share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Κίτρινα δόντια: Τα καθημερινά λάθη που ευθύνονται

Κίτρινα δόντια: Τα καθημερινά λάθη που ευθύνονται

Κοιτάζετε τις φωτογραφίες σας και παρατηρείτε ότι τελευταία τα δόντια σας δείχνουν αποχρωματισμένα ή πιο κίτρινα συγκριτικά με αυτά των φίλων σας;

Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ότι το σμάλτο, το εξωτερικό στρώμα των δοντιών είναι γενικά λευκό σε αποχρώσεις του γκρι και του γαλάζιου και ελαφρώς διάφανο.

Το στρώμα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, η οδοντίνη, η οποία γίνεται ορατή καθώς το σμάλτο λεπταίνει, είναι κίτρινη.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το σμάλτο ισχυρό και να αποτρέψετε την εμφάνιση της οδοντίνης, καθώς και να μειώσετε τη δημιουργία λεκέδων στα δόντια.

Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε:

Χρησιμοποιείτε λάθος το στοματικό διάλυμα

Το ξηρό στόμα είναι το πλέον ακατάλληλο περιβάλλον για τα δόντια σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σάλιο περιέχει συνδυασμό μεταλλικών στοιχείων, ενζύμων και ενώσεων που διατηρούν την ισορροπία του pH στο στόμα σας, μειώνοντας τα οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο. Το σάλιο ξεπλένει επίσης τα δόντια σας, απομακρύνοντας τα βακτηρίδια και αποτρέποντας τη δημιουργία λεκέδων.

Πολλά από τα στοματικά διαλύματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι πολύ όξινα και όταν χρησιμοποιούνται συχνά, μπορούν να καταστρέψουν το πολύτιμο σμάλτο των δοντιών. Αν χρησιμοποιείτε συχνά στοματικό διάλυμα, δοκιμάστε άλλες στρατηγικές, όπως το συχνότερο βούρτσισμα και ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών.

Διαφήμιση

Τρώτε πολλά όξινα φρούτα και λαχανικά

Όπως συμβαίνει με το στοματικό διάλυμα, τα πολλά οξέα στη διατροφή μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών. Τροφές με πολλά οξέα είναι τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, οι ντομάτες, ο ανανάς, το ξύδι, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, οι σάλτσες για σαλάτες με βάση το ξύδι, το κόκκινο κρασί και το μαύρο τσάι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα καταργήσετε από τη διατροφή σας, αλλά πρέπει να πίνετε αρκετό νερό μετά την κατανάλωσή τους, προκειμένου να αποφύγετε τον αποχρωματισμό των δοντιών.

Πίνετε πολλούς καφέδες

Ο καφές έχει πολλά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι όμως ένα επικίνδυνο ρόφημα για τα δόντια σας. Η κατανάλωση 2-3 καφέδων καθημερινά, επιτρέπει στο σμάλτο των δοντιών να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με ένα παράγοντα χρώσης.

Δεδομένου ότι το σμάλτο είναι πορώδες, αυτοί οι λεκέδες εγκαθίστανται και προκαλούν κιτρίνισμα αν δεν βουρτσίζετε συστηματικά τα δόντια σας. Δεν είναι η ποσότητα που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που καταναλώνεται ο καφές.Πίνοντας τον καφέ σας πιο γρήγορα ή με καλαμάκι, μειώνετε τον χρόνο παραμονής του στην στοματική κοιλότητα.

Καπνίζετε

Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα επιδρούν στο χρώμα των δοντιών επειδή προσκολλώνται στο σμάλτο τους. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο πιο ορατός γίνεται ο αποχρωματισμός των δοντιών. Το κάπνισμα προκαλεί και άλλα προβλήματα στη στοματική υγεία, όπως ουλίτιδα, τερηδόνα και ξηροστομία.

Αμελείτε τη στοματική υγιεινή

Εάν δεν έχετε σκεφτεί τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε τη νέα χρονιά, ξεκινήστε από το οδοντικό νήμα. Η απουσία τακτικού βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος, προκαλεί τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη λέπτυνση του σμάλτου των δοντιών, με αποτέλεσμα να φαίνονται κίτρινα από το φιλμ των βακτηρίων που δημιουργείται.

Τα βουρτσίζετε πολύ έντονα

Η άσκηση υπερβολικής πίεσης και η μεγάλη ταχύτητα βουρτσίσματος δεν συνεπάγονται πιο υγιές στόμα, ειδικά αν η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείτε περιέχει αποξεστικούς παράγοντες. Εάν βουρτσίζετε πάρα πολύ σκληρά ή πολύ συχνά τα δόντια σας, συμβάλλετε στην αφαίρεση του σμάλτου, εκθέτοντας τα δόντια σας στην οδοντίνη. Εάν τα δόντια σας είναι ήδη κίτρινα, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για τις επιλογές λεύκανσης που υπάρχουν, καθώς και για τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε.

Διαφήμιση

logo