share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Αλτσχάιμερ: Τα μικρά λάθη στην καθημερινότητα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο

Αλτσχάιμερ: Τα μικρά λάθη στην καθημερινότητα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο

Τα μικρά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια άνοιας, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Φαινομενικά ασήμαντες κινήσεις, όπως το να ελέγξει κανείς πολλές φορές αν το σακουλάκι του τσαγιού είναι μέσα στο φλιτζάνι ή το να πηγαίνει διαρκώς στο ψυγείο για να δει αν ξέχασε να τοποθετήσει το γάλα σε αυτό, είναι πιθανό να αποτελούν σημάδια έναρξης εξασθένισης της ικανότητας του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες.

Παρότι η ικανότητα επεξεργασίας διάφορων θεμάτων εξασθενεί έτσι κι αλλιώς με την αύξηση της ηλικίας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι οικογένειες πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποιος που κάνει πολλά μικρά λάθη, κινδυνεύει περισσότερο από άνοια στο μέλλον.

Οι ερευνητές του Temple University, στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α., ζήτησαν από 90 άτομα, 40 εκ των οποίων έπασχαν από άνοια, να εκτελούν καθημερινές εργασίες σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα καθήκοντά τους, έπρεπε να φτιάχνουν πρωινό με φρυγανιές και μαρμελάδα και καφέ, να ετοιμάζουν ένα παιδικό πρωινό και να τυλίγουν ένα δώρο.

Οι συμμετέχοντες τέθηκαν υπό παρατήρηση καθώς εκτελούσαν τις εργασίες και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να περιγράψουν πώς θα το έκαναν τοποθετώντας εικόνες του κάθε βήματος της εργασίας στη σωστή σειρά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ παρέλειπαν κάποια από τα βήματα ή ξεχνούσαν τελείως κάποιες από τις υποχρεώσεις τους, ενώ οι πάσχοντες από άλλες μορφές άνοιας δυσκολεύονταν να εκτελέσουν τις εργασίες με τη σωστή σειρά.

Σύμφωνα με μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, Tania Giovannetti, η εκτέλεση εργασιών σε εργαστηριακό περιβάλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καταλάβουμε τι είδους λειτουργική βλάβη έχει κάποιος και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρέμβασης.

Η Δρ Giovannetti πρόσθεσε: “Συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν φροντιστή που να ζει μαζί τους και τα προβλήματα σε καθημερινές λειτουργίες δεν γίνονται αντιληπτά».

Η Δρ Laura Phipps, από το Κέντρο Έρευνας για το Αλτσχάιμερ της Μεγάλης Βρετανίας σημειώνει ότι απαιτούνται πάνω από 30 βήματα για να ετοιμάσει κάποιος ένα φλιτζάνι τσάι, κάτι που για ένα υγιή άνθρωπο είναι απλό, για κάποιον που έχει άνοια όμως είναι πολύ δύσκολο.

“Συγγενείς ανθρώπων με άνοια συχνά αναφέρουν μικρά προειδοποιητικά σημάδια πολλά χρόνια πριν τη διάγνωση» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuropsychology.

Αλτσχάιμερ: Τα συμπτώματα ανάλογα με το στάδιο της νόσου

Αρχικά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ είναι η ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.

Όσο όμως η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και το άτομο φτάνει σταδιακά να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Στα παραπάνω προστίθενται κάποιες φορές και διαταραχές στη συμπεριφορά, απάθεια ή επιθετικότητα, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου (ήπια, μέτρια, σοβαρή) στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής, τα συμπτώματα έχουν ως εξής:

Ήπια μορφή της νόσου

-Απώλεια πρόσφατης μνήμης

-Δυσκολία να κατονομάσει πρόσωπα και αντικείμενα

-Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων

Διαφήμιση

-Έλλειψη ενδιαφέροντος για τις μέχρι τότε ασχολίες

-Συμπτώματα εκνευρισμού και κατάθλιψης

Μέσης βαρύτητας νόσος

-Ο ασθενής ξεχνάει συστηματικά, ιδίως τα πρόσφατα γεγονότα και τα ονόματα των προσώπων

-Δυσκολεύεται να εκφραστεί, ψάχνει τις λέξεις, χρησιμοποιεί λάθος λέξεις

-Χάνεται μέσα στο σπίτι ή στη γειτονιά του

-Δεν είναι σε θέση να μαγειρέψει, να καθαρίσει ή να κάνει ψώνια

-Χρειάζεται βοήθεια με την προσωπική του υγιεινή (π.χ. τουαλέτα, πλύσιμο, ντύσιμο)

-Εμφανίζει απρόβλεπτες συμπεριφορές

-Ακούει, βλέπει ή “ζει» καταστάσεις που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα (παραλήρημα, ψευδαισθήσεις)

Προχωρημένη νόσος

Στο στάδιο αυτό ο ασθενής είναι απολύτως εξαρτημένος και αδρανής. Οι διαταραχές της μνήμης είναι πολύ σοβαρές, ενώ οι σωματικές συνέπειες της νόσου είναι πλέον εμφανείς.

-Δεν αναγνωρίζει τους συγγενείς, τους φίλους ή οικεία αντικείμενα

-Δυσκολεύεται να κατανοήσει ή να ερμηνεύσει τα γεγονότα

-Αδυνατεί να αυτοεξυπηρετηθεί

-Δεν είναι σε θέση να βρει τον δρόμο του μέσα στο σπίτι

-Δυσκολεύεται να περπατήσει

-Έχει ακράτεια ούρων και κοπράνων

-Μπορεί να είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι ή στο κρεβάτι

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Διαφήμιση

logo