share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Κοτόπουλο με σταμναγκάθι φρικασέ

Κοτόπουλο με σταμναγκάθι φρικασέ

Κοτόπουλο. Ένα αγαπημένο πουλερικό που φτιάχνετε με εκατοντάδες συνταγές και πάντα είναι ευπρόσδεκτο απ” όλη την οικογένεια. Εδώ σας δίνουμε μια ιδιαίτερη συνταγή για ζουμερό κοτόπουλο με σταμναγκάθι. Μια συνταγή για ένα εύκολο στη παρασκευή του και πεντανόστιμο, υγιεινό πιάτο για το οικογενειακό, και όχι μόνο, τραπέζι σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

1 κοτόπουλο περίπου 1½ κιλό, κομμένο σε μικρές μερίδες

1½ κιλό σταμναγκάθι, πλυμένο και καθαρισμένο [*]

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες, ή 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ

90ml ελαιόλαδο

1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος

1 κ.γ. μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 αυγά

Διαφήμιση

2 λεμονιών ο χυμός

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο βραστό αλατισμένο νερό, βράζετε το σταμναγκάθι για 10 λ (για να φύγει λίγο η πικράδα του) και το σουρώνετε. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν καλά απ” όλες τις πλευρές.

Στη συνέχεια προσθέτετε τα κρεμμύδια και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας ελαφρώς, για άλλα 5 λ. Προσθέτετε τα 250 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε το κοτόπουλο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 25-30 λ.

Μετά προσθέτετε το σταμναγκάθι, τον άνηθο, το μαραθόσπορο και ανακατεύετε. Ελέγχετε τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό επιπλέον (το φαγητό δεν πρέπει να στεγνώσει, για να κάνετε μετά το αυγολέμονο). Συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10 λ περίπου να ενωθούν οι γεύσεις και σβήνετε τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάτε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός τα ασπράδια των 2 αυγών μέχρι να έχετε μια χαλαρή μαρέγκα. Προσθέτετε τους κρόκους, το χυμό 2 λεμονιών και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε σε δόσεις από το ζεστό ζωμό της κατσαρόλας.

Περιχύνετε το φαγητό με το αυγολέμονο και ανακινείτε τη κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις να απλωθεί παντού. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας και το συνοδεύετε με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα.

[*] Αν δεν σας αρέσει το σταμναγκάθι που είναι ελαφρώς πικρούτσικο, το αναμιγνύετε με άλλα χορταρικά, όπως γλυκά χόρτα και μαρούλι ή βάζετε άλλο χορταρικό της αρεσκείας σας, με διαφορετικό όμως γευστικό αποτέλεσμα.

Πηγή

Πηγή

Διαφήμιση

logo