού αντανακλαστικού και μπορεί να προκληθεί από πτώση της αρτηριακής πίεσης ή του καρδιακού ρυθμού ως αντίδραση στον πόνο ή το έντονο στρες.

Ωστόσο η λιποθυμία δεν είναι συνήθως αιτία αδικαιολόγητης ανησυχίας.

Αν κάποιος λιποθυμήσει, ξαπλώστε τον, μετρήστε το σφυγμό του και σηκώστε του τα πόδια, “επειδή τα περισσότερα λιποθυμικά επεισόδια οφείλονται σε υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση)», δήλωσε ο Constantino.

Στα σοβαρά αίτια μιας λιποθυμίας, περιλαμβάνονται οι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, η ρήξη αιμοφόρου αγγείου ή αορτής και ο θρόμβος αίματος.

Για να προσδιοριστεί ο επιπολασμός των θρόμβων στους πνεύμονες μεταξύ ασθενών που εκδήλωσαν λιποθυμικό επεισόδιο, ο Costantino και οι συνεργάτες του μελέτησαν δεδομένα για την περίοδο 2000-2016 από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων στον Καναδά, τη Δανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θρόμβοι στους πνεύμονες βρέθηκαν στο 0,55% όλων των ασθενών που διακομίστηκαν στα επείγοντα μετά από λιποθυμία. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν, ποσοστό μεταξύ 0,15% και 2,10% είχαν θρόμβους αίματος που “ταξίδευαν» προς τους πνεύμονές τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης JAMA Internal Medicine.

Πηγή

Διαφήμιση

logo