share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Κεφίρ, μεγάλης διατροφικής αξίας γαλακτοκομικό ρόφημα κατάλληλο για το έντερο, την πίεση, την αναιμία, την δίαιτα, την αρθρίτιδα, την ουρολιθίαση, τον διαβήτη.

Κεφίρ, μεγάλης διατροφικής αξίας γαλακτοκομικό ρόφημα κατάλληλο για το έντερο, την πίεση, την αναιμία, την δίαιτα, την αρθρίτιδα, την ουρολιθίαση, τον διαβήτη.

Το κεφίρ ή αλλιώς κεφύριο, είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν, ρόφημα.

Παρασκευάζεται κυρίως απο γάλα αιγοπροβάτων το οποίο έχει υποστεί γαλακτική και αλκοολική ζύμωση με την προσθήκη κόκκων κεφυριού, που έχουν την μορφή αφυδατωμένων κόκκων μεγέθους μπιζελιού. Το κεφίρ, όπως και η γιαούρτη, πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στις περιοχές γύρω από τον Καύκασο και έχει συνδεθεί με την εκπληκτική μακροζωία των φυλών που ζουν εκεί. Ο Elie Metchnikoff (Βραβείο Νόμπελ ιατρικής το 1908) πουεργάστηκε στη Γαλλία, απέδιδε την μακροζωία τωνΒαλκανικών λαών στην άφθονη κατανάλωση ζυμούμενωνπροϊόντων γάλακτος, δηλαδή Κεφίρ, κουμίς, ξυνόγαλου καιγιαουρτιού. Η περίφημη θεωρία του υπήρξε η αιτία ναπροσελκυστεί το ενδιαφέρον των λαών της Δυτικής Ευρώπηςμε αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωση όλων των όξινωνπροϊόντων γάλακτος!

Ανάλογα με την περιοχή έχει και διαφορετικό όνομα, όπως kephir, kiaphur, kefer, knapon, kepi, kippi. Είναι το πιο δημοφιλές ζυμούμενο γαλακτοκομικό προϊόν στις Παρευξείνιες χώρες. Ωστόσο, παράγεται και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, αλλά και η Αργεντινή, η Ταϊβάν.

Τα βακτήρια προκαλούν γαλακτική ζύμωση και δίνουν στοπροιον την γεύση γιαούρτης. Έχει παχύρευστη υφή, είναιεύγευστο, εύπεπτο και πλούσιο σε προβιοτικά. Ο όρος προβιοτικά περιγράφει τα τρόφιμα εκείνα τα οποία περιέχουν ωφέλιμους για την υγεία μικροοργανισμούς. Η υψηλή περιεκτικότητα του κεφίρ σε προβιοτικά (υψηλότερη από του γιαουρτιού) δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη παθογόνων και τοξικών μικροοργανισμών του παχέως εντέρου και επαναφέρει σε ισορροπία την φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.

Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο στο οποίο έχει προστεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλλιέργεια από νωπούς σπόρους κεφίρ, προκαλώντας ζύμωση. Οι σπόροι κεφίρ, που οπτικά δίνουν την εντύπωση σφουγγαριού ή μικρου κουνουπιδιού, αποτελούνται από μια μάζα οξυγαλακτικών βακτηριδίων φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό ζύμης που ονομάζεται kefiran.

ο κεφίρ παρασκευάζεται αποκλειστικά με κόκκους κεφίρ. Οι κόκκοι του κεφίρ έχουν ακανόνιστο σχήμα και ανώμαλη επιφάνεια. Μοιάζουν με μικρές συμπαγείς μάζες κουνουπιδιού. Παρουσιάζουν ελαστικότητα στη δομή τους και πολλές φορές σχηματίζουν συσσωματώματα. Το χρώμα τους είναι λευκό έως υποκίτρινο και έχουν χαρακτηριστική όξινη γεύση. Οι κόκκοι του κεφίρ είναι αποτέλεσμα μίας συμβίωσης βακτηρίων και ζυμών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχουν πάντα καθορισμένη δομή και συμπεριφέρονται ως ζωντανοί οργανισμοί. Αυξάνονται σε μέγεθος, πολλαπλασιάζονται και μεταβιβάζουν τις ιδιότητές τους στις επόμενες γενιές των κόκκων.

Στην πραγματικότητα, οι κόκκοι του κεφίρ αποτελούνται από μικρότερα τμήματα με την ίδια σύσταση και μορφολογία. Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο φαίνονται πυκνά συνυφασμένα νημάτια που σχηματίζουν τη βασική δομή των κόκκων μέσα στην οποία παγιδεύονται οι μικροοργανισμοί.

Οι κόκκοι διατηρούνται σε γάλα υπό ψύξη για να χρησιμοποιηθούν σε επόμενο εμβολιασμό γάλακτος. Το κεφίρ είναι έτοιμο για κατανάλωση και διατηρείται στους 4οC για περιορισμένο χρόνο.

Το κεφίρ είναι ένα φυσικό τρόφιμο που περιέχει προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Ως προβιοτικοί χαρακτηρίζονται οι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι δρουν ευεργετικά στην υγεία του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα προβιοτικά είδη τόσο από τους επιστήμονες όσο και από τους καταναλωτές.

Τι περιέχει;

Περιέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, μέταλλα και αμινοξέα που βοηθούν τον οργανισμό του ανθρώπου στις λειτουργίες θεραπείας και συντήρησης. Οι πλήρεις πρωτεϊνες του κεφίρ, αφομοιώνονται ευκολότερα στο σώμα. Τα αμινοξέα του είναι γνωστά για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.

Θρεπτική αξία

Ένα φλιτζάνι κεφίρ αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, με 8 έως 11g/φλιτζάνι. Το κεφίρ παρέχει επίσης το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α και το 25% της βιταμίνης D. Το Κεφίρ είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, παρέχοντας στον οργανισμό περίπου το 30% της ημερήσιας απαιτούμενης ενεργειακής πρόσληψης/φλιτζάνι, με βάση μία τυπική δίαιτα αξίας 2.000 θερμίδων.

Προβιοτικά

Το κεφίρ περιέχει συγκεκριμένα βακτήρια, ωφέλιμα για την υγεία , τα οποία δεν τα βρίσκουμε στο γιαούρτι, συμπεριλαμβανομένων των Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Acetobacter species, Streptococcus species, Saccharomyces kefir και Τorula kefir. Αυτοί οι ευεργετικοί μικροοργανισμοί συμβάλλουν την ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος και παράλληλα εμποδίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηριδίων στο έντερο.

Βιταμίνες

Η βιταμίνη Κ και Β12, παράγονται στο έντερο και τα προβιοτικά που βρίσκονται στο κεφίρ συμμετέχουν στην παραγωγή των βιταμινών αυτών.

Ποιά είναι τα οφέλη του κεφίρ;

Η ιδιαιτερότητα του κεφίρ είναι ότι αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό περισσότερο από το γιαούρτι!

Καθαρίζει το έντερο, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια,ζύμες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες υψηλήςβιολογικής αξίας. Η φυσική μικροχλωρίδα του κεφίρπεριέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι έχουναντιμικροβιακή δράση έναντι των παθογόνωνμικροοργανισμών, επαναποικίζουν το πεπτικό σύστημακαι βοηθούν στην πέψη.

Επίσης, η κατανάλωση του κεφίρ βοηθάει στηνκαταπολέμηση των εντερικών διαταραχών, στηνκινητικότητα του εντέρου, μειώνει το φούσκωμα καισυμβάλλει σε ένα πιο υγιές πεπτικό σύστημα. Βοηθάειστην ισορροπία του εσωτερικού οικοσυστήματος ώστε οοργανισμός να έχει καλύτερη υγεία.

Οι μικροοργανισμοί του κεφίρ υδρολύουν τις πρωτεΐνεςκαι τη λακτόζη. Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικάβακτηρίδια του κεφίρ καταναλώνουν το μεγαλύτερομέρος της λακτόζης του γάλακτος. Έτσι είναι ιδανικό γιαάτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Οι μικροβιακοί πολυσακχαρίτες που παράγονται από τημικροχλωρίδα του κεφίρ δεσμεύουν τοξικές ουσίες καιέχουν την ιδιότητα να μειώνουν το επίπεδο τηςχοληστερόλης στο αίμα προστατεύοντας έτσι απόκαρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με έρευνες, το κεφίρ και η κεφιράνη(πολυσακχαρίτης του κεφίρ) έχουν εμφανίσειαντικαρκινική δράση.

Βοηθάει για μια ισορροπημένη τροφή.

Συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανακουφίζει όλες τις εντερικές διαταραχές, προωθεί τηνκίνηση των εντέρων με αποτέλεσμα να δημιουργείται έναυγιέστατο πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τηδυσκοιλιότητα.

Προσφέρει αφθονία ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου,για την σωστή αύξηση των κυττάρων, τη συντήρηση τουσώματος και την άφθονη ενέργεια.Είναι πλούσιο σεβιταμίνη Β12, Β1 και C. Άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθάτην αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα.

Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία.

Το Κεφίρ σαν “φυσικό φάρμακο» προλαμβάνει καικαταπολεμά προβλήματα υγείας! Οι καρδιακοί, οιρευματοπαθείς και οι πάσχοντες από χρόνιες εντερίτιδεςευνοούνται από τη λήψη του

Βοηθά στην πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειώνόπως αλλεργίες, αρθριτικά, εντερικά, κολίτιδες,ημικρανίες, στομαχικές διαταραχές

Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιεςεντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού.

Διαφήμιση

Έχει διουρητικές ιδιότητες.

Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες καιγενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλάλιπαρά και λίγες θερμίδες.

Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία γιαόσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.

Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση τηςαρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.

Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματοςμετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Συνιστάται ιδιαίτερα σε μωρά, εγκύους και ηλικιωμένους.Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκεςπου θηλάζουν, για την τρίτη ηλικία και για τα άτομα μεπροβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. (Βοηθά τιςγυναικείες οδύνες και τους ενοχλητικούς εμετούς τωνεγκύων)

Ελάττωση αυξημένης χοληστερόλης αίματος.

Βοηθά ανθρώπους που έχουν καταναλώσει αλκοολούχαποτά να ανακουφιστούν και άτομα που έχουν μεθύσει νασυνέλθουν γρήγορα

Ενώ λέγεται πως μπορεί να θεραπεύσει και ναεπουλώσει εξανθήματα κ εκζέματα τοποθετώντας κεφίρεπάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Το Κεφίρ είναι δροσιστικό. Μπορούμε να ξεδιψάσουμε τοκαλοκαίρι πίνοντας μισό λίτρο την ημέρα

Είναι ανεκτό από όλους τους ανθρώπους, μπορεί ναπίνετε από διαβητικούς και εξασθενημένα άτομα

Βοηθά στην καταπολέμηση της διάρροιας και τηςδυσκοιλιότητας

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν λαμβάνεταιπροληπτικά έχει αντικαρκινική δράση. Μια μελέτη πουδημοσιεύθηκε στο περιοδικό “»Cancer Management and Research,» το Φεβρουάριο του 2011, βρέθηκε ότι το κεφίρ παρεμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη τωνκακοηθών Τ-κύτταρων, τα οποία παίζουν ρόλο σεορισμένους τύπους κυτταρικού καρκίνου.

Έλεγχος σωματικού βάρους

Ένα φλιτζάνι απλό κεφίρ περιέχει 150 θερμίδες και 8g λίπους, 5g εκ των οποίων είναι κορεσμένα. Εάν προσέχετε το βάρος σας, επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κεφίρ, καθώς ένα φλιτζάνι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κεφίρ περιέχει μόνο 110 θερμίδες και 2 g λίπους, εκ των οποίων τα 1,5 g είναι κορεσμένα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας βρήκαν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 ότι τα άτομα που κατανάλωναν πέντε μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά, σε υποθερμιδική δίαιτα, έχασαν περισσότερο βάρος και κοιλιακό λίπος από αυτούς που κατανάλωναν μόλις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Ένα φλιτζάνι κεφίρ υπολογίζεται ως μία μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων.

Που μπορούμε να το προμηθευτούμε;

Πλέον και στην χώρα μας κυκλοφορεί στην αγορά και είναι πολύ εύκολο να το βρείτε.

Πέρα από το να το πίνετε, χρησιμοποιήστε το κεφίρ σε milk shake, λουκουμάδες, κρέπες, κέικ και σε συνταγές στη θέση της γιαούρτης.

Οδηγίες για παρασκευή κεφίρ στο σπίτι

Βάλτε 50 γραμμάρια κόκκους κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο. Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα της προτίμησής σας και κλείστε καλά το καπάκι.

Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες.

Όσο πιο πολύ το άφήνετε τόσο πιο πηχτό και όξινη η γεύση θα γίνεται. Γενικά μην το αφήνεται πάνω από τρεις μέρες και λιγότερο από 12 ώρες. Φροντίστε επίσης να είναι μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.

Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει στο σουρωτήρι είναι οι δραστικοί κόκκοι τους οποίους θα ξαναχρησιμοποιήσετε για την επόμενη καλλιέργεια.

Ξεβγάλτε καλά το βάζο, και τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα ή με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.

Πότε θα καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να το σουρώσετε και να το καταναλώσετε;

Ένα ενδεικτικό σημείο ότι το κεφίρ είναι έτοιμο προς κατανάλωση, είναι ότι οι σπόροι αρχικά μένουν ψηλά και επιπλέουν, ενώ όταν το ρόφημα αρχίζει να ετοιμάζεται, οι σπόροι πάνε στον πάτο. Συνήθως, θέλει από 1-2 ημέρες. Επίσης, αρχίζει να διαχωρίζεται το γάλα από το νερό, σαν να υπάρχει διαστρωμάτωση των υγρών. Το πόσο σύντομα θα συμβεί αυτό, εξαρτάται από την ποσότητα των σπόρων και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αναπτύσσεται πιο γρήγορα τους θερμούς μήνες. Μόλις δείτε ότι αρχίζει να διαχωρίζεται το υγρό, το βάζετε στο ψυγείο. Μετά, αν θέλετε να το πιείτε σε θερμοκρασία δωματίου, το αφήνετε λίγο εκτός ψυγείου και σουρώνετε. Αν το βάλετε πρόωρα στο ψυγείο, θα καθυστερήσει πολύ να γίνει.

Πότε πρέπει να το χαρίσετε;

Όταν σε μισό λίτρο γάλα που χρησιμοποιείτε καθημερινά, οι σπόροι έχουν γίνει πολλοί (4-5 κ. σ. και παραπάνω) τότε, ήρθε η ώρα είτε να μοιράσετε τους σπόρους σε 2 βάζα, είτε να χαρίσετε λίγο. Αυτό θα συμβεί περίπου σε ένα μήνα, αν το καλλιεργείτε συχνά.

Υπάρχει άλλος τρόπος συντήρησης;

Μπορείτε να φυλάξετε τους σπόρους στην κατάψυξη, αλλά για να επανέρθουν οι σπόροι στη φυσική τους κατάσταση, τους βάζουμε σε μικρή ποσότητα γάλακτος και αλλάζουμε συχνά το γάλα αυτό χωρίς να το πίνουμε για λίγες μέρες. Μετά από 4-5 μέρες, το κεφίρ μας θα πρέπει να έχει τη συνηθισμένη του μορφή και συμπεριφορά. Αν όχι, τότε δεν κάνει πια. Πολλοί λένε ότι δεν πρέπει να τους καταψύχετε, γιατί μπορεί να μην μπορείτε να τους επαναφέρετε.

Με την συνεχή καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων πολλαπλασιάζετε και, η τους αφήνετε και με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνεται. Δείτε στο παρακάτω βίντεο με πολύ απλό τρόπο την διαδικασία καλλιέργειας κεφίρ

Διαφήμιση

logo