share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

7 Δημητριακά που είναι ιδανικά για το αδυνάτισμα και 3 που θα πρέπει να αποφεύγετε

7 Δημητριακά που είναι ιδανικά για το αδυνάτισμα και 3 που θα πρέπει να αποφεύγετε

Τελευταία, τα δημητριακά έχουν αποκτήσει κακή φήμη επειδή πολλοί τα βλέπουν ως πηγές πολλών υδατανθράκων, οι οποίοι θα προκαλέσουν την αύξηση βάρους.

Ενώ δεν είναι τόσο απλό, δεν είναι και τόσο πολύπλοκο. Κάποια δημητριακά θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε το ιδανικό βάρος ενώ άλλα θα κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

Το κόλπο είναι να επιλέγετε τους σωστούς τύπους δημητριακών

Γιατί χρειαζόμαστε τα δημητριακά;

Οι υδατάνθρακες και οι ίνες είναι απαραίτητοι για το σώμα μας και τα δημητριακά έχουν και τα δύο. Οι υδατάνθρακες μας δίνουν ενέργεια ενώ οι ίνες θα σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Στην ουσία οι ίνες είναι υδατάνθρακες που δεν μπορούν να χωνευτούν με αποτέλεσμα να περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τις ίδιες ποσότητες άλλων υδατανθράκων.

Τύποι δημητριακών

Για αρχή, θα πρέπει να ξέρουμε πως τα ίδια δημητριακά μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με την διαδικασία επεξεργασίας τους.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν όλα τα μέρη του σιτηρού. Έτσι, έχουν περισσότερες ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από τα επεξεργασμένα.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν πιο μαλακή υφή αλλά δυστυχώς έχουν χάσει τα περισσότερα από τα θρεπτικά τους κατά την επεξεργασία.

Καλό θα είναι να επιλέγετε δημητριακά ολικής άλεσης γιατί έχουν πολύ καλύτερη θρεπτική αξία και είναι πιο υγιεινά.

1. Βρώμη ολικής άλεσης

Η βρώμη έχει συστατικά που προστατεύουν την καρδιά. Επίσης, έχει πολλές ίνες που μειώνουν το φούσκωμα στο στομάχι και μας χορταίνουν. Γενικά, είναι μία πολύ καλή τροφή για την απώλεια βάρους, αρκεί να προσέχετε με τι άλλο την συνδυάζετε.

2. Καφέ ρύζι

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θεωρείται σχεδόν υπερτροφή. Έχει αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Β και μεγάλες ποσότητες σε σελήνιο. Έχει πολλές ίνες, λίγα λιπαρά και μας χορταίνει εύκολα.

3. Σίκαλη ολικής άλεσης

Ερευνητές πιστεύουν πως η σίκαλη έχει περισσότερα θρεπτικά από οποιοδήποτε άλλο δημητριακό. Έχει 4 φορές περισσότερες ίνες από το σιτάρι, 100 θερμίδες ανά μερίδα και σχεδόν το 50% τις συνιστώμενης ποσότητες σε σίδηρο.

4. Κριθάρι ολικής άλεσης

Διαφήμιση

Το κριθάρι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Προσοχή όμως να επιλέγετε ολικής άλεσης.

5. Κινόα

Η κινόα είναι πολύ καλή για όσους έχουν κοιλιοκάκη και δυσανεξία στην γλουτένη. Έχει υψηλά επίπεδα σε πρωτεΐνη και βιταμίνες Β, καθώς και ω-3 λιπαρά οξέα. Παρόλο που η κινόα δεν έχει λίγες θερμίδες, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να μην αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.

6. Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι πολύ υγιές όταν είναι ολικής άλεσης. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Β, μαγνησίου και φωσφόρου, καθώς και αντιοξειδωτικών. Περιέχει επίσης λίγες θερμίδες, τουλάχιστον χωρίς βούτυρο.

7. Φακές

Οι φακές είναι ένα ιδιαίτερο δημητριακό γιατί έχει πολλές πρωτεΐνες και ίνες, λίγα λιπαρά και πολλούς “αργούς» υδατάνθρακες. Επίσης, είναι γεμάτες βιταμίνες Β, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο.

Υπάρχουν όμως και κάποια δημητριακά που θα πρέπει να τα αποφεύγετε αν θέλετε να χάσετε βάρος

Κατά κανόνα θα πρέπει να αποφεύγετε τα δημητριακά ολικής άλεσης αφού περιέχουν μόνο θερμίδες και δεν έχουν καλή διατροφή αξία.

1. Λευκό ρύζι

Το λευκό ρύζι είναι ένας επεξεργασμένος υδατάνθρακας με πολλές θερμίδες, λίγες ίνες και ελάχιστη διατροφική αξία. Έχει πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι μετατρέπεται σε ζάχαρη αφού το φάτε και θα σας χορτάσει μόνο για λίγο.

2. Σιτάρι

Το σιτάρι είναι επίσης υπερτροφή. Μία υπερτροφή για την αύξηση βάρους. Περιέχει αμυλοπηκτίνη Α, ένα άμυλο που είναι πάρα πολύ παχυντικό. Τα προϊόντα από σιτάρι έχουν πολλές θερμίδες, πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πολύ εθιστικά. Σύμφωνα με έρευνες, μόλις 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο σαν να έχετε φάει 2 κ.σ ζάχαρη.

3. Κουσκούς

Το κουσκούς μπορεί να φαίνεται σαν δημητριακό ολικής άλεσης αλλά δεν διαφέρει από το επεξεργασμένο σιτάρι. Καθόλου διατροφική αξία και μόνο θερμίδες.

Πηγή: brightside.me, true.gr

Διαφήμιση

logo