share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Δείτε πως να καλλιεργήσετε κουρκουμά στο σπίτι σας! Είναι πολύ καλύτερο από αυτό του εμπορίου!

Δείτε πως να καλλιεργήσετε κουρκουμά στο σπίτι σας! Είναι πολύ καλύτερο από αυτό του εμπορίου!

Ο κουρκουμάς είναι ένα γαστρονομικό “θεραπευτικό μπαχαρικό» . Επίσης, είναι ένα από τα σημαντικά συστατικά του ινδικού κάρυ και είναι αυτό που δίνει στη μουστάρδα το κίτρινο χρώμα.

Ο κουρκουμάς θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές σε όλο τον κόσμο. Οι αντισηπτικές και οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του, τον καθιστούν επίσης αποτελεσματικό στον καθαρισμό και την θεραπεία των πληγών, και οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του λειτουργούν καλά κατά του πόνου στις αρθρώσεις και στην αρθρίτιδα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κουρκούμη μπορεί να έχει ακόμη και πάνω από 600 πιθανές προληπτικές και θεραπευτικές χρήσεις και 175 διακριτά ευεργετικά φυσιολογικά αποτελέσματα.

Επίσης, αυτό το έντονο χρώμα του που είναι συγγενής του τζίντζερ είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας καθώς κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση του. Ο κουρκουμάς φαίνεται να έχει υψηλότερες επιδόσεις από πολλά φαρμακευτικά προϊόντα ως προς τα αποτελέσματά του έναντι αρκετών χρόνιων, εξουθενωτικών ασθενειών, και μάλιστα σχεδόν χωρίς καθόλου παρενέργειες!

Όπως και να το κάνετε, η προσθήκη κουρκούμης στη διατροφή σας είναι μια από τις καλύτερες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας!

Ο κουρκουμάς μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους. Καλλιεργείται από ριζώματα (μοσχεύματα ρίζας) παρόμοια με αυτά του τζίντζερ.

Δεν χρειάζεστε σπόρους για την καλλιέργεια του κουρκουμά

Έτσι το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια κουρκούμης στο σπίτι σας είναι μια ρίζα από κουρκούμη που μπορείτε να βρείτε σε αρκετά καταστήματα.

Για να καλλιεργήσετε τη κουρκούμη σε κλειστούς χώρους, απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω τέσσερα απλά βήματα:

Διαφήμιση
  • Σπάστε ένα μεγαλύτερο ρίζωμα σε ένα μικρό κομμάτι που θα έχει δύο ή τρία μπουμπούκια.
  • Γεμίστε το δοχείο με πλούσιο οργανικό χώμα, το οποίο θα είναι ελαφρώς υγρό αλλά καλά στραγγισμένο. Το ιδανικό pH θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ

    4,5 έως 7,5

  • Τοποθετήστε το περίπου 5 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, με τα μπουμπούκια προς τα πάνω.
  • Βάλτε νερό στο δοχείο. Και αυτό είναι όλο!!

Στο κουρκουμά αρέσει το νερό. Έτσι προσπαθήστε να τον ποτίζετε μία φορά κάθε δύο ημέρες. Κρατήστε το χώμα υγρό, αλλά όχι πολύ υγρό γιατί θα σαπίσει. Σε περίπου ένα μήνα από τη μέρα που θα το καλλιεργήσετε, θα πρέπει να δείτε τα μικρά λάχανα να ξεπηδούν.

Συμβουλή για τον αν θέλετε να αναπτυχθεί πιο γρήγορα: Προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη νέων ριζών, θα πρέπει να κρατήσετε το χώμα ελαφρώς ξηρό μεταξύ κάθε ποτίσματος χωρίς να αφήσετε να γίνει εντελώς ξηρό. Τα Φυτά φυσικά θέλουν περισσότερο νερό στις ρίζες όταν οι συνθήκες γίνονται πολύ ξηρές. Εάν ποτίζετε το κουρκουμά μία φορά κάθε δύο ημέρες, μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη νέων ριζών, διατηρώντας παράλληλα το χώμα σας αρκετά υγρό.

Πώς να μαζέψετε τη κουρκούμη

Η Κουρκούμη έχει διάρκεια 6 έως 10 μήνες προκειμένου τα βρώσιμα ριζώματα να ωριμάσουν. Μόλις τα φύλλα αρχίσουν να μαραίνονται και να γίνονται καφέ, είναι καιρός για τη συγκομιδή των φυτών. Η συγκομιδή είναι αρκετά εύκολη, απλά τραβήξτε προς τα πάνω όλο το φυτό και τις ρίζες του. Κόψτε την απαιτούμενη ποσότητα με το χέρι σας στην άκρη της γλάστρας και στη συνέχεια επιστρέψτε την υπόλοιπη στο χώμα. Αποθηκεύστε τη κουρκούμη σε ένα σκοτεινό, δροσερό μέρος.

Ο κουρκουμάς είναι ένα πολυετές φυτό βότανο,το οποίο ξανα βγάζει βλαστούς κάθε άνοιξη και συνεχίζει να παράγει ρίζες.

Πώς μπορείτε να βάλετε περισσότερο κουρκούμη στη διατροφή σας;

Ένας τρόπος είναι να φτιάξετε τσάι με αυτό. Μπορείτε να το πάρετε αλλιώς και σε μορφή δισκίου και κάψουλας τα οποία διατίθενται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Θα πρέπει να το παίρνετε σε δόσεις μεταξύ 400 και 600 mg, τρεις φορές την ημέρα ή σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος.

Και, βέβαια, μπορεί κανείς απλά να προτιμά περισσότερα πιάτα με κάρυ στα εστιατόρια ή στο σπίτι. Όπως και να το κάνετε, η προσθήκη κουρκούμης στη διατροφή σας είναι μια από τις καλύτερες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας!

Πηγή

Διαφήμιση

logo