share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Αυτή είναι η πιο επιτυχημένη δίαιτα αν θέλεις να χάσεις και να μην ξαπάρεις κιλά

Αυτή είναι η πιο επιτυχημένη δίαιτα αν θέλεις να χάσεις και να μην ξαπάρεις κιλά

Δίαιτες υπάρχουν πολλές. Άλλες εστιάζουν στα χαμηλά λιπαρά, άλλες στις λίγες θερμίδες και άλλες στο να περιορίσεις τους υδατάνθρακες. Εμείς όμως βρήκαμε τον καλύτερο συνδυασμό που θα σου εγγυηθεί πως θα χάσεις κιλά, δεν θα πεινάς, αλλά και δεν θα ξαναπάρεις το βάρος που έχασες.

Ονομάζεται Διογένης και στην πραγματικότητα είναι ένα επιστημονικό πρόγραμμα, αποτέλεσμα της μεγαλύτερης έρευνας που έγινε ποτέ για το αδυνάτισμα, από 8 ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιστήμονες λοιπόν κατέληξαν: αυτή η δίαιτα είναι η πιο αποτελεσματική, τόσο για να χάσεις, όσο και για να μην ξαναπαχύνεις…

Τι είναι το Διογένης; DiOGenes είναι η ακροστοιχίδα για τις λέξης Diet, Obesity και Genes (δίαιτα, παχυσαρκία και γονίδια) που επέλεξαν οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα. Με τη συμμετοχή ειδικών από 8 ευρωπαϊκές χώρες και 700 οικογενειών με έναν ή περισσότερους παχύσαρκους, οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν ποια δίαιτα είναι εκείνη που θα σε βοηθήσει και να χάσεις βάρος, αλλά κυρίως να συντηρήσεις τα κιλά σου.

Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως η ιδανική δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και παράλληλα να περιλαμβάνει υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτός είναι και ο συνδυασμός που θα κάνει τη διαφορά σε σχέση μέ κάθε άλλη δίαιτα…

Πώς έγινε η έρευνα

Οι επιστήμονες έδωσαν στους συμμετέχοντες μια δίαιτα 8 εβδομάδων και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά με το μέσο όρο να χάνει 11 κιλά. Το σημείο κλειδί όμως ήταν η συνέχεια. Ζητήθηκε λοιπόν από όλους τους ανθρώπους να συνεχίσουν τη διατροφή, χωρίζοντας τους σε πέντε κατηγορίες διαιτολογιών.

– Το πρώτο γκρουπ: Δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες/Χαμηλή σε Γλυκαιμικό Δείκτη

-Το δεύτερο γκρουπ: Δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες/Υψηλή σε Γλυκαιμικό Δείκτη

– Το τρίτο γκρουπ: Δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες/Χαμηλή σε Γλυκαιμικό Δείκτη

– Το τέταρτο γκρουπ: Δίαιτα Υψηλή σε πρωτεΐνη/Υψήλη σε Γλυκαιμικό δείκτη

– Το πέμπτο γκρουπ: Μια διατροφή με έλεγχο στο μέγεθος της μερίδας (Control Diet)

To συμπέρασμα; Η δίαιτα που ήταν πλούσια σε πρωτεΐνες και περιελάμβανε τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ήταν εκείνη που βοήθησε τους περισσότερους να μην πάρουν τα κιλά πίσω και παράλληλα να μην παρατήσουν την προσπάθεια.

Σε όλα τα γκρουπ υπήρχαν άνθρωποι που τα παράτησαν, όμως το τρίτο είχε τις λιγότερες εγκαταλείψεις, ενώ αντίστοιχα εκείνο που αποδείχτηκε πιο αποτυχημένο ήταν εκείνο που περιελάμβανε λίγες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Διαφήμιση

ΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΩΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΓΙΑΤΙ όμως είναι μια τέτοια δίαιτα η πιο κατάλληλη;

Οι περισσότερες δίαιτες εστιάζουν σε χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες. Τι αγνοούν; Πως υπάρχουν τροφές που προάγουν καλύτερα το αίσθημα της πληρότητας και σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτη.

Για παράδειγμα τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα περισσότερα φρούτα και γενικότερα εκείνα τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτή είναι και η διαφορά του συνδυασμού μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης, με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη στη δίαιτα.

ΓΙΑΤΙ δεν θα τα παρατήσεις;

Σε μια δίαιτα που εστιάζει στη μείωση θερμίδων, το ζητούμενο είναι να μην ξεπεράσεις τις θερμίδες που σου αναλογούν.

Με μια δίαιτα όμως χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες, συνδυασμένη με προϊόντα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορείς να τρως μέχρι να αισθανθείς χορτάτη. Τουλάχιστον αυτή ήταν η οδηγία των ειδικών της διατροφής στο πρόγραμμα Διογένης σε όσους την ακολουθούσαν. Δεν ακούγεται αν μη τι άλλο δελεαστικό;

Και κάτι ακόμη. Το πρόγραμμα έδειξε πως με μια τέτοια διατροφή θα αποχαιρετίσεις τις λιγούρες, ενώ αν υποφέρεις από συναισθηματική υπερφαγία -δηλαδή τρως κάθε φορά που αισθάνεσαι πιεσμένη ψυχολογικά- θα μπορέσεις να καταπολεμήσεις καλύτερα το πρόβλημα.

ΠΩΣ θα ξέρεις ποια τρόφιμα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη;

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορεί κανείς να δει πόσο γρήγορα αυξάνει μια τροφή τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Σκέψου το σώμα σου σαν μια μηχανή η οποία και χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει. Το θέμα μας λοιπόν είναι τι καύσιμο θα του δώσεις.

Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λοιπόν, σε βοηθούν να αισθάνεσαι πλήρης για μεγαλύτερο διάστημα. Φαντάσου ένα γεύμα που σε βοηθά να καταπολεμήσεις εκείνες τις εκνευριστικές λιγούρες που σε πιάνουν το απόγευμα ή ακόμη και μόλις πέσεις στο κρεβάτι.

Μια δίαιτα για πολύ καιρό

Η δίαιτα είναι κατάλληλη και ασφαλής για όλους και είναι ένας καλός κανόνας ώστε να τον ακολουθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσεις στους κατάλληλους συνδυασμούς.

tlife.gr

Διαφήμιση

logo