share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Φασόλια χάντρες λαδερές

Φασόλια χάντρες λαδερές

Εύκολη και πολύ απλή Σμυρνέϊκη συνταγή για πεντανόστιμες λαδερές χάντρες, με προετοιμασία 5 λαν είναι κατεψυγμένες ή 15 λ αν πρέπει να τις καθαρίσετε νωπές. Απλαύστε τες ως ορεκτικό και μεζέ ή ως κυρίως πιάτο.

Υλικά συνταγής

450 γρ. κατεψυγμένες χάντρες (Μπάρμπα Στάθης ) ή περίπου 900 γρ. ακαθάριστα φασόλια μπαρμπούνια που θα σας δώσουν 450 γρ. καθαρισμένες χάντρες

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (150 γρ. περίπου) ψιλοκομμένο

1½ καρότο κομμένο σε μισές ροδέλες

3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. αποξηραμένος

2 κ.γ. ζάχαρη

370 γρ. σάλτσα ντομάτας για λαδερά Μπάρμπα Στάθης ή άλλη επιλογής σας (ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ + 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας + 1 κ.γ. ζάχαρη)

αλάτι πιπέρι

70 γρ. ελαιόλαδο

500-600 ml βραστό νερό

Εκτέλεση συνταγής

Αν έχετε επιλέξει να μαγειρέψετε νωπές χάντρες, καθαρίστε τα φασόλια ένα- ένα και τοποθετείστε τις χάντρες σε ένα μπολ.

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και κόψτε το καρότο στη μέση και μετά ροδέλες. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα σε μεσαία ένταση και μόλις ζεσταθεί ρίξτε μέσα κρεμμύδι και καρότο να τσιγαριστούν μαλακά. Προσθέστε και τις 2 κ.σ. ζάχαρης, ανακατέψτε και σοτάρετε σιγά το μείγμα για περίπου 5 λ.

Προσθέστε τις χάντρες. Αν είναι κατεψυγμένες, ρίξτε τες κατ’ ευθείαν από τη σακούλα στη κατσαρόλα. Σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο για 2-3 λ ανακατεύοντας. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και το ζεστό νερό και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει επί 45 λ περίπου. Αν προτιμάτε να σκεπάσετε την κατσαρόλα, βάλτε τα ⅔ του νερού και ελέγξτε στη πορεία αν θέλει συμπλήρωμα.

Στα τελευταία 10 λ του βρασίματος προσθέστε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο και περιμένετε να φύγει σχεδόν όλο το νερό από τη σάλτσα ώστε να μελώσει και να είναι μια παχύρρευστη σάλτσα ντομάτας. Αν δοκιμάσετε και βρείτε τις χάντρες πιο σκληρές απ’ όσο σας αρέσουν, προσθέστε νερό και ένα δεκάλεπτο στο βράσιμο.

Τις αφήνετε να μισοκρυώσουν και σερβίρετε. Πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έξτρα ωμό παρθένο ελαιόλαδο ή και λίγο χυμό λεμονιού. Απολαύστε το με τυρί φέτα και φρέσκο, ζεστό ψωμί.

Πηγή

Πηγή

logo