share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

5 επιβλαβείς επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων που πρέπει να προσέχετε

5 επιβλαβείς επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων που πρέπει να προσέχετε

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από ανθρώπους οι οποίοι, πολύ συχνά, είναι κολλημένοι στα κινητά τους τηλέφωνα.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε τόσο εθισμένοι σε αυτές τις συσκευές που νιώθουμε ανησυχία τη στιγμή που το αποχωριζόμαστε, ακόμα κι αν πρόκειται απλώς να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα.

Αυτή η εξάρτηση από τα smartphones επιφυλάσσει μια σειρά βλαβερών επιπτώσεων για τους καταναλωτές. Αλλά προτού να βουτήξετε σε αυτά, έχουμε παραθέσει μερικά συμπτώματα του εθισμού στα smartphones που πρέπει να γνωρίζετε.

1. Προκαλεί άγχος, άγχος και κατάθλιψηΟι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια σταθερή κατάσταση άγχους όταν χρησιμοποιούν τι κινητό τους τηλεφώνο. Στην πραγματικότητα, ο καρδιακός ρυθμός των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη αυξήθηκε σημαντικά όταν τα τηλέφωνά τους αφαιρέθηκαν από αυτούς και απλά μπορούσαν να ακούσουν τις ειδοποιήσεις από μακριά. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί εξαιτίας του φόβου της έλλειψης και της ανάγκης συνεχούς πρόσβασης στις πληροφορίες. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι οι ειδικοί κατηγορούν την υπερβολική χρήση smartphone για υψηλά επίπεδα άγχους και στρες, ειδικά σε άτομα που πηγαίνουν στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις τόσο του στρες όσο και του άγχους περιλαμβάνουν τα χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας και τις σωματικές ασθένειες. Η αδυναμία αντιμετώπισης του στρες και του άγχους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αίσθηση απελπισίας που θα μπορούσε να προκαλέσει κατάθλιψη. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο χρόνος χρήσης του κινητού άνω των 2 ωρών μπορεί να προκαλέσει αυτοκτονικές τάσεις στα παιδιά ανεξάρτητα από το είδος του περιεχομένου που παρακολουθουν.

Διαφήμιση

2. Διαταραχή του ύπνου Πέρασαν οι ημέρες που οι έφηβοι συνήθιζαν να κοιμούνται με ένα βιβλίο στα χέρια τους. Τώρα, είναι σχετικά κοινό το smartphone σας είναι το τελευταίο πράγμα που βλέπετε πριν κοιμηθείτε και το πρώτο πράγμα που κοιτάτε τη στιγμή που ξυπνάτε. Μελέτες έχουν δείξει ότι μεγάλα χρονικά διαστήματα έκθεσης σε φως μικρού μήκους κύματος (όπως το ένα από smartphones) προκαλούν τον ύπνο του εφήβου να γίνει ακανόνιστος, σύντομος και καθυστερημένος. Και δεδομένου ότι τα περισσότερα σχολεία και οι χώροι εργασίας απαιτούν από τα άτομα να ξυπνήσουν νωρίς την ημέρα, ο κιρκαδικός ρυθμός διαταράσσεται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κιρκαδικός ρυθμός καθορίζει όχι μόνο τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης αλλά και την απελευθέρωση ορμονών, τις διατροφικές συνήθειες και την πέψη, τη θερμοκρασία του σώματος και άλλες σημαντικές σωματικές λειτουργίες. Ως εκ τούτου, η χρήση του smartphone σας δεν διαταράσσει μόνο τις συνήθειες ύπνου σας, αλλά και τη συνολική σας υγεία.

3. Μειώνει την προσοχή, την συγκέντρωση και την ακαδημαϊκή απόδοσηΤα έξυπνα τηλέφωνα μπορεί να είναι αρνητικός παράγοντας των βαθμών σας στο σχολείο. Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι μόνο η παρουσία των smartphones γύρω μας μπορεί να προκαλέσει μείωση της συγκέντρωσης και των επιπέδων προσοχής μας. Αυτό ισχύει και όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν τον πειρασμό να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους. Στον εκπαιδευτικό τομέα, αυτό μεταφράζεται σε μια μειωμένη κατανόηση του νέου μαθησιακού υλικού και της κατανόησης, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται smartphones ενώ διδάσκεται κάτι.Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω της συνειδητοποίησης ενός χαμένου μηνύματος κειμένου και κλήσης ή μιας ειδοποίησης που παραμένει κυρίαρχη στο μυαλό του ατόμου, απομακρύνοντας οποιαδήποτε προσοχή από το έργο.

4. Επιδεινώνει τη στάση του σώματοςΒλέπουμε σχεδόν πάντα τα τηλέφωνά μας και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη στάση μας. Μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι η τυπική στάση του μπροστινού αυχένα που έχουν οι άνθρωποι όταν βρίσκονται στα τηλέφωνά τους μπορεί, μακροπρόθεσμα, να προκαλέσει τραυματισμό στη δομή της τραχηλικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης καθώς και των συνδέσμων. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στη μορφή και τη βιομηχανία του κελύφους των νευρώσεων (κάτω από τις οποίες ο πνεύμονας συστέλλεται και αναπτύσσεται), οδηγώντας σε προβλήματα με την αναπνοή. Λόγω αυτού, η κακή στάση του σώματος συνδέεται με τα αναπνευστικά προβλήματα.

5. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνουΟ καρκίνος είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι όταν μιλούν ή διαβάζουν για την υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου και ο λόγος ανησυχίας τους μπορεί να είναι έγκυρος. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ραδιοκύματα τα οποία μπορούν να απορροφηθούν από τους ιστούς που βρίσκονται κοντά στην περιοχή επαφής. Αυτή η μορφή ακτινοβολίας είναι πιθανώς καρκινογόνος, παρόλο που πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί το πλήρες εύρος των αποτελεσμάτων της. Είναι επίσης πιθανό τα παιδιά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι οι ενήλικες να επηρεάζονται από την ακτινοβολία καθώς τα νευρικά τους συστήματα μπορεί να αναπτύσσονται ακόμα. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) συστήνει σε άτομα που ανησυχούν για την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες να “περιορίσουν την έκθεση τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ακουστικού και του περιορισμού της χρήσης κινητού τηλεφώνου, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών».

stogiatro.gr

Διαφήμιση

logo