Ανάκληση Τυριών από τον Σκλαβενίτη λόγω Λιστέριας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάκληση συγκεκριμένων τυριών τύπου cheddar, προέλευσης Ιρλανδίας, τα οποία ενδέχεται να είναι επιμολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο Listeria monocytogenes.
Η ανάκληση αφορά προϊόντα που πωλήθηκαν από τα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, τα οποία έχουν ήδη αποσυρθεί από τα ράφια.
Ποια τυριά ανακαλούνται;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, τα προϊόντα που εντοπίστηκαν με πιθανή μόλυνση είναι:
Cheddar with Garlic & Herbs σε συσκευασία 150g
Old Irish Creamery Cheese Irish Cheddar with Red Wine σε συσκευασία 1,2kg
Η ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση των εν λόγω προϊόντων είναι πριν από την 01/05/2025. Τα συγκεκριμένα τυριά διακινήθηκαν από την εταιρεία «ΔΑΝΙΗΛ Σ. ΓΚΑΤΕΝΙΟ & ΥΙΟΣ ΜΟΝ. Α.Ε.» προς την επιχείρηση «ΕΛΛΗΝ. ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ».
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν και, εάν επιθυμούν, να τα επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς.
Τι είναι η λιστερίωση;
Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή τροφιμογενής βακτηριακή λοίμωξη, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με το βακτήριο Listeria monocytogenes. Πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί σε ψυγεία και σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας την αποφυγή του αρκετά δύσκολη.
Τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν:
Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
Μαλακά τυριά (όπως μπρι, καμαμπέρ, φέτα)
Έτοιμα προς κατανάλωση κρύα τρόφιμα (όπως αλλαντικά, καπνιστά ψάρια, σαλάτες)
Κατεψυγμένα λαχανικά
Ποια είναι τα συμπτώματα της λιστερίωσης;
Η λοίμωξη από Listeria μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το άτομο:
Σε υγιείς ενήλικες:
Ήπια συμπτώματα γρίπης (πυρετός, μυϊκοί πόνοι, κόπωση)
Γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροια, ναυτία)
Σε εγκύους:
Ήπια συμπτώματα γρίπης
Αυξημένος κίνδυνος αποβολής, πρόωρου τοκετού ή μόλυνσης του εμβρύου
Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα:
Βαριές λοιμώξεις, όπως μηνιγγίτιδα και σηψαιμία
Πιθανές νευρολογικές επιπλοκές
Πώς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται η λιστερίωση;
Η διάγνωση γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις, όπως καλλιέργειες αίματος ή εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, ενώ η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.
Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της μόλυνσης
Για να προστατευτείτε από τη λιστερίωση, ακολουθήστε τις εξής πρακτικές:
Αποφύγετε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
Καταναλώστε μαγειρεμένα τρόφιμα και αποφύγετε τα έτοιμα προς κατανάλωση κρύα προϊόντα
Πλένετε καλά τα λαχανικά και τα φρούτα πριν την κατανάλωση
Διατηρείτε τη σωστή θερμοκρασία στα ψυγεία σας (κάτω από 5°C)
Ακολουθείτε σωστές πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα, αποφεύγοντας τη διασταυρούμενη μόλυνση
Η ανάκληση των συγκεκριμένων τυριών από τον Σκλαβενίτη δείχνει τη σημασία της επισταμένης παρακολούθησης και του ελέγχου τροφίμων από τον ΕΦΕΤ.
Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των γαλακτοκομικών προϊόντων και να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών που έχουν ανακληθεί.
Η λιστερίωση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες, επομένως η σωστή ενημέρωση και οι προληπτικές πρακτικές είναι ζωτικής σημασίας.