Υπέροχος, ελαφρύς μουσακάς με πουρέ μελιτζάνας, κιμάς αρνίσιος καλυμμένος με μια ανάλαφρη κρέμα γιαουρτιού. Άλλη μια εκδοχή, με μια εξαιρετική συνταγή (από εδώ) για ένα αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό που αξίζει το κόπο να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
4 μεγάλες ή 5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ λεμονιού το χυμό
Για το κιμά:
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
400 γρ. κιμάς από αρνίσιο μπούτι
1 φλ. τσαγιού (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, με το χυμό τους, που θα ψιλοκόψετε σε κονκασέ
1 ξυλάκι κανέλας
⅓ φλ. τσαγιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
⅓ φλ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη κρέμα γιαουρτιού επικάλυψης:
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
½ φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα, αρεσκείας σας
1 αυγό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Εκτέλεση συνταγής
Για τη κρέμα μελιτζάνας: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ένα πυρέξ 20×30 εκ. Πλένετε και σκουπίζετε καλά τις μελιτζάνες και με τη μύτη ενός μαχαιριού τις τρυπάτε σε διάφορα σημεία. Τις τοποθετείτε πάνω στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνετε για 45 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά ώστε όταν τις πιέζετε η φλούδα τους η φλούδα τους να ζαρώσει και θαμπώσει καλά. [*]
Τις βγάζετε από το φούρνο, τις κόβετε κατά μήκος στη μέση και με ένα κουτάλι παίρνετε τη καυτή ψίχα τους, πετώντας όσα περισσότερα σπόρια μπορείτε. Βάζετε τη ψίχα στο μπλέντερ, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και πολτοποιείτε πολύ καλά το μείγμα. Μεταφέρετε τη πολτοποιημένη κρέμα μελιτζάνας στο λαδωμένο πυρέξ και το στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση του. Το αφήνετε στην άκρη.
Για το κιμά: Εν τω μεταξύ, όσο ψήνονται οι μελιτζάνες φτιάχνετε το κιμά. Σε μια ρηχή μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, 2 κ.σ. νερό και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λ ή μέχρι να μαλακώσει και το νερό να εξατμισθεί. Προσθέτετε το κιμά, δυναμώνετε αρκετά τη φωτιά και τον σοτάρετε για 8-10 λ ή μέχρι να σκουρίνει, να στεγνώσει καλά και γίνει σπυρωτός.
Σβήνετε με το κρασί, ανακατεύετε για 1 λ για να εξατμιστεί, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, αλάτι, πιπέρι και τη κανέλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε το κιμά για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να πιεί σχεδόν όλα τα υγρά του. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε στο κιμά το δυόσμο, το μαϊντανό και το ελαιόλαδο, ανακατεύετε καλά και πετάτε το ξύλο κανέλας.
Για τη κρέμα γιαουρτιού επικάλυψης: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το γιαούρτι, τη φέτα, τη γραβιέρα, το αυγό, πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθούν πλήρως.
Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Aπλώνετε το κιμά πάνω πάνω από τη κρέμα μελιτζάνας μέσα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και από πάνω στρώνετε ομοιόμορφα τη κρέμα γιαουρτιού. Ψήνετε το μουσακά σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200º κελσίου για 30-40 λ ή μέχρι να σχηματιστεί μια σκουρόχρωμη κρούστα στην επιφάνειά του. Τον σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό.
[*] Αν έχετε ψησταριά με κάρβουνα ψήστε στα κάρβουνα τις μελιτζάνες σας αντί για το φούρνο για να πάρει μια υπέροχη καπνιστή γεύση που θα απογειώσει γευστικά το μουσακά σας.