ΥΓΕΙΑ

Κρυφός κίνδυνος στα απολυμαντικά τζελ των χεριών – Δείτε τι να προσέχετε

Κρυφός κίνδυνος στα απολυμαντικά τζελ των χεριών – Δείτε τι να προσέχετε

Αν δεν έχετε σαπούνι και νερό διαθέσιμα για να πλύνετε τα χέρια σας, το απολυμαντικό τζελ είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν, ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, δεν είναι και τόσο ασφαλές, ειδικά για το δέρμα. Το κύριο συστατικό που περιέχουν αυτά τα τζελ, το triclosan, σκοτώνει ΟΛΑ τα βακτήρια στο δέρμα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό, αφού, μαζί με τα επιβλαβή καταστρέφονται και τα “καλά” βακτήρια της επιδερμίδας.

Τα καλά βακτήρια συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στο πρώτο επίπεδο, σε εκείνο δηλαδή της καταστροφής των επικίνδυνων ουσιών από το περιβάλλον, προτού αυτά προλάβουν να εισβάλλουν στον οργανισμό.

Έτσι, η υπερβολική χρήση του απολυμαντικού τζελ κάνει το αντίθετο από αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε.

Διαφήμιση

Με τη χρήση απολυμαντικού, αυξάνετε επίσης την ικανότητα του σώματος να επιτρέπει στην BPA (δισφαινόλη-Α) να απορροφάται πιο εύκολα από το δέρμα. Αυτή είναι μια ένωση που βρίσκεται σε πολλά πλαστικά, σε συσκευασίες τροφίμων και στις αποδείξεις από τις ταμειακές μηχανές. Η BPA δρα σαν ορμόνη και μπορεί να διαταράξει την σωστή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.

Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες μέσα στο σώμα, να προκαλέσει καρδιακή ασθένεια, στειρότητα και αύξηση του κινδύνου καρκίνου και διαβήτη.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά, σύμφωνα με μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι στις ΗΠΑ.

Όταν καθαρίζετε τα χέρια σας με απολυμαντικό τζελ πριν από το φαγητό, τότε μπορεί να αυξήσετε την απορρόφηση του εν λόγω επιβλαβούς χημικού πάνω από 100 φορές.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το απολυμαντικό τζελ είναι κάτι που πρέπει να “κόψετε μαχαίρι” στην ζωή σας. Οφείλεται, ωστόσο, να το αποφεύγετε όσο αυτό είναι δυνατόν και να περιορίζετε την χρήση του στο απολύτως απαραίτητο.

Διαφήμιση
TAGS:
#γρήγορη
#δέρμα
#καρκίνου
#νερό
#οργανισμό
#παιδιά
#περιβάλλον
#προβλήματα
#σώμα
#φαγητό