share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Κυστική ίνωση: Συμβουλές για καλό ταξίδι χωρίς απρόοπτα

Κυστική ίνωση: Συμβουλές για καλό ταξίδι χωρίς απρόοπτα

Ειδικές προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνουν στα ταξίδια τους οι ασθενείς με κυστική ίνωση, μία κληρονομική πάθηση που τους δημιουργεί σοβαρά αναπνευστικά και πεπτικά προβλήματα.

Τα ταξίδια μπορούν να είναι συναρπαστικά, αλλά χρειάζονται προετοιμασία και προγραμματισμό για να εξελιχθούν χωρίς απρόοπτα. Όταν, όμως, κάποιος πάσχει από κυστική ίνωση, η προετοιμασία πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτική.

Το καναδικό Ίδρυμα Κυστικής Ίνωσης και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τους ασθενείς.

Κατά την επιλογή του προορισμού

* Διαλέξτε προσεκτικά τον προορισμό σας και προμηθευτείτε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις και καθυστερήσεις. Μην ξεχάσετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας, εάν ο προορισμός σας βρίσκεται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια υγείας, ρωτήστε αν σας καλύπτει στο εξωτερικό και σε ποιες χώρες.

* Κατά την επιλογή του προορισμού, λάβετε υπόψη την αντοχή σας στη ζέστη, το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης και τις διατροφικές ιδιαιτερότητες που τυχόν αντιμετωπίζετε.

* Μην ταξιδεύετε μόνοι σας, εκτός κι αν είστε βέβαιοι ότι δεν θα χρειασθείτε βοήθεια εάν αρρωστήσετε. Εάν ταξιδέψετε μόνοι σας, ίσως είναι προτιμότερο να διαλέξετε μια οργανωμένη εκδρομή, ούτως ώστε να βρίσκεστε πάντοτε μαζί με άλλα άτομα.

Η ιατρική ομάδα

* Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας για το ταξίδι σας. Αν προγραμματίζετε ταξίδι στο εξωτερικό θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, να σας ετοιμάσει στα αγγλικά μία ιατρική γνωμάτευση.

Θα χρειασθείτε επίσης μία λίστα στα αγγλικά με τα φάρμακα που παίρνετε. Η λίστα πρέπει να αναγράφει και τη δραστική ουσία κάθε φαρμάκου, διότι μπορεί στην ξένη χώρα να πωλούνται με διαφορετική εμπορική ονομασία.

* Ρωτήστε τον γιατρό και τους άλλους επαγγελματίες Υγείας που σας φροντίζουν (π.χ. φυσιοθεραπευτή, διαιτολόγο) για τις προσαρμογές που μπορείτε να κάνετε ώστε να διατηρήσετε όσο είναι εφικτό το πρόγραμμα της αυτοφροντίδας σας.

Π.χ. μπορεί να σας αντικαταστήσουν κάποια φάρμακα που παίρνετε με νεφελοποιητή με δισκία που λαμβάνονται από το στόμα. Ή μπορεί να σας προτείνουν τρόπους προσαρμογής της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας στο ταξίδι.

* Πάρτε μαζί σας επαρκείς ποσότητες από τα φάρμακά σας. Ο γιατρός θα πρέπει να σας δώσει ιατρική γνωμάτευση για τις ποσότητες αυτές. Να έχετε όλα τα φάρμακα μαζί σας στη διάρκεια του ταξιδιού (στη χειραποσκευή σας), με όποιο μέσον κι αν ταξιδεύετε.

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, και αυτή η γνωμάτευση πρέπει να είναι γραμμένη στα αγγλικά.

* Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας δώσει μία γνωμάτευση όπου θα αναφέρει την αγωγή που χρειάζεστε σε περίπτωση παρόξυνσης. Η γνωμάτευση θα είναι στα ελληνικά ή στα αγγλικά και θα παραθέτει τα φάρμακα με εμπορικές ονομασίες ή/και με δραστική ουσία, ανάλογα με τον ταξιδιωτικό προορισμό σας. Αυτό είναι σημαντικό διότι δεν έχουν όλα τα νοσοκομεία κλινικές εξειδικευμένες στην κυστική ίνωση.

Διαφήμιση

* Να κάνετε μερικές φωτοτυπίες απ’ όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις, ώστε αν χρειαστεί να μπορείτε να τις δώσετε (π.χ. σε έναν γιατρό στον προορισμό σας). Τα πρωτότυπα πρέπει να τα φυλάει το άτομο που θα σας συνοδεύει ή να βρίσκονται στο ξενοδοχείο σας.

* Για να μειώσετε τις πιθανότητες νοσήσεως, να κάνετε όλα τα απαιτούμενα εμβόλια πριν την αναχώρησή σας. Να θυμάστε όμως ότι μερικά εμβόλια χρειάζονται μερικές εβδομάδες έως ότου επιδράσουν. Συμβουλευθείτε αρκετούς μήνες νωρίτερα τον θεράποντα ιατρό σας.

* Εάν πρέπει να πάρετε μαζί σας μια συσκευή νεφελοποίησης, καλύτερα να προμηθευτείτε μία φορητή. Συμβουλευθείτε την ιατρική ομάδα σας.

Στον προορισμό σας

* Εάν το ταξίδι σας απαιτεί μετάβαση ανάμεσα σε διάφορες ζώνες ώρας, καταρτίστε το πρόγραμμά σας με τρόπο που θα σας επιτρέψει να προσαρμοσθείτε. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να πρέπει να αλλάξετε το ωράριο λήψης των φαρμάκων σας. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

* Καταρτίστε ένα πρόγραμμα για το ταξίδι σας, που θα σας επιτρέπει άφθονη ξεκούραση. Είναι πιθανότερο να παρουσιάσετε παρόξυνση της νόσου σας εάν κουρασθείτε πολύ, επομένως μην υπερβαίνετε τα όριά σας.

* Ενημερωθείτε για τα νοσήματα στα οποία ενδέχεται να βρεθείτε αντιμέτωποι στον προορισμό σας (π.χ. την ελονοσία ή τον ιό του Δυτικού Νείλου). Ρωτήστε τον γιατρό σας τι πρέπει να προσeξετε εάν αρρωστήσετε με κάποιο από αυτά.

Για παράδειγμα, τα φάρμακα της ελονοσίας μπορεί να αλληλεπιδράσουν με κάποια από τα φάρμακα για ηπατοπάθεια, νεφροπάθεια ή για τις μεταμοσχεύσεις.

* Ενημερωθείτε αν τα νοσοκομεία ή/και τα κέντρα υγείας στον προορισμό της επιλογής σας έχουν οργανωμένο κέντρο για άτομα με κυστική ίνωση. Εάν δεν υπάρχει επαρκής υγειονομική κάλυψη, ίσως πρέπει να πάτε κάπου αλλού.

* Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, πάρτε μαζί σας αντάπτορα πρίζας. Στα αεροδρόμια μπορεί να βρείτε αντάπτορες για πολλαπλούς προορισμούς.

* Προσeξτε το υψόμετρο. Αν είναι μεγάλο, μπορεί να επιβαρύνει την αναπνοή σας.

* Πάρτε μαζί το κινητό σας τηλέφωνο, ακόμα κι αν χρειαστεί να πληρώσετε roaming. Είναι καλό να έχετε άμεση πρόσβαση στην ιατρική ομάδα σας.

* Προσeξτε τη διατροφή σας. Να τηρείτε όλους τους κανόνες υγιεινής, να αποφεύγετε την προμήθεια τροφής και νερού από πλανόδιους πωλητές και να μην καταναλώνετε μη παστεριωμένα τρόφιμα (π.χ. τυρί, γάλα, γιαούρτι) επειδή “είναι από το χωριό».

Επιπλέον, να πάρετε μαζί έξτρα ένζυμα. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο. Συμβουλευθείτε τον διαιτολόγο σας.

Πηγή

Διαφήμιση

logo