share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Διαβήτης τύπου 2: Τα οφέλη της δίαιτας και της άσκησης για τον εγκέφαλο

Διαβήτης τύπου 2: Τα οφέλη της δίαιτας και της άσκησης για τον εγκέφαλο

Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, καθώς προκαλεί σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που κυκλοφορεί στο σώμα.

Η επίπτωση αυτή επηρεάζει και τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια τον τρόπο σκέψης και λήψης αποφάσεων.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 είναι συχνά υπέρβαρα ή παχύσαρκα, κάτι που επίσης έχει επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία.

Οι επιστήμονες εξέτασαν αν παρεμβάσεις, όπως η μείωση των θερμίδων και η σωματική άσκηση, οι οποίες μειώνουν τις επιπτώσεις του διαβήτη στο σώμα, έχουν ανάλογα οφέλη και για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι 310 συμμετέχοντες, ηλικίας 45-76 ετών, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε καθημερινά 1200-1800 θερμίδες για να χάσει βάρος. Είχε επίσης στόχο 175 λεπτά σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μέσω δραστηριοτήτων όπως το γρήγορο περπάτημα.

Οι ερευνητές έβλεπαν τους εθελοντές μια φορά την εβδομάδα για τους πρώτους έξι μήνες και τρεις φορές το μήνα για τους επόμενους έξι μήνες. Στη συνέχεια, μέχρι και το τέταρτο έτος, τουλάχιστον μία φορά το μήνα ενημερώνονταν τακτικά μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή προσωπικής επαφής. Επίσης, οι εθελοντές ενθαρρύνθηκαν να συμμετέχουν σε μαθήματα ομάδων και σε άλλες δραστηριότητες.

Διαφήμιση

Η δεύτερη ομάδα, η ομάδα ελέγχου, παρακολούθησε μαθήματα υποστήριξης και εκπαίδευσης για τον διαβήτη τύπου 2.

Μετά από περίπου 10 χρόνια το σωματικό βάρος στην ομάδα παρέμβασης είχε μειωθεί κατά 6,2% και στην ομάδα ελέγχου κατά 2,8%.

Σύμφωνα με τις αναφορές των συμμετεχόντων, η μέση δαπάνη θερμίδων μέσω φυσικής δραστηριότητας ήταν 444 θερμίδες την εβδομάδα για την ομάδα παρέμβασης και 1.145 θερμίδες για την ομάδα ελέγχου.

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν με μαγνητική τομογραφία. Πρόκειται για μια μη επεμβατική ιατρική εξέταση που χρησιμοποιεί ισχυρό μαγνητικό πεδίο, παλμούς ραδιοσυχνοτήτων και έναν υπολογιστή για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην ομάδα παρέμβασης υπήρχε μεγαλύτερη ροή αίματος στον εγκέφαλο κατά μέσο όρο 6% σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society.

Πηγή

Διαφήμιση

logo