Ζύμη σε σακούλα για να φτιάξεις τα πάντα
ΥΛΙΚΑ :
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου2 φακελάκια 7-9 gr ξερή μαγιά
2 και 1/2 κουταλάκια αλάτι 2 κουταλιές τις σούπας ζάχαρη ή 2 ιμβρερτοζάχαρη 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 400 γρ γιαούρτι χωρίς την πέτσα 2 αυγά μέτρια 250 ml γάλα50 ml λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με τη ζάχαρη και την διαλύουμε με το χλιαρό γάλα (προσοχή να μην είναι ζεστό γιατί θα καεί η μαγιά ).
Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το γιαούρτι, και το λάδι προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι , το αλάτι και το μπέικιν ή αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι το κοσκινισμένο με το μπείκιν κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του,και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το γιαούρτι, και το λάδι.
Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη, την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο με λίγο καλαμποκέλαιο αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .
Βάζουμε την ζύμη σε 2 σακούλες αφού πρώτα την έχουμε λαδώσει λίγο με λαδί ελαφρύ και την ξεχνάμε στο ψυγείο για 4 ώρες και αμέσως την βγάζουμε από το ψυγείο και ετοιμάζουμε την πίτσα ή τα μπουρεκάκια ή ότι άλλο θέλουμε
H ζύμη αυτή μπορεί να σταθεί στο ψυγείο και μέχρι 5-6 ημέρες
Σε μας η ζύμη δεν πρόλαβε να μείνει ούτε 24 ώρες στο ψυγείο..φαγώθηκε…έγινε μια ωραία πίτσα το βράδυ τις 28 Οκτωβρίου ….που πεινούσε η οικογένεια και μερικά κουλουράκια γεμιστά με ταχίνι σοκολάτα και κανέλα, την ετοίμασα το Σάββατο το βράδυ και λόγου ότι ο χρόνος μου ήταν περιορισμένος δεν σας έχω φωτογραφίες ..
Στη συνέχεια θα σας δώσω μερικές ιδέες με το τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή την ζύμη…μπορούμε να την φτιάξουμε πίτσα. τυροπιτάκια-μπουρεκάκια,μάφφινς με αρμυρή ή και γλυκεία γέμιση ,πεινιρλί, καλτσόνε και ότι άλλο θέλετε