Όταν μάθετε για τα οφέλη της βεντούζας στην υγεία σας, θα αλλάξετε γνώμη για αυτές, ότι δηλαδή, είναι μια ξεπερασμένη και βάρβαρη ιατρική πρακτική. Ίσως ακόμη και να αποφασίσετε να τις δοκιμάσετε στον εαυτό σας.
Όταν σκεφτόμαστε τις μεσαιωνικές ιατρικές πρακτικές, στο μυαλό μας έρχονται οι βδέλλες ή οι εικόνες με βεντούζες από ιστορικές ταινίες, όπου ο γιατρός κρατά την φλόγα λίγο κάτω από ένα γυάλινο βάζο ή ένα φλιτζάνι πριν το τοποθετήσει στο πίσω μέρος ενός άρρωστου ασθενή, δημιουργώντας ένα κενό που στη συνέχεια απορροφά το δέρμα προς τα επάνω στο γυάλινο βάζο.
Η πρακτική της βεντούζα φαίνεται τόσο αντίθετη με την σύγχρονη ιατρική που είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας. Αλλά η σύγχρονη ιατρική έχει αποδείξει ακριβώς αυτό. Αυτή η αρχαία πρακτική μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην θεραπεία του αρρώστου.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βεντούζας και η πρακτική αυτή βασίζεται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική πρακτική του βελονισμού που έχει αποδειχθεί ότι έχει θεραπευτικά αποτελέσματα.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα οφέλη από τις βεντούζες βασιζόμενα σε πραγματικά επιστημονικά στοιχεία. Εξηγούνται επίσης οι τύποι θεραπείας που είναι διαθέσιμοι.
Πέντε τρόποι με τους οποίους οι βεντούζες βελτιώνουν την υγεία σας
Οι βεντούζες δεν είναι κάτι που πρέπει πάντα να δοκιμάσετε στο σπίτι, λόγω του πιθανού κινδύνου τραυματισμού και μόλυνσης και να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό. Η International Therapy Association (ICTA) έχει ένα διεθνή κατάλογο εκπαιδευμένων θεραπευτών, οι οποίοι χρησιμοποιούν την γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας για να βελτιώσουν την υγεία σας. Μπορείτε να βρείτε έναν επαγγελματία σε όλο τον κόσμο μέσω του συνδέσμου στην ιστοσελίδα τους.
Η υγρή βεντούζα περιλαμβάνει μικρά κοψίματα στην επιφάνεια του δέρματος, εκτός από την αναρρόφηση, που γίνεται μόνο από την ξηρή βεντούζα. Και οι δύο τύποι βεντούζας βελτιώνουν την υγεία σας αλλά η περισσότερη έρευνα ήταν σχετικά με την επίδραση της υγρής βεντούζα. Η υγρή βεντούζα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ασιατική και αραβική ιατρική και χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Η βεντούζα απλά εφαρμόζει αναρρόφηση στην επιφάνεια του δέρματος για να δημιουργήσει αρνητική πίεση. Η Διεθνής Ένωση Θεραπειών (International Therapy Association) λέει ότι η βεντούζα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας εάν πάσχετε από διάφορα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης, κατάθλιψης, αρθρίτιδας, άγχους, ισχιαλγίας, εντερικών προβλημάτων, πόνους στους μύες, ακόμη και στην κυτταρίτιδα και τις ραγάδες.
Η ICTA απαριθμεί αυτά τα οφέλη:
* Βαθιά διέγερση του ιστού
* Ανακουφίζει τις φλεγμονές
* Προωθεί τη ροή του λεμφικού υγρού για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος
* Αιματώνει το δέρμα
* Τεντώνει τους μύες και τον συνδετικό ιστό
* Τονώνει την κυκλοφορία
* Χαλαρώνει τον ιστό
* Διεγείρει τη ροή της ενέργειας
Αύξηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος
Σε μια έρευνα για την αρχαία τεχνική της βεντούζας που ονομάζεται Αl-hijamah, η οποία είναι μια υγρή τεχνική βεντούζας της Αιγύπτου οι ερευνητές λένε ότι ‘μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την αύξηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος, ενισχύοντας τις φαρμακολογικές επιδράσεις των σύγχρονων φαρμάκων και καθαρίζοντας το αίμα από παθολογικές ουσίες που προκαλούν και σχετίζονται με την παθογένεση πολλών ασθενειών.’
Η έρευνα έδειξε ότι η βεντούζα βοήθησε στην αύξηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος κατά 156%, όταν προστέθηκε σε συμβατική φαρμακολογική θεραπεία. Χωρίς τη φαρμακευτική θεραπεία, η βεντούζα αύξησε στο ανοσοποιητικό σύστημα τα φυσικά φονικά κυττάρων κατά 133%.
Μείωση του χρόνιου πόνου
Το ποσό του πόνου που αναφέρθηκε, από τους ασθενείς που αναζητούν βοήθεια, μειώθηκε σχεδόν κατά 34% μετά από ένα μήνα θεραπείας με βεντούζες, 40% μετά από δύο μήνες, και 59% μετά από τρεις μήνες θεραπείας.
Αυτό βρέθηκε να ισχύει και για τους ανθρώπους που βιώνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τα οφέλη πιστεύεται ότι επεκτείνονται επίσης και σε άλλους τύπους χρόνιου πόνου.
Βελτιώνει την άμυνα στις ιογενείς και βακτηριακές ασθένειες
Ο έρπης, η γρίπη, η ιογενής ηπατίτιδα, η ακμή, η δερματίτιδα και η κυτταρίτιδα είναι όλα προβλήματα υγείας που μπορεί επίσης να βελτιωθούν με τις βεντούζες. Ο τρόπος που λειτουργεί η βεντούζα για τη βελτίωση της υγείας είναι πολύπλοκος, επειδή η θεραπεία λειτουργεί σε πολλαπλά συστήματα του σώματος ταυτόχρονα.
Στο νευρολογικό σύστημα, νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και ενδορφίνες απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Στο ανοσοποιητικό σύστημα, ο προσωρινός ερεθισμός του δέρματος ενεργοποιεί την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που στη συνέχεια αυξάνει τις ιντερφερόνες και αυξάνει τη ροή του λεμφικού υγρού.
Μείωση πιθανότητας καρδιαγγειακών παθήσεων
Η συστολική υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η αγγειακή θρόμβωση του αίματος στα πόδια, η ισχαιμία του μυοκαρδίου και η αρρυθμία, ακόμη και σε περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρδιακή προσβολή, μειώθηκαν με τη χρήση της βεντούζας, όπως αναφέρθηκε στην αραβο-αιγυπτιακή μελέτη.
Μείωση πονοκεφάλων
Ο πονοκέφαλος και η ημικρανία μπορεί να είναι τόσο εξουθενωτικά ώστε οι άνθρωποι να χάσουν την δουλειά και να έχουν οικονομικό αντίκτυπο λόγω του πόνου που βιώνουν.
Μπορούν επίσης να χάσουν την διασκέδαση από κοινωνικές δραστηριότητες και χόμπι που συνήθιζαν να απολαμβάνουν, λόγω χρόνιων πονοκεφάλων. Τα καλά νέα είναι ότι η βεντούζα βελτιώνει την υγεία των ατόμων αυτών.
Μια κοινή ερευνητική μελέτη μεταξύ του Kermanshah, Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών στο Ιράν και το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν την υγρή βεντούζα σαν θεραπεία για τους πονοκεφάλους.
Λένε ότι για τους ασθενείς οι οποίοι έκαναν θεραπεία 3 φορές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 28 ημερών, ‘η σοβαρότητα του πονοκεφάλου μειώθηκε κατά 66% μετά από θεραπεία με υγρές βεντούζες.
Αυτοί οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης το ισοδύναμο των 12,6 λιγότερων ημερών κεφαλαλγίας ανά μήνα. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υγρή βεντούζα οδηγεί σε κλινικά σχετικά οφέλη για τους ασθενείς με πονοκέφαλο πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Πηγή