share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Γιατροί και Διατροφολόγοι συμφωνούν: Η Ελληνική Φέτα είναι το πιο υγιεινό τυρί που υπάρχει στον κόσμο

Γιατροί και Διατροφολόγοι συμφωνούν: Η Ελληνική Φέτα είναι το πιο υγιεινό τυρί που υπάρχει στον κόσμο

Η φέτα είναι ένα από τα πιο μοναδικά τυριά που μπορείτε να βρείτε. Έχει μια απαλή αλλά σταθερή υφή και προσθέτει την τέλεια αλμυρή γεύση σε κάθε βαρετό πιάτο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, όμως, είναι ότι η φέτα έχει και πολλά οφέλη για την υγεία.

Στην πραγματικότητα, αξίζει τον τίτλο του πιο “υγιεινού τυριού στον κόσμο».

Διατροφικές αξίες της φέτας

Ειδικά αν η φέτα είναι φτιαγμένη από βιολογικό πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, τότε είναι πολύ ωφέλιμα. Ας δούμε όμως τα καλά και τα κακά αυτού του μοναδικού προϊόντος:

Τα καλά

Καλή πηγή:

Πρωτεΐνη (14 g ανά φλιτζάνι) Ριβοφλαβίνη (1.3 mg ανά φλιτζάνι, 74% ημερήσιας κατανάλωσης) Βιταμίνη Β12 (2.5 mcg ανά φλιτζάνι, 42% ημερήσιας κατανάλωσης) Ασβέστιο (739 mg ανά φλιτζάνι, 74% ημερήσιας κατανάλωσης) Φωσφόρος (506 mg ανά φλιτζάνι, το 51% ημερήσιας κατανάλωσης)

Τα κακά

Υψηλή περιεκτικότητα σε:

Χοληστερόλη (133mg ανά φλιτζάνι, 44% ημερήσιας κατανάλωσης) Νάτριο (1674mg ανά φλιτζάνι, 70% ημερήσιας κατανάλωσης)

Το τυρί φέτα έχει μερικές μοναδικές ιδιότητες που γι’ αυτό αξίζει να ονομάζεται το πιο υγιεινό τυρί. Αυτά τα πέντε εκπληκτικά οφέλη για την υγεία θα σας πείσουν να προσθέσετε τυρί φέτα στη σαλάτα σας στο μεσημεριανό γεύμα .

5 εκπληκτικά οφέλη της φέτας για την υγεία

1. Κατάλληλη για ανθρώπους που δεν μπορούν να αφομοιώσουν τα γαλακτοκομικά από γάλα αγελάδος

Είτε το γνωρίζουν είτε όχι, η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει βαθμό δυσκολίας πέψης των γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα αγελάδος. Χάρη στην φέτα, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά το τυρί! Η καλή ποιοτική φέτα κατασκευάζεται κυρίως από πρόβειο γάλα και μερικές φορές από κατσικίσιο γάλα, το οποίο είναι πολύ πιο εύπεπτο για το στομάχι μας. Στην πραγματικότητα, δεν θα πρέπει να αγοράζετε φέτα που φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα, καθώς αυτό δεν είναι πραγματική φέτα και διαθέτει άλλες θρεπτικές αξίες.

2. Συνδυασμός ιστιδίνης και βιταμίνης Β6

Η ιστιδίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ (ειδικά για τα παιδιά), που σημαίνει ότι το σώμα μας δεν το παράγει και πρέπει να το λαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας. Η βιταμίνη Β6 είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, μεταβολίζοντας τα λίπη και τις πρωτεΐνες και αποτελεί βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των ματιών μας, των μαλλιών, του δέρματος και του ήπαρ.

Διαφήμιση

Όταν συνδυάσεται ιστιδίνη με βιταμίνη Β6, δημιουργούνται ισταμίνες, που αποτελούν μέρος της φλεγμονώδους αντίδρασης από τα κύτταρα του σώματός σας για την αντιμετώπιση τραυματισμών και ασθενειών. Το γεγονός αυτό καθιστά το τυρί φέτα ευεργετικό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ειδικά όταν καταναλώνεται μαζί με αντιοξειδωτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

3. Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Κάθε κύτταρο στο σώμα μας περιέχει πρωτεΐνη. Χρειαζόμαστε πρωτεΐνη για την επιδιόρθωση των κυττάρων, όπως και για νέα κύτταρα, καθώς και για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Λειτουργούν ως ένζυμα, αντισώματα, μεσάζοντες, δομή και υποστήριξη, μεταφορά και αποθήκευσης. Με λίγα λόγια, δεν θα υπήρχαμε χωρίς την πρωτεΐνη!

Διαβήτης τύπου 2

Η φέτα περιέχει υψηλή πρωτεΐνη περιεκτικότητα, περιέχοντας 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 28 γραμμάρια φέτας. Η πρωτεΐνη σε αυτά τα προϊόντα έχει θετική επίδραση στις εκκρίσεις ινσουλίνης, και ο συνδυασμός του ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, ειδικών λιπαρών οξέων, και τα σάκχαρα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σχετικά με τον έλεγχο της γλυκόζης, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, και την έκκριση ινσουλίνης. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

4. Ασβέστιο και υγεία των οστών

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η φέτα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, το μεταλλικό στοιχείο που παίζει αδιαμφισβήτητο ρόλο στην υγεία των οστών σας. Το ασβέστιο βοηθά επίσης να πήξει το αίμα κανονικά, τα νεύρα να στέλνουν μηνύματα, και οι μυς να συσπώνται.

Το 99% του ασβεστίου του οργανισμού σας βρίσκονται στα οστά και τα δόντια σας, και κάθε μέρα, χάνετε ασβέστιο μέσω του δέρματός σας, των μαλλιών, των νυχιών, του ιδρώτα, των ούρων, και των περιττωμάτων. Δυστυχώς, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει νέο ασβέστιο για να το αναπληρώσει, και έτσι είτε το λαμβάνετε από τη διατροφή σας ή το σώμα σας κλέβει το ασβέστιο από τα οστά σας, που οδηγεί σε κατάγματα και οστεοπόρωση.

Άλλα σημαντικά μέταλλα για την υγεία των οστών είναι η βιταμίνη D και το μαγνήσιο, χωρίς τα οποία το ασβέστιο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

5. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την όραση, την αναπαραγωγή και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων σας.

Η φέτα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, και η περιεκτικότητα σε λίπος στο τυρί απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα σας.

Παν μέτρον άριστον

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, παρ ‘όλες τις θρεπτικές ιδιότητες της, η φέτα εξακολουθεί να είναι αλμυρό τυρί, γι΄ αυτό φροντίστε να μη το παρακάνετε με την κατανάλωσή της. Προσθέστε φέτα σε πίτσα, σε σαλάτα, πίτα, σε μπρουσκέτες, ή δοκιμάστε λίγη φέτα μαζί με φρέσκα φρούτα ή λίγο μέλι.

ΠΗΓΗ: www.prototupo.gr

Διαφήμιση

logo