ΥΓΕΙΑ

3 αλήθειες και μύθοι για τους φούρνους μικροκυμάτων

3 αλήθειες και μύθοι για τους φούρνους μικροκυμάτων

Η μαγειρική σε φούρνο μικροκυμάτων έχει προκαλέσει διάφορους μύθους από τότε που δημιουργήθηκε ο φούρνος μικροκυμάτων. Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι μύθοι και ποιοι έχουν βάση.

Μύθος: Το ζέσταμα στα μικροκύματα είναι κίνδυνος για τις θρεπτικές ουσίες

Όχι, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε υπερβολικά για εμπλοκή των μικροκυμάτων στις θρεπτικές ουσίες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κακό από τα μικροκύματα όσον αφορά τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών, δήλωσε ο David Katz, διευθυντής του Yale University’s Prevention Research Center. Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε είδος μαγειρέματος μπορεί να αλλάξει χημικά μια τροφή και το θρεπτικό περιεχόμενό της.

Διαφήμιση

Ο Dr. Katz δήλωσε ότι γενικά, η βιταμίνη C, τα ωμέγα-3 λιπαρά και ορισμένα βιοφλαβονοειδή αντιοξειδωτικά είναι πιο ευαίσθητα στη θερμότητα. Θρεπτικές ουσίες από λαχανικά μπορούν επίσης να διαρρεύσουν στο νερό του μαγειρέματος. Καθώς χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό όταν μαγειρεύουμε στα μικροκύματα, η τροφή μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη.

Αλήθεια: Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα πλαστικά

Τα πλαστικά στα μικροκύματα δεν επιτρέπονται, επειδή αν συμβεί αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση των δοχείων και στην εισχώρηση περισσότερων χημικών ουσιών- όπως το BPA και τα φθαλικά- στην τροφή σας. Ορισμένες εταιρείες κατασκευάζουν δοχεία χωρίς BPA και ασφαλή για τα μικροκύματα. Σε έρευνα του 2011 στο περιοδικό ‘’Environmental Health Perspectives”, επιστήμονες δοκίμασαν 455 πλαστικά προϊόντα και ανακάλυψαν ότι σχεδόν όλα περιείχαν οιστρογονικές χημικές ουσίες, που έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία και ορισμένα είδη καρκίνου.

Μύθος: Tο ξαναζέσταμα των ζυμαρικών μπορεί να τα κάνει πιο υγιεινά

Πρόσφατο πείραμα σε εκπομπή του BBC ανακάλυψε ότι όταν μαγειρεμένα ζυμαρικά κρυώσουν και ξαναζεσταθούν στα μικροκύματα, μειώνουν τη μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα κατά 50%. Η αιτία, δήλωσαν ερευνητές, είναι ότι ζυμαρικά που κρυώνουν και ξαναζεσταίνονται δρουν όπως το ανθεκτικό άμυλο εμποδίζοντας το έντερο από τη διάσπαση των υδατανθράκων και την απορρόφησή τους ως ζάχαρη.

Διαφήμιση
TAGS:
#βιταμίνη
#εκπομπή
#επιστήμονες
#ερευνητές
#ζάχαρη
#καρκίνου
#λαχανικά
#νερό
#παχυσαρκία
#περιοδικό
#προϊόντα