share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Αφράτα μπιφτέκια σε υπέροχη σάλτσα μανιταριών

Αφράτα μπιφτέκια σε υπέροχη σάλτσα μανιταριών

Αφράτα, πεντανόστιμα μπιφτέκια σε μια υπέροχη σάλτσα φρέσκων μανιταριών για να απολαύσετε το τέλειο δείπνο ή γεύμα στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια εύκολη και απλή συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα υπέροχο πιάτο. Συνοδέψτε το με πουρέ πατάτες και πράσινα φασολάκια και … καλή σας όρεξη!

Υλικά συνταγής

Για τα μπιφτέκια:

1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι (κόκκινο κατά προτίμηση)

1/2 φλ. τσαγιού ψίχουλα θρυμματισμένου ψωμιού ή 1/3 φλ. φρυγανιά τριμμένη

1/4 φλ. τσαγιού γάλα

1 κ.γ. σάλτσα Worcestershire

1 κ.γ. αποξηραμένο μαϊντανό ή 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα

1 κ.γ. μουστάρδα

αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. βούτυρο + 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα μανιταριών:

2 φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού

Διαφήμιση

2 κ.γ. ντοματοπελτές ή κέτσαπ

1 κοφτό κ.γ. μουστάρδα

1 κοφτό κ.γ. σάλτσα Worcestershire

3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

230 γρ. φρέσκα λευκά ή καφέ μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τα μπιφτέκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνετε καλά για 8-10 λ τουλάχιστον. Πλάθετε 8 μπιφτέκια, ιδίου μεγέθους. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία τη 1 κ.σ. βούτυρο με το λάδι και τηγανίζετε τα μπιφτέκια για 4-5 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι, χωρίς να σβήσετε τη φωτιά, και τα διατηρείτε ζεστά.

Για τη σάλτσα μανιταριών: Εν τω μεταξύ, μέχρι να ψηθούν τα μπιφτέκια, φτιάχνετε το ζωμό με το κύβο βοδινού, προσθέτετε το πελτέ ντομάτας ή κέτσαπ, τη μουστάρδα και τη Worcestershire σος και να ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Το αφήνετε στην άκρη.

Ξαναβάζετε το ζεστό τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτετε τις 3 κ.σ. βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 4 λ περίπου, ανακατεύοντας συχνά, ξύνοντας τη βάση του τηγανιού για να ξεκολλήσουν υπολείμματα των μπιφτεκιών για να ενισχύσουν τη γεύση τους. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λ επιπλέον.

Στη συνέχεια πασπαλίζετε το αλεύρι πάνω από το μείγμα μανιταριών ανακατεύοντας διαρκώς για 1 λ ακόμα. Μετά αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το μείγμα ζωμού κρέας, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα για 2 λ περίπου ή μέχρι να πήξει ελαφρώς.

Για το σερβίρισμα: Μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια βάζετε τα μπιφτέκια στο τηγάνι βυθίζοντάς τα μέσα στη σάλτσα και τα αφήνετε να σιγομαγειρευτούν για 2 λ για να ζεσταθούν. Σερβίρετε ζεστά τα μπιφτέκια σας και τη σάλτσα τους με πουρέ πατάτας και προαιρετικά με πράσινα φασολάκια ή με πιλάφι.

Πηγή

Διαφήμιση

logo