share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

5 θαυματουργές τροφές που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα

5 θαυματουργές τροφές που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα

Έρευνες προβλέπουν πως τουλάχιστον το 25% των περιπτώσεων καρκίνου κάθε χρόνο είναι αποτέλεσμα κακής διατροφής, καθιστικής ζωής και παχυσαρκίας. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως μόνο το 5% των περιπτώσεων οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατόν να αποτραπούν. Και το καλύτερο είναι πως στο ψυγείο μας ήδη υπάρχουν πολλοί “φίλοι» που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διατροφή είναι το καλύτερο όπλο για να καταπολεμήσει ο οργανισμός την ανώμαλη αύξηση των κυττάρων και να τα κρατήσει υπό έλεγχο.

Και ενώ καμία τροφή δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, συνδυάζοντας τις κατάλληλες τροφές σε σταθερή βάση, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, καθώς και άλλων ασθενειών.

Δείτε μερικούς από τους πιο αντικαρκινικούς “στρατιώτες»:

1. Σταυρανθή λαχανικά

Τέτοια φυτά είναι το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα γογγύλια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C και έχουν πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν τον μεταβολισμό και μειώνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

2. Φρούτα

Τα βατόμουρα περιέχουν υψηλά επίπεδα σε βιοφλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Επίσης, έχουν και αντιοξειδωτικά όπως κουρσετίνη και καμπφερόλη, καθώς και ένα συστατικό που ονομάζεται pterostilbene και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα στα πνευμόνια, το στομάχι, το πάγκρεας και το στήθος. Άλλα φρούτα που έχουν επίσης πολύ καλές αντικαρκινικές ιδιότητες θεωρούνται τα κεράσια, τα μήλα, οι φράουλες και τα σμέουρα.

3. Τομάτες

Είναι πολύ καλή πηγή λυκοπένιου, ενός συστατικού που στοχεύει και σκοτώνει τις ελεύθερες ρίζες πριν χτυπήσουν τα υγιή κύτταρα. Επίσης, μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη, του οισοφάγου, των πνευμόνων, του πάγκρεας, του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του στήθους. Ενώ το να φάτε μία τομάτα είναι καλό, το να πιείτε 1 κούπα χυμό τομάτας περιέχει 5 φορές περισσότερο λυκοπένιο από μία μέτρια τομάτα.

4. Μπαχαρικά

Ο κουρκουμάς είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό στην Ινδική κουζίνα και περιέχει μία πολυφενόλη που ονομάζεται κουρκουμίνη. Πάνω από 1,500 έρευνες σε ανθρώπους έχουν αποδείξει πως μειώνει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων και μάλιστα τα σκοτώνει.

Το μειονέκτημα είναι πως απορροφάται δύσκολα από το έντερο. Ωστόσο, το μαύρο πιπέρι, που περιέχει ένα χημικό με όνομα πιπερίνη, φαίνεται να βελτιώνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης όταν τα καταναλώνουμε μαζί. Βέβαια, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως για να δείτε αποτέλεσμα, θα πρέπει να τα καταναλώνετε σε τακτική βάση.

5. Πράσινο τσάι

Το μαύρο και το πράσινο τσάι προέρχονται από το ίδιο φυτό – Camellia sinensis. Η μόνη διαφορά είναι η ζύμωση στην οποία υπόκεινται τα φύλλα. Επειδή το πράσινο τσάι περνάει από λιγότερη ζύμωση, οι κατεχίνες που περιέχει παραμένουν ανέπαφες.

Οι γιατροί έχουν δει επίσης πως εκτός από την απορρόφηση του κουρκουμά, η πιπερίνη βοηθάει και στην απορρόφηση μίας ουσίας στο πράσινο τσάι, το EGCG, που είναι γνωστό πως καταπολεμάει πολλές μορφές καρκίνου.

Όπως όμως και στον κουρκουμά, θα πρέπει να κάνετε το πράσινο τσάι κομμάτι της ρουτίνας σας ώστε να δείτε αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

iellada

logo