share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

Δεν είναι μόνο η ζάχαρη πρωταρχική πηγή σε επιπλέον θερμίδες, αλλά πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα θα απορροφήσουν το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, και είναι ένας άλλος λόγος για να το αποφύγετε.

Πριν από μερικά χρόνια, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες διαπίστωσε ότι τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν φρουκτόζη για να διαιρέθουν και να αναπαραχθούν, σε αντίθεση με την προηγούμενη παραδοχή ότι όλα τα σάκχαρα είναι η ίδια. Τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία τρέφονται με γλυκόζη και φρουκτόζη, χρησιμοποιουν αυτά τα σάκχαρα με δύο διαφορετικούς τρόπους, δήλωσε η ερευνητική ομάδα.

Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research, μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει στις προηγούμενες μελέτες που έχουν συνδέσει την πρόσληψη φρουκτόζης με καρκίνο του παγκρέατος, μια από τις πλέον θανατηφόρες μορφές της νόσου.

“Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν εύκολα θα μεταβολίσουν την φρουκτόζη, προκειμένου να αυξήσουν τον πολλαπλασιασμό,” γραμμένο το 2010 από τον Δρ Anthony Heaney και οι συνεργάτες του από το Κέντρο Καρκίνου Τζόνσον του UCLA.

Η φρουκτόζη, όπως η γλυκόζη, είναι μια απλή ζάχαρη. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η φρουκτόζη εισέρχεται στο έντερο μας βραδύτερα από τη γλυκόζη, και κατόπιν εισέρχεται αργά στο ρεύμα του αίματος – αυτό είναι ο λόγος που η απορρόφηση της είναι περιορισμένη.

Φρουκτόζη φτάνει στο ήπαρ μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, όπου είτε μετατρέπεται σε γλυκόζη και αποθηκεύονται ως γλυκογόνο, ή μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται στην περιοχή των ζωτικών οργάνων.

Έρευνα σε δύο ομάδες παιδιών έχει δείξει ότι η φρουκτόζη επιβραδύνει το μεταβολισμό και προκαλεί παχυσαρκία.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης περιέχει σημαντικές ποσότητες υδραργύρου, το οποίο χρησιμοποιείται στην επεξεργασία της γλυκόζης.

Διαφήμιση

Τα… πικρά μυστικά της φρουκτόζης για την υγεία

Μελέτες συνδέουν το γλυκαντικό που περιέχεται σε φρούτα και έτοιμες τροφές με πλήθος ασθενειών

Η φρουκτόζη που αποτελεί τη γλυκαντική ουσία των φρούτων αλλά είναι συγχρόνως άκρως “αγαπημένη» της βιομηχανίας τροφίμων μπορεί να είναι επιβαρυντική για την υγεία, σύμφωνα με μελέτες

Η φρουκτόζη φαίνεται να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ιδανικού γλυκαντικού: είναι αρκούντως γλυκιά, φθηνή και φυσική. Ωστόσο αυτού του είδους το σάκχαρο που περιέχεται φυσικά στα φρούτα αλλά προστίθεται και σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, μάλλον κρύβει πολλά “επικίνδυνα» μυστικά.

Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες μαρτυρούν ότι η φρουκτόζη πιθανότατα συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας του σύγχρονου κόσμου, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, η νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και η άνοια.

Οι πιο πρόσφατοι φόβοι

Οι πιο πρόσφατοι φόβοι ήλθαν στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα μέσω μελέτης που έδειξε ότι τα άτομα που πίνουν πολλούς φρουτοχυμούς και λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ορθού. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, “ένοχη» για τη σύνδεση είναι η φρουκτόζη που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στους επεξεργασμένους χυμούς φρούτων. Όπως σημειωνόταν σε αυτήν, πολλές από τις ευεργετικές για τον οργανισμό ουσίες που προστατεύουν από τους καρκίνους στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των φρούτων.

Τα ευρήματα αυτά ωστόσο δεν ήταν τα πρώτα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Νωρίτερα εφέτος ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Μπανγκόρ στην Ουαλία ανέφεραν ότι ακόμη και ο φρεσκοστιμμένος χυμός φρούτων περιέχει έως και πέντε κουταλιές φρουκτόζης ανά ποτήρι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε διαβήτη.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα μάλιστα η Βρετανική Διαιτολογική Εταιρεία συνέστησε η κατανάλωση χυμού να μην ξεπερνά τα 150 ml ημερησίως. Όπως σημείωναν οι ειδικοί της Εταιρείας ακόμη και αν κάποιος πίνει φρέσκο χυμό φρούτων, κατά το στίψιμο απομακρύνονται όλες οι φυτικές ίνες με αποτέλεσμα η φρουκτόζη των φρούτων να απορροφάται ευκολότερα στην κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή

Διαφήμιση

logo