share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Αλκαλική διατροφή, το κλειδί για μακροζωία και καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών

Αλκαλική διατροφή, το κλειδί για μακροζωία και καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών

Υπάρχουν πολλά είδη δίαιτας – ίσως όμως η καλύτερη επιλογή για μακροζωία και καταπολέμηση των ασθενειών να είναι μια μια αλκαλική διατροφή. Σύμφωνα μελέτες, η εξισορρόπηση του pH μας με τη βοήθεια μιας αλκαλικής διατροφής ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που οφείλονται σε πολυάριθμες χρόνιες ασθένειες και παθήσεις – όπως υπέρταση, διαβήτη, αρθρίτιδα, ανεπάρκεια βιταμίνης D κ.λπ.

Μια διατροφή που περιλαμβάνει αλκαλικά τρόφιμα – φρέσκα λαχανικά, φρούτα και μη επεξεργασμένες φυτικές πρωτεΐνες δημιουργεί αλκαλικό pH, το οποίο προστατεύει την υγεία των κυττάρων και εξισορροπεί τα βασικά μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού.

Η αλκαλική διατροφή, όπως έχει αποδειχθεί, βοηθά στην αποτροπή σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, αναστέλλει τη συγκέντρωση ασβεστίου στα ούρα, προστατεύει από τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά, ενισχύει την υγεία των οστών, μειώνει τη μυϊκή απώλεια και ενισχύει κι άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Τι ακριβώς είναι η αλκαλική διατροφή;

Μια αλκαλική διατροφή, σύμφωνα με το naturalsoul.gr, βοηθά στην εξισορρόπηση των τιμών του pH. Το pH καθορίζεται εν μέρει από την πυκνότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών εξαρτάται από τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων pΗ, ενώ συχνά ακούμε ότι οι ασθένειες προσβάλλουν πιο εύκολα έναν οργανισμό που υποφέρει από διαταραχή στις τιμές του pH.

Οι αρχές της υπόθεσης της όξινης τέφρας συμβάλλουν στη διαμόρφωση των αρχών της αλκαλικής διατροφής. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research, “Η υπόθεση της όξινης τέφρας υποδηλώνει ότι πρωτεϊνικά τρόφιμα και δημητριακά, με χαμηλή πρόσληψη καλίου, παράγουν όξινο φορτίο τροφής, καθαρή έκκριση οξέος (NAE), αυξημένες τιμές ασβεστίου στα ούρα και αποβολή ασβεστίου από τα οστά, γεγονός που οδηγεί σε οστεοπόρωση». Η αλκαλική διατροφή αποσκοπεί στην αποτροπή της εμφάνισης αυτών των παραγόντων δίδοντας βάση στην ισορροπία των τιμών pH των τροφών σε μια προσπάθεια περιορισμού της πρόσληψης διαιτητικών οξέων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα ιδανικά ισορροπημένο pH διαμορφώνεται σε τιμές αίματος που κυμαίνονται σε ένα εύρος 7,365-7,4. Το pH ενδεχομένως να κυμαίνεται μεταξύ 7,35 έως 7,45 ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τη διατροφή, το τελευταίο γεύμα κ.λπ. Αν καταναλώνουμε συχνά όξινες τροφές – γνωστές και ως τρόφιμα τέφρας – το μεταβαλλόμενο επίπεδο pH του οργανισμού ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένη “οξέωση».

Οφέλη της αλκαλικής διατροφής

Διαφήμιση
  1. Προστατεύει την οστική πυκνότητα και τη μυϊκή μάζα

Σύμφωνα με έρευνες τα φρούτα και τα λαχανικά μας προστατεύουν από τη μείωση της οστικής και μυϊκής μάζας που οδηγεί σε σαρκοπενία. Μια αλκαλική διατροφή συμβάλει στην εξισορρόπηση των αναλογιών των μεταλλικών στοιχείων. Η αλκαλική διατροφή συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της παραγωγής των αυξητικών ορμονών και της απορρόφησης βιταμίνης D, η οποία προστατεύει τα οστά εκτός από την καταπολέμηση άλλων χρόνιων ασθενειών.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού.

Μια από τις αντιγηραντικές επιδράσεις της αλκαλικής διατροφής είναι η μείωση των φλεγμονών που προκαλεί άνοδο στην παραγωγή αυξητικής ορμόνης. Έτσι βελτιώνεται η καρδιαγγειακή υγεία και ο οργανισμός προστατεύεται από χοληστερόλη, υπέρταση, δημιουργία πέτρας στα νεφρά.

  1. Καταπολεμά χρόνιους πόνους και φλεγμονές.

Σύμφωνα με μελέτες η αλκαλική διατροφή συνδέεται με τα μειωμένα επίπεδα χρόνιου πόνου. Η χρόνια οξέωση βοηθά στη διαιώνιση συμπτωμάτων όπως χρόνιοι πόνοι στην πλάτη, πονοκέφαλος, μυϊκοί σπασμοί, δυσμηνόρροια, φλεγμονές και πόνος στις αρθρώσεις.

  1. Ενισχύει την απορρόφηση βιταμινών και εμποδίζει την ανεπάρκεια μαγνησίου.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των ενζύμων και των σωματικών διεργασιών. Η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο προκαλεί καρδιακές επιπλοκές, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου και άγχος. Το μαγνήσιο ενεργοποιεί επίσης τη βιταμίνη D, σημαντική για τη γενική ανοσολογική και ενδοκρινική λειτουργία.

  1. Βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της πρόληψης του καρκίνου.

Η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων που βοηθούν στην αποβολή αποβλήτων και στη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού προκαλεί διαταραχές. Σύμφωνα με μελέτες ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων (απόπτωση) ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικός σε ένα αλκαλικό σώμα. Η αλκαλικότητα βοηθά στη μείωση των φλεγμονών και ο κίνδυνος για θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος – σε συνδυασμό με μια αλκαλική διατροφή θεωρείται επωφελής για ορισμένους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες που απαιτούν υψηλότερο pΗ.

  1. Βοηθά στη ρύθμιση του βάρους:.

Η κατανάλωση αλκαλικών τροφών προστατεύει από την παχυσαρκία μειώνοντας τα επίπεδα λεπτίνης και τυχόν φλεγμονές που επηρεάζουν την ιδιότητα καύσης λίπους. Η αλκαλική διατροφή μας βοηθά να λαμβάνουμε τις θερμίδες που είναι ουσιαστικά απαραίτητες για τον οργανισμό.

πηγή

Διαφήμιση

logo