share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Επτά συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο προβλημάτων στο συκώτι

Επτά συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο προβλημάτων στο συκώτι

Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο του ανθρώπινου σώματος. Βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα του θωρακικού κλωβού, στη δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας.

Στις βασικές του λειτουργίες συγκαταλέγονται η απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό, η σύνθεση πρωτεϊνών και η παραγωγή βιοχημικών ουσιών που διευκολύνουν την πέψη.

Πολλές από τις παθήσεις που προσβάλλουν το συκώτι, όπως η κίρρωση και η λιπώδης νόσος, είναι αποτέλεσμα ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής και βλαβερών συνηθειών. Οι βλάβες στο συκώτι μπορεί σε βάθος χρόνου να οδηγήσουν σε σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως η ανεπάρκεια.

Δείτε τις υγιεινές συνήθειες που θα προστατεύσουν το συκώτι σας από σοβαρά προβλήματα τώρα και στο μέλλον:

1. Συχνή κατανάλωση καφέ: Μπορεί να το κάνετε ήδη, χωρίς όμως να γνωρίζετε ότι ωφελεί το συκώτι σας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων στο συκώτι, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

2. Μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης: Η ζάχαρη μετατρέπεται στο συκώτι σε λίπος κι έτσι η υψηλή κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στη λεγόμενη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, όταν δηλαδή συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα λίπους στο συκώτι.

Διαφήμιση

3. Μεσογειακή διατροφή: Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής ωφελεί το συκώτι, καθώς αποτελεί ένα όργανο-φίλτρο διά μέσου του οποίου περνά κάθε τροφή και θρεπτικό συστατικό που μπαίνει στο σώμα. Τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής, δηλαδή τα υγιεινά λιπαρά σε συνδυασμό με τους ποιοτικούς υδατάνθρακες ολικής άλεσης και το ψάρι, αλλά και τις ελάχιστες ποσότητες κρέατος, βοηθούν το συκώτι να λειτουργεί σωστά και να αποφεύγονται βλάβες και επιπλοκές.

4. Αντιοξειδωτικά: Το συκώτι λειτουργεί εντατικά ώστε να εξουδετερώνει τις τοξίνες, τα χημικά και άλλες βλαβερές ουσίες στις οποίες εκτίθεται καθημερινά ο οργανισμός. Η ενίσχυση της διατροφής με προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά ενισχύουν και διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή και ταυτόχρονα μειώνουν τις φλεγμονές που χαρακτηρίζουν πολλές από τις παθήσεις που προσβάλλουν το συκώτι.

5. Μείωση του αλκοόλ: Είναι ευρέως γνωστό ότι η κατάχρηση αλκοόλ επιβαρύνει το συκώτι και οδηγεί σε παθήσεις όπως η κίρρωση και η αλκοολική λιπώδης νόσος. Η κατανάλωση με μέτρο –δηλαδή ένα ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και δύο ποτά για τους άντρες– μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τέτοιων επιπλοκών, ιδανικά όμως το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται εντελώς για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργία του συκωτιού σε βάθος χρόνου.

6. Σωματική άσκηση: Αν και δεν υπάρχει ιδανική “δόση» γυμναστικής για να προστατεύσετε το συκώτι σας, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η τήρηση των επίσημων συστάσεων σωματικής άσκησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας –δηλαδή τα 150 ή και περισσότερα λεπτά άσκησης σε εβδομαδιαία βάση– είναι ωφέλιμη και για το συκώτι.

7. Βελτίωση της στοματικής υγείας: Μέσα από επιστημονικές μελέτες έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην υγεία του στόματος και αυτή του συκωτιού. Συγκεκριμένα, η φλεγμονή που διαπιστώνεται στα ούλα συχνά συνεπάγεται και επικίνδυνες φλεγμονές στο συκώτι. Έτσι, η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο και η επαρκής φροντίδα των δοντιών αποτελεί ένα καλό συμπληρωματικό μέτρο για την προστασία από τα προβλήματα στο συκώτι.

Πηγή: Mayo Clinic, Reader’s Digest

Διαφήμιση

logo