ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Υπέροχο γεύμα! Νηστίσιμα μανιτάρια φρικασέ – τόσο νόστιμα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το κρέας…

Υπέροχο γεύμα! Νηστίσιμα μανιτάρια φρικασέ – τόσο νόστιμα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το κρέας…

Αυτή η συνταγή είναι μια χορτοφαγική παραλλαγή του παραδοσιακού φρικασέ, που συνήθως φτιάχνεται με κρέας, αλλά εδώ αντικαθιστούμε το κρέας με μανιτάρια.

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε γεύση και χαρίζουν μια “γήινη” αίσθηση στο πιάτο, ενώ το μαρούλι και ο άνηθος προσθέτουν φρεσκάδα και άρωμα.

Είναι ιδανικό πιάτο για όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας, είτε για λόγους υγείας είτε για χορτοφαγία, αλλά και για όσους επιθυμούν ένα ελαφρύ, θρεπτικό γεύμα γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα.

Ας δούμε αναλυτικά τη συνταγή, τα υλικά και τα βήματα για να πετύχετε ένα τέλειο μανιταροφρικασέ!

Υλικά

Για 4-5 μερίδες θα χρειαστούμε:

500 γρ. μανιτάρια (Πόρτο μπέλο ή άσπρα). Τα Πόρτο μπέλο έχουν πιο έντονη και “σαρκώδη” γεύση, ενώ τα λευκά μανιτάρια είναι πιο ήπια και απορροφούν τα αρώματα των υπόλοιπων υλικών. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πλευρώτους για ακόμα πιο πλούσια γεύση.

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (περίπου 10-12 κομμάτια). Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν γλυκύτητα και αρώματα στο πιάτο.

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε κύβους). Το ξερό κρεμμύδι προσθέτει βάθος στη γεύση.

2 μαρούλια (πλυμένα και χοντροκομμένα). Το μαρούλι προσθέτει μια δροσερή, γήινη νότα στο φρικασέ και βοηθά στη δημιουργία μιας ωραίας υφής.

Μισό ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο). Ο άνηθος δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα του φρικασέ.

1 κουταλιά της σούπας νοστιμιά λαχανικών (προαιρετικά). Αν θέλετε να ενισχύσετε τη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ένα ζωμό λαχανικών ή λίγη νοστιμιά.

Μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο). Προσθέτει ένταση και ελαφριά πικάντικη γεύση.

Μισό λεμόνι (ο χυμός του). Δίνει οξύτητα και φρεσκάδα στο πιάτο.

Ελαιόλαδο (μισό φλιτζάνι). Για το σοτάρισμα και τη γεύση.

1 κούπα ζεστό νερό. Για να δέσει η σάλτσα και να βράσουν σωστά τα υλικά.

Αυγό (προαιρετικά). Μπορείτε να προσθέσετε ένα αυγολέμονο ή να δέσετε το φρικασέ με κορν φλάουρ αν προτιμάτε να αποφύγετε το αυγό.

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία των υλικών

Διαφήμιση

Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, φροντίζουμε να ετοιμάσουμε όλα τα υλικά για να γίνει η διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη:

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανάκι ή χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα χώματος. Αν τα πλύνετε με νερό, στεγνώστε τα καλά για να μη βγάλουν πολλά υγρά κατά το σοτάρισμα.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε ροδέλες πάχους περίπου 0,5 εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε πλευρώτους, μπορούμε να τα κόψουμε σε μακρόστενες λωρίδες.

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι.

Χοντροκόβουμε τα μαρούλια και ψιλοκόβουμε τον άνηθο.

2. Σοτάρισμα των λαχανικών

Σε μια χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.

3. Προσθήκη των υπόλοιπων υλικών

Αφού τα μανιτάρια μαλακώσουν, προσθέτουμε το μαρούλι και ανακατεύουμε καλά. Μόλις αρχίσει να μαραίνεται το μαρούλι, ρίχνουμε την κούπα με το ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Προσθέτουμε τον άνηθο, το μαύρο πιπέρι και τη νοστιμιά λαχανικών (αν χρησιμοποιήσουμε). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά.

4. Δέσιμο της σάλτσας

Αν θέλουμε να αποφύγουμε το αυγολέμονο, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στο φρικασέ. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αν επιλέξουμε να προσθέσουμε αυγολέμονο, χτυπάμε ένα αυγό με τον χυμό από μισό ή ολόκληρο λεμόνι (ανάλογα με το πόσο ξινό το προτιμάμε).

Παίρνουμε λίγο από το ζεστό ζουμί του φρικασέ, το προσθέτουμε στο μείγμα με το αυγό για να ζεσταθεί και να μην κόψει, και μετά ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

5. Σερβίρισμα

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φρικασέ να σταθεί για 5 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Σερβίρουμε ζεστό με λίγο έξτρα πιπέρι και φρέσκο ψωμί.

Αυτή η συνταγή είναι από ArtemisTaia Arampatzi

Διαφήμιση
TAGS:
#αυγό
#βιταμίνες
#γρήγορη
#ελαιόλαδο
#κρέας
#κρεμμύδι
#λεμόνι
#μανιτάρια
#νερό
#νόστιμα
#σάλτσα
#συνταγή
#φαγητό
#φρέσκα
#φρεσκάδα
#ψωμί