ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ζουμερό ρολό κιμά με τυρί φέτα και μελιτζάνες

Ζουμερό ρολό κιμά με τυρί φέτα και μελιτζάνες

Ρολό κιμά. Ένα φαγητό που πάντα θα μας θυμίζει τις Κυριακές στο σπίτι της γιαγιάς ή το κλασικό φαγητό της μαμάς, μιας και είναι από τις πιο οικογενειακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας για τα πατροπαράδοτα επίσημα και όχι μόνο τραπέζια. Εδώ σας δίνουμε μια υπέροχη συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε το πιο νόστιμο και ζουμερό ρολό που φάγατε ποτέ σερβιρισμένο με μια πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας.

Υλικά συνταγής

Για το ρολό κιμά:

1.100 γρ κιμάς μοσχαρίσιος

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό

3 αυγά

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη ή 1½ κ.γ. αποξηραμένη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/4 κ.γ. τσίλι (προαιρετικά)

1/2 κύβος κοτόπουλου, διαλυμένος σε 3 κ.σ. ζεστό νερό

1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα

3 κ.σ. ελαιόλαδο για το κιμά + επιπλέον για άλειμμα μελιτζάνας

6 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο τυρί τσένταρ (κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια)

200 γρ. τυρί φέτα, χοντρο-θρυμματισμένη ή κομμένη σε κύβους

Για τη σάλτσα ντομάτας:

Διαφήμιση

5-6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1 φλ. τσαγιού (240 ml) κόκκινο κρασί

1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ

1-2 πρέζες πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο

3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κ.σ. φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη

1/2 φλ. τσαγιού (120 ml) ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών

1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση συνταγής

Για το ρολό κιμά: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Πλένετε και κόβετε τη μελιτζάνα στη μέση κατά μήκος και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε σταυρωτά τη σάρκα. Τις τοποθετείτε σε ένα πυρέξ , με πινέλο την αλείφετε καλά με ελαιόλαδο και την αλατίζετε. Τις ψήνετε στ προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λ ή μέχρι να μαλακώσει. Τη βγάζετε από το φούρνο, με ένα κουτάλι αφαιρείτε τη ψίχα της, πετάτε τη φλούδα και βάζετε τη ψίχα σε ένα μπολ. Την αφήνετε να κρυώσει.

Εν τω μεταξύ, βάζετε όλα τα υλικά για το ρολό κιμά εκτός από τη φέτα, σε ένα μπολ και τα ζυμώνετε πολύ καλά με τα χέρια σας μέχρι να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Παίρνετε τη ψίχα της μελιτζάνας τη βάζετε ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας και τη πιέζετε καλά να στραγγίξουν τα υγρά της. Στη συνέχεια τη ψιλοκόβετε, τη ρίχνετε μέσα στο μείγμα κιμά και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Τέλος προσθέτετε και τη φέτα και ζυμώνετε απαλά να ενσωματωθεί ισομερώς.

Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα μακρόστενο ταψί, πλάθετε με τα χέρια σας το μείγμα κιμά σε ρολό, το βάζετε στο ταψί και ψήνετε το ρολό σας στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Κάθε 15 λ περιχύστε το ρολό σας με τους χυμούς του από το ταψί.

Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά, για 5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ επιπλέον. Προσθέτετε το κόκκινο κρασί, τα ντοματάκια κονκασέ, τα βότανα, τα καρυκεύματα, αλάτι και πιπέρι και το νερό, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 20 λ περίπου ή μέχρι να σωθούν τα υγρά της.

Σερβίρετε το ρολό σας γαρνιρισμένο με τη σάλτσα ντομάτας και γαρνίρετε με φρέσκα κλωναράκια βασιλικού και λίγη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#βαθμούς
#ελαιόλαδο
#καπνιστή
#κρασί
#κρεμμύδι
#μελιτζάνα
#μελιτζάνες
#νερό
#ρίγανη
#σάλτσα
#σκόρδο
#σπίτι
#συνταγές
#συνταγή
#τυρί
#φαγητό
#φέτα
#φρέσκα