Σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους γύρω τους από τα γεμάτα μικρόβια σταγονίδια, δεν είναι λίγοι αυτοί που κλείνουν τη μύτη και το στόμα τους όταν φταρνίζονται.
Αυτή η συνήθεια όμως κρύβει σοβαρούς κινδύνους, όπως αποδεικνύει ένα παράξενο περιστατικό που κατέγραψαν οι γιατροί στην Αγγλία.
Ένας 34χρονος άντρας, του οποίου το όνομα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, υπέστη ρήξη στον λαιμό όταν προσπάθησε να καταπνίξει το φτάρνισμά του.
Ο ασθενής, αναφέρει η σχετική έκθεση των γιατρών στην επιθεώρηση British Medical Journal Case Reports, μεταφέρθηκε στα Επείγοντα όταν μετά από ένα “πνιχτό» φτάρνισμα εκδήλωσε αλλαγές στη φωνή του, πρήξιμο στον αυχένα και πόνο κατά την κατάποση. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι τη στιγμή του φταρνίσματος ένιωσε σαν κάτι να έσκασε στον αυχένα του και αμέσως μετά δυσκολευόταν να μιλήσει.
Οι ακτινογραφίες του έδειξαν ότι υπήρχαν μικρές φυσαλίδες αέρα στους ιστούς του λαιμού καθώς και στον αυχένα, στη βάση του κρανίου. Τα ευρήματα αυτά ερμηνεύτηκαν από τους γιατρούς ως ρήξη στο πίσω μέρος του λαιμού τού 34χρονου, η οποία προκλήθηκε από την ισχυρή πίεση που προκάλεσε ο παγιδευμένος αέρας.
“Για λόγους ευπρέπειας, μερικοί επιλέγουν να κόβουν το φτάρνισμα. Ωστόσο, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις αυτή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές» προειδοποιεί ο Δρ Σουντίπ Ντας, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.
Έπειτα από νοσηλεία μίας εβδομάδας και μετά τη χορήγηση αντιβίωσης και σίτισης με σωλήνα, ο 34χρονος είναι πλέον καλά στην υγεία του.
Στην έκθεσή τους οι γιατροί επισημαίνουν ότι μια επιπλοκή όπως αυτή που υπέστη ο 34χρονος είναι εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο αρκετά πιο πιθανό είναι να προκληθεί ρήξη τυμπάνου ή και ρήξη ανευρύσματος του εγκεφάλου όταν κλείνουμε τη μύτη και το στόμα για να σταματήσουμε το φτάρνισμα.
Για να αποφύγουμε την εξάπλωση των μικροβίων με το φτάρνισμα, οι ειδικοί συνιστούν να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο ή, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, με την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , The Guardian, BBC