share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Η δικαίωση των 3 Κρητικών βοτάνων στην ιατρική

Η δικαίωση των 3 Κρητικών βοτάνων στην ιατρική

Φασκόμηλο, θυμάρι και δίκταμο καθιερώνονται διεθνώς για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες

Μέχρι σήμερα τα βότανα, που είχαν δραστική φαρμακευτική δράση σε πολλές παθήσεις, είχαν προσελκύσει μόνο το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Τώρα ήρθε η δικαίωση, αφού, υπάρχει πλέον και η επιστημονική σφραγίδα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Σε πρόσφατη ιατρική έρευνα ανακοινώθηκε η συμβολή των Κρητικών βοτάνων (Φασκόμηλο, θυμάρι και δίκταμο) καθιερώνονται διεθνώς για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες στην αντιμετώπιση των ιών που προσβάλουν το αναπνευστικό.

Αποδείχθηκε και επιστημονικά πως το εκχύλισμα τριών κρητικών βοτάνων, σε συγκεκριμένη αναλογία, διαθέτει την ίδια ισχυρή αντι-ιική δράση με κλασσικές δραστικές ουσίες έναντι συγκεκριμένων ιών αλλά και ότι η αντι-ιική δράση του εκχυλίσματος ανακόπτει τη λοίμωξη σε αρχικό στάδιο.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τέσσερις διακεκριμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, στo πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Ιολογίας της European Society for Clinical Virology (ESCV), που αποτελεί τον κορυφαίο Ευρωπαϊκό επιστημονικό φορέα που ασχολείται με τη μελέτη, πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων που οφείλονται σε ιούς.

Από αριστερά οι κ.κ. Καστανάς, Σουρβίνος, Λιονής και Πυρίντσος

Μετά από μακροχρόνια έρευνα, οι ερευνητές μετατρέποντας τις ανθρωπολογικές και εθνοβοτανικές παρατηρήσεις που έδειχναν χαμηλή επίπτωση κρυολογήματος και γρίπης σε πληθυσμό που κατανάλωνε συγκεκριμένα ιαματικά βότανα, κατέληξαν σε υψηλής τεκμηρίωσης επιστημονικά συμπεράσματα και σε ανάπτυξη σχετικού παρασκευάσματος.

Απέδειξαν τη αντι-ιική δράση εκχυλίσματος τριών κρητικών βοτάνων, σε συγκεκριμένη αναλογία, έναντι του ανθρώπινου ρινοϊού, δηλαδή του ιού στον οποίο οφείλεται το 50% των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες. Ακόμη, αναδείχτηκε η άμεση δράση του, έναντι των ιών της γρίπης τύπου Α και Β και έναντι της γρίπης Α/Η1Ν1 που έκανε ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή του και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Διαφήμιση

Μάλιστα απέδειξαν πως το εκχύλισμα των τριών κρητικών βοτάνων, διέθετε την ίδια ισχυρή αντι-ιική δράση με κλασσικές δραστικές ουσίες έναντι των συγκεκριμένων ιών αναφοράς, καθώς και ότι η αντι-ιική δράση αυτού του εκχυλίσματος επιτελείται κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης. Γεγονός που συνδέθηκε με ηπιότερα συμπτώματα για συντομότερη αποδρομή της ίωσης αν χορηγηθεί έγκαιρα. Τέλος, με εργαστηριακά πειράματα αποκάλυψαν και ένα μηχανισμό δράσης στον ιό της γρίπης Α/Η1Ν1, “μέσω αναστολής της δράσης μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πρωτεΐνης του ιού, απαραίτητη για τον επιτυχή πολλαπλασιασμό του ιού, η οποία δεν υπόκειται σε μεταλλάξεις που οδηγούν σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας, όπως μπορεί να συμβεί με τις τρέχουσες αντι-ιικές θεραπείες», όπως υποστήριξαν οι ερευνητές.

Μετά την επιτυχία του “ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΙΑΜΑΤΟΣ” η ομάδα ετοιμάζει κι άλλο σκεύασμα

Η διεπιστημονική ομάδα αποτελειται από τους Ηλία Καστανά, Καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέργιο Πυρίντσο, Καθηγητή Βιολογίας και Γεώργιο Σουρβίνο, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας δήλωσε ότι “Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των μελετών μας είναι η ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και την παραγωγική διαδικασία. Και όπως είχαμε υποσχεθεί με την κυκλοφορία του Κρητικού Ιάματος, στόχος μας ήταν και είναι η διαρκής έρευνα του προϊόντος».

Ο κ. Χρήστος Λιονής Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε: “Το Κρητικό Ίαμα που δημιουργήσαμε, είναι ίσως το πρώτο φυσικό προϊόν το οποίο μπήκε στην Ελληνική αγορά ακολουθώντας τη νέα οδηγία που εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία και επιβάλει κλινική δοκιμή κάθε σκευάσματος αναφορικά με τις προωθούμενες ιδιότητές του και δεν αρκείται στη βιβλιογραφική αναφορά των ιδιοτήτων των ουσιών οι οποίες περιέχονται σε αυτό».

Ο κ. Στέργιος Πυρίντσος, Καθηγητής Βιολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης εξήγησε πως “Χαρτογραφήθηκαν σε επίπεδο Κρήτης με γεωαναφορά οι φυσικοί πληθυσμοί των φυτών που χρησιμοποιούνται στο σκεύασμα και με την αξιοποίηση επίγειων και δορυφορικών περιβαλλοντικών δεδομένων και τη χρήση ειδικών μοντέλων, εκτιμήθηκε η εν δυνάμει κατανομή των ειδών στο νησί που σε σημαντικό βαθμό αποδίδει τις περιοχές που θα μπορούσαν τα εν λόγω είδη να καλλιεργηθούν σε περιβαλλοντικές συνθήκες αντίστοιχες με αυτές των φυσικών πληθυσμών».

Τέλος ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας έκανε λόγο για εντυπωσιακά αποτελέσματα που προέκυψαν από τη χρηση του φυσικού αυτού προϊόντος καθως όπως είπε “αποκάλυψαν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα έναντι των σημαντικότερων ιών που προκαλούν κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι δράσεις του αυτές είναι αντίστοιχες των αντι-ιικών φαρμακευτικών σκευασμάτων αναφοράς. Η μελέτη αυτή είναι υπό δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό».

medicalland.gr

Πηγή

Διαφήμιση

logo