share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Κιρσοί και ευρυαγγείες: όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις μας από τον ειδικό!!!

Κιρσοί και ευρυαγγείες: όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις μας από τον ειδικό!!!

Τι είναι οι κιρσοί, τι οι ευρυαγγείες, πώς γίνεται η διάγνωση και ποια η θεραπεία για την αντιμετώπισή τους.

Αν το αναλογιστεί λίγο κανείς, θα διαπιστώσει ότι είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει με την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας. Οι αρτηρίες μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς το σώμα. Οι φλέβες επαναφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Στην ουσία, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι χαλασμένες φλέβες που δεν λειτουργούν και εδώ χρειάζεται παρέμβαση για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία του αίματος τοπικά. Έχει παρατηρηθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών έχει σε κάποιο βαθμό κιρσούς και ένα ακόμα μεγαλύτερο ευρυαγγείες. Μπορεί στους άνδρες αυτές οι φλεβικές παθήσεις να είναι ποσοστιαία λιγότερες αλλά και εδώ συνιστούν ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα τόσο στην εμφάνιση όσο και στην υγεία.

Τι είναι οι κιρσοί και πώς προκαλούνται

Οι κιρσοί είναι τμήματα φλεβών στα οποία δεν κυκλοφορεί καλά το φλεβικό αίμα, που ταξιδεύει αψηφώντας το νόμο της βαρύτητας, από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Οι φλεβικοί κιρσοί είναι αποτέλεσμα της επιμήκυνσης και διαπλάτυνσης των φλεβών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και εμφανίζονται κυρίως στα κάτω άκρα.

Πάμε να δούμε τώρα πως προκαλούνται. Η μεταφορά του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά με τις φλέβες των κάτω άκρων επιτυγχάνεται με μια σειρά βαλβίδων που υπάρχουν στο εσωτερικό τους τοίχωμα και οι οποίες ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές οι βαλβίδες όμως δεν κλείνουν σωστά αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους. Έτσι δεν μπορούν να εμποδίσουν την παλινδρόμηση του αίματος προς τα πίσω, με συνέπεια το αίμα να λιμνάζει μέσα στις φλέβες. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στη δημιουργία κιρσών. Ευτυχώς η επιστημονική πρόοδος σήμερα μας επιτρέπει να βρίσκουμε όλο και πιο αποτελεσματικούς τρόπους θεραπείας.

Έτσι αφενός πολλές νέες τεχνικές έχουν έρθει στο προσκήνιο και κάποιες άλλες όπως η σκληροθεραπεία έχουν εξελιχθεί θεαματικά για την αντιμετώπισή τους. Στην καλύτερη δε των περιπτώσεων, με το σωστό προεγχειρητικό σχεδιασμό και τη μελέτη μπορεί να γίνει ο πλέον ενδεδειγμένος συνδυασμός τεχνικών και μεθόδων για μια tailor made επέμβαση και θεραπεία.

Διαφήμιση

Κιρσοί και ευρυαγγείες: όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις μας από τον ειδικό

Τι είναι ευρυαγγείες

Η διάγνωση των ευρυαγγειών είναι πρώτα από όλα εμφανής. Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά λεπτά φλεβίδια, σαν λεπτές κόκκινες ή μπλε γραμμές στα πόδια και ειδικά στην περιοχή των αστραγάλων εσωτερικά που μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι φλεβικής ανεπάρκειας. Για αυτό καλό θα ήταν να μη το αγνοήσετε. Στην ουσία οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα αγγεία(φλέβες)του δέρματος. Συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικία ή και μεγαλύτερες. Εδώ το πρόβλημα είναι πρωτίστως αισθητικό αφού σπάνια προκαλούν ενοχλήματα όπως τοπικό πόνο και κάψιμο ή αίσθημα βάρους στις γάμπες. Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται με αιτιολογία παρόμοια με αυτή των κιρσών αν και αρκετές φορές οι ορμόνες στις γυναίκες,διάφορες παθήσεις ή ακόμα και φυσικά αίτια όπως μικροτραυματισμοί ή χειρουργικές τομές μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνισή τους. Και ερχόμαστε τώρα στη διάγνωση που είναι εύκολη καθότι οι ευρυαγγείες είναι εμφανείς αν και η σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνει λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού ώστε να διερευνηθούν τυχόν αίτια που μπορούν να υποκρύπτουν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις. Η δε μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από τις επιστημονικές κοινότητες και η καλύτερη θεραπεία για τις ευρυαγγείες είναι η σκληροθεραπεία.

Κιρσοί και ευρυαγγείες: όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις μας από τον ειδικό

Για να είστε σίγουροι με την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων, πρέπει να είστε σίγουροι και με τον γιατρό σας.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr. Ο Αθανάσιος Σιαφάκας είναι στρατιωτικός Ιατρός, εκ των κορυφαίων στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική πολύχρονη εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Eίναι επιπλέον ο επίσημος εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως αγγειοχειρουργών, πλαστικών, δερματολόγων) στην εφαρμογή σκληροθεραπείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, για λογαριασμό του #1 παγκοσμίως φαρμάκου.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

Πηγή

Διαφήμιση

logo