share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Λίγες θερμίδες για πιο… νέο εγκέφαλο

Λίγες θερμίδες για πιο… νέο εγκέφαλο

Ουάσινγκτον.

Λέμε επί έτη πως “είμαστε ό,τι τρώμε». Τώρα, σημαντική νέα μελέτη μας

παρέχει περαιτέρω λόγους ώστε να προσέχουμε πολύ τι τρώμε προκειμένου

να… είμαστε για περισσότερο χρόνο με “σώας τας φρένας» σε αυτόν τον

κόσμο.

Νευροεπιστήμονες

από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

ανακάλυψαν ότι η διατροφή περιορισμένων θερμίδων παρεμβαίνει στην αύξηση

και μείωση των επιπέδων δραστηριότητας σχεδόν 900 διαφορετικών γονιδίων

που συνδέονται με τη γήρανση και τον σχηματισμό της μνήμης στον

εγκέφαλο. Οι ερευνητές ανέφεραν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου

της Εταιρείας Νευροεπιστήμης που λαμβάνει χώρα στην Ουάσινγκτον από τις

15 ως τις 19 Νοεμβρίου, ότι τα πρώτα αυτά πειραματικά τους αποτελέσματα

που αφορούσαν θηλυκά ποντίκια μαρτυρούν πώς μια διατροφή “φτωχή» σε θερμίδες μπορεί να εμποδίσει ορισμένες πτυχές της γήρανσης και των χρόνιων νόσων στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

“Η μελέτη μας δείχνει πώς ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί πρακτικά να σταματήσει την έκφραση γονιδίων που συνδέονται με τη γήρανση»

ανέφερε ο κύριος ερευνητής στη νέα μελέτη, νευροεπιστήμονας από το

Ιατρικό Κέντρο Langone Στίβεν Γκίνσμπεργκ. Ο δρ Γκίνσμπεργκ τόνισε πως

τα ευρήματα της ομάδας του δεν πρέπει να μεταφράζονται στο ότι ο

περιορισμός θερμίδων είναι η “πηγή της νεότητας». “Ωστόσο προσφέρει

επιπλέον στοιχεία σχετικά με τον ρόλο της διατροφής σε ό,τι αφορά την

επιβράδυνση των επιπτώσεων της γήρανσης αλλά και των νόσων που

σχετίζονται με αυτήν».
Διαφήμιση

Παρότι

τα ολιγοθερμιδικά διατροφικά μοτίβα είναι γνωστό επί δεκαετίες ότι

επιμηκύνουν τη ζωή τρωκτικών και άλλων θηλαστικών, η επίδρασή τους στον

άνθρωπο δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή. Μελέτες έχουν μέχρι στιγμής

δείξει ότι αυτού του είδους η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, υπέρτασης και εγκεφαλικού.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο δρ Γκίνσμπεργκ, η γενετική επίδραση της

ολιγοθερμιδικής διατροφής στις περιοχές της μνήμης και της μάθησης του

εγκεφάλου δεν είχε αποδειχθεί μέχρι σήμερα. Προηγούμενες ερευνητικές

εργασίες επικεντρώνονταν στην επίδραση της διατροφής μόνο σε ένα ή δύο

γονίδια τη φορά. Στη νέα ανάλυση όμως “σαρώθηκαν» περισσότερα από 10.000

γονίδια.

Στο

πλαίσιο του πειράματος, ορισμένα θηλυκά ποντίκια (όπως συμβαίνει και με

τους ανθρώπους τα θηλυκά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε

σύγκριση με τα αρσενικά) κατανάλωναν τροφή με 30% λιγότερες θερμίδες σε

σύγκριση με εκείνη που κατανάλωναν τα υπόλοιπα θηλυκά. Ιστολογικές

αναλύσεις της περιοχής του ιππόκαμπου, η οποία επηρεάζεται νωρίτερα από

τις υπόλοιπες περιοχές του εγκεφάλου στη νόσο Αλτσχάιμερ, διεξήχθησαν

στα ποντίκια όταν εκείνα ήταν μεσήλικα ή όταν γέρασαν προκειμένου να

εξεταστούν οι όποιες διαφορές στη γονιδιακή έκφραση με την πάροδο του

χρόνου. Όπως προέκυψε, ο ιππόκαμπος των θηλυκών ποντικών που είχαν ακολουθήσει αυστηρή διατροφή παρέμενε πιο… νέος.

Καταλήγοντας

ο δρ Γκίνσμπεργκ σημείωσε ότι η νέα αυτή μελέτη “ανοίγει ακόμη

περισσότερο την πόρτα σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ανάλυση σχετικά με τον

περιορισμό θερμίδων και τη γενετική της αντιγήρανσης».

.tastyday.gr

Διαφήμιση

logo