Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο σε αυτήν τη , ανοιχτή, διασταυρούμενη μελέτη 236 ασθενών με Χ.Α.Π, διάρκειας οχτώ εβδομάδων ήταν να αποδειχθεί η μη κατωτερότητα του UMEC/VI συγκριτικά με το TIO/OLO στη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας, όπως εκτιμάται μέσω του κατώτατου FEV1 (Βίαια Εκπνεόμενος Όγκος στο πρώτο δευτερόλεπτο) την 8η εβδομάδα. Αυτό το καταληκτικό σημείο εκπληρώθηκε και, επιπλέον, το UMEC/VI επέδειξε ανωτερότητα έναντι του TIO/OLO, με μία διαφορά 52 mL στον κατώτατο FEV1 την 8η εβδομάδα (UMEC/VI 180 mL έναντι TIO/OLO 128 mL, 95% CI: 28-77, p
Και οι δύο θεραπείες επέδειξαν συγκρίσιμο προφίλ ανοχής και ασφάλειας με συνολική επίπτωση ανεπιθύμητων συμβάντων υπό θεραπεία 25% στην ομάδα του UMEC/VI και 31% στην ομάδα του TIO/OLO. Τα ανεπιθύμητα συμβάντα που αναφέρθηκαν συχνότερα ήταν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (UMEC/VI 8%, TIO/OLO 9%), βήχας (UMEC/VI 1%, TIO/OLO 1%) και διάρροια (UMEC/VI 1%, TIO/OLO 1%).
ΟEric Dube, SVP, Head Global Respiratory της GSK ανέφερε , “Η βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας αποτελεί έναν σαφή στόχο στους ασθενείς με Χ.Α.Π.2 Η πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας έως σήμερα ήταν η έλλειψη διαφοροποίησης εντός της κατηγορίας των LAMA/LABA. Για αυτό και πραγματοποιήσαμε αυτή τη μελέτη, ως την πρώτη μελέτη απευθείας σύγκρισης εντός κατηγορίας δύο σταθερών δόσεων, άπαξ ημερησίως χορηγούμενων LAMA/LABA. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι ο συνδυασμός UMEC/VI παρέχει σημαντική βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με το συνδυασμό TIO/OLO».
ΟMichael Aguiar, CEO της Innoviva ανέφερε, “Η Χ.Α.Π είναι μία προοδευτική, χρόνια νόσος που πλήττει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα το όφελος του UMEC/VI έναντι του TIO/OLO σε συμπτωματικούς ασθενείς με μέτρια Χ.Α.Π, στους οποίους ο βασικός θεραπευτικός στόχος είναι η μέγιστη βρογχοδιαστολή, και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτά τα αποτελέσματα».
Σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
ΗΧ.Α.Π είναι μία αναπνευστική νόσος που περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα ή και τα δύο. Η Χ.Α.Π χαρακτηρίζεται από απόφραξη της ροής αέρα που παρεμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή. 384 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Χ.Α.Π2 και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την 3η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2030.3 Η αιτιολογία της Χ.Α.Π συνίσταται στην μακροχρόνια έκθεση σε ουσίες ερεθιστικές που προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Το κάπνισμα, το παθητικό κάπνισμα, η μόλυνση του αέρα, οι χημικές αναθυμιάσεις ή η σκόνη από το περιβάλλον ή το χώρο εργασίας μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση Χ.Α.Π. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από Χ.Α.Π είναι πάνω από 40 ετών κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Σχετικά με την Μελέτη Απευθείας Σύγκρισης
Ημελέτη απευθείας σύγκρισης του UMEC/VI (umeclidinium/vilanterol 62,5 mcg/25 mcg,
UMEC/VI) έναντι του TIO/OLO (tiotropium/olodaterol 5 mcg/5 mcg) αποτελεί την πρώτη άμεση σύγκριση δύο σταθερών δόσεων, άπαξ ημερησίως χορηγούμενων συνδυασμών LAMA/LABA για τη Χ.Α.Π.
Στη μελέτη συμμετείχαν 236 ενήλικες συμπτωματικοί (MMRC >/= 2) ασθενείς με μέτρια Χ.Α.Π (FEV1 μετά από βρογχοδιασταλή ≤50% και ≥70% της προβλεπόμενης τιμής), οι οποίοι δεν λάμβαναν θεραπεία με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή κατά την ένταξη στη μελέτη, από 34 κέντρα στη Γερμανία, την Ισπανία, το Η.Β. και τις ΗΠΑ. Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να αποδείξει ότι ο συνδυασμός UMEC/VI ήταν μη κατώτερος του συνδυασμού TIO/OLO όσον αφορά την πνευμονική λειτουργία την 8η εβδομάδα , όπως εκτιμάται με τον κατώτατο FEV1 (Βίαια Εκπνεόμενος Όγκος στο πρώτο δευτερόλεπτο) με όριο μη κατωτερότητας -50mL στον πληθυσμό σύμφωνα με το πρωτόκολλο (PP). Εάν αποδεικνυόταν η μη κατωτερότητα, κάτι που συνέβη, στη συνέχεια ελεγχόταν η ανωτερότητα στον πληθυσμό με πρόθεση για θεραπεία(ITT).
Ημελέτη ήταν πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, ανοιχτή, διασταυρούμενη δύο περιόδων διάρκειας 8 εβδομάδων. Μετά από την αρχική περίοδο ένταξης δύο εβδομάδων, οι κατάλληλοι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε θεραπεία με UMEC/VI (62,5/25 mcg μία εισπνοή μία φορά την ημέρα) μέσω συσκευής εισπνοών ξηράς κόνεως (DPI), ακολουθούμενη από θεραπεία με TIO/OLO 5/5 mcg (2 εισπνοές TIO/OLO 2,5/2,5 mcg μία φορά την ημέρα) μέσω συσκευής εισπνοών βραδέως κινούμενου εκνεφώματος (για 8 εβδομάδες με μία ενδιάμεση περίοδο έκπλυσης 3 εβδομάδων), ή αντίστροφα. Οι θεραπείες χορηγήθηκαν ανοιχτά, καθώς οι συσκευές εισπνοών ήταν πιθανώς αναγνωρίσιμες, αλλά η σπιρομέτρηση πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες τυφλοποίησης του τεχνικού.
Δέσμευση για τα αναπνευστικά νοσήματα
ΗGSK κατέχει ηγετική θέση στο πεδίο του αναπνευστικού για περισσότερα από 45 χρόνια, αναπτύσσοντας νέα και καινοτόμα στην κατηγορία τους, φάρμακα, προσεγγίσεις και ιδέες που έχουν συμβάλλει στην υποστήριξη της αντιμετώπισης του άσθματος και της Χ.Α.Π. Η εταιρεία εντείνει την προσπάθειά της να επεκτείνει τη γνώση και την κατανόηση των αναπνευστικών νοσημάτων προκειμένου να συμβάλλει στη εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τα φάρμακα. Η GSK επικεντρώνεται στον εντοπισμό νέων επιστημονικών γνώσεων, στην εφαρμογή της εμπειρίας της και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων που επιτρέπουν στους γιατρούς να προσαρμόζουν τη θεραπεία στις ατομικές ανάγκες των ασθενών και βοηθούν τους ασθενείς να απολαμβάνουν την κάθε τους ανάσα.
Σχετικά με το UMEC/VI4
Το UMEC/VI (εισπνεόμενη κόνις ουμεκλινίδιου και βιλαντερόλης) είναι ένας συνδυασμός δύο βρογχοδιασταλτικών σε μία συσκευή εισπνοών ξηράς κόνεως (DPI). Περιέχει ουμεκλινίδιο (UMEC), έναν μουσκαρινικό ανταγωνιστή μακράς δράσης (LAMA) και βιλαντερόλη (VI), έναν β2αγωνιστή μακράς δράσης (LABA). Η δόση του UMEC/VI επισημαίνεται ως 55/22 mcg στην Ευρώπη (παρεχόμενη δόση) και 62,5/25mcg στις ΗΠΑ (διανεμόμενη δόση) και χορηγείται με συσκευή εισπνοών ξηράς κόνεως (DPI).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ UMEC/VI4
Άσθμα
Οσυνδυασμός Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με άσθμα καθώς δεν έχει μελετηθεί σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών.
Παράδοξος βρογχόσπασμος
Όπως με άλλες εισπνεόμενες θεραπείες , η χορήγηση του συνδυασμού Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης μπορεί να οδηγήσει σε παράδοξο βρογχόσπασμο που ενδέχεται να είναι απειλητικός για τη ζωή. Η θεραπεία με το συνδυασμό Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης θα πρέπει να διακοπεί άμεσα εάν παρουσιαστεί παράδοξος βρογχόσπασμος και αν κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να ξεκινήσει εναλλακτική θεραπεία.
Δεν ενδείκνυται για χρήση σε οξείες καταστάσεις
Οσυνδυασμός Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης δεν ενδείκνυται για την αντιμετώπιση οξέων επεισοδίων βρογχόσπασμου.
Επιδείνωση νόσου
Ηαύξηση της χρήσης βρογχοδιασταλτικών βραχείας δράσης για την ανακούφιση από τα συμπτώματα υποδηλώνει επιδείνωση του ελέγχου. Σε περίπτωση επιδείνωσης της Χ.Α.Π κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το συνδυασμό Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκ νέου αξιολόγηση του ασθενούς και του θεραπευτικού σχήματος για τη Χ.Α.Π.
Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό
Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως καρδιακές αρρυθμίες, π.χ., κολπική μαρμαρυγή και ταχυκαρδία, μπορεί να παρατηρηθούν μετά τη χορήγηση ανταγωνιστών των μουσκαρινικών υποδοχέων και συμπαθομιμητικών, συμπεριλαμβανομένου του συνδυασμού Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης. Οι ασθενείς με κλινικά σημαντική μη ελεγχόμενη καρδιαγγειακή νόσο εξαιρέθηκαν από τις κλινικές μελέτες. Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο.
Αντιμουσκαρινική δράση
Ως συνέπεια της αντιμουσκαρινικής του δράσης, ο συνδυασμός Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με κατακράτηση ούρων ή με γλαύκωμα κλειστής γωνίας.
Υποκαλιαιμία
Οι β2-αδρενεργικοί αγωνιστές μπορεί να προκαλέσουν σημαντική υποκαλιαιμία σε ορισμένους ασθενείς, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η μείωση του καλίου ορού είναι συνήθως παροδική και δεν απαιτείται θεραπεία αποκατάστασης.
Κλινικές επιδράσεις σχετιζόμενες με υποκαλιαιμία δεν παρατηρήθηκαν σε κλινικές μελέτες με το συνδυασμό Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης στη συνιστώμενη θεραπευτική δόση. Απαιτείται προσοχή όταν ο συνδυασμός Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης χρησιμοποιείται μαζί με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν και αυτά τη δυνατότητα πρόκλησης υποκαλιαιμίας.
Υπεργλυκαιμία
Οι β2-αδρενεργικοί αγωνιστές μπορεί να προκαλέσουν παροδική υπεργλυκαιμία σε ορισμένους ασθενείς. Δεν παρατηρήθηκαν σχετιζόμενες με τη θεραπεία κλινικές επιδράσεις στη γλυκόζη πλάσματος σε κλινικές μελέτες με το συνδυασμό Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης στη συνιστώμενη θεραπευτική δόση. Κατά την έναρξη της θεραπείας με το συνδυασμό Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης, η γλυκόζη πλάσματος θα πρέπει να παρακολουθείται πιο τακτικά σε διαβητικούς ασθενείς.
Συνυπάρχουσες καταστάσεις
Οσυνδυασμός Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με διαταραχές που συνοδεύονται από σπασμούς ή θυρεοτοξίκωση και σε ασθενείς που εμφανίζουν ασυνήθιστα ευαίσθητοι στους β2-αδρενεργικούς αγωνιστές.
Έκδοχα
Αυτό το φαρμακευτικό προϊόν περιέχει λακτόζη. Οι ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη γαλακτόζη, έλλειψης λακτάσης Lapp ή δυσαπορρόφησης γλυκόζης-γαλακτόζης δεν πρέπει να πάρουν αυτό το φαρμακευτικό προϊόν.
Άλλα αντιμουσκαρινικά και συμπαθομιμητικά
Ησυγχορήγηση του συνδυασμού Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης με άλλους μακράς δράσης μουσκαρινικούς ανταγωνιστές, μακράς δράσης β2-αδρενεργικούς αγωνιστές ή φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες, δεν έχει μελετηθεί και δεν συνιστάται, καθώς ενδέχεται να ενισχύσει γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες των εισπνεόμενων μουσκαρινικών ανταγωνιστών ή των β2 αδρενεργικών αγωνιστών
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Ηπιο συχνά αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια με το συνδυασμό Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης ήταν ρινοφαρυγγίτιδα (9%).
Το προφίλ ασφαλείας του UMEC/VI βασίζεται στην εμπειρία από την ασφάλεια του
συνδυασμού Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης και των επιμέρους συστατικών από το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης που συμπεριλάμβανε 6.855 ασθενείς με Χ.Α.Π και από αυθόρμητες αναφορές. Το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης περιελάμβανε 2.354 ασθενείς λάμβαναν το συνδυασμό Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης άπαξ ημερησίως στις κλινικές μελέτες Φάσης III διάρκειας 24 εβδομάδων ή μεγαλύτερης, εκ των οποίων 1.296 λάμβαναν τη συνιστώμενη δόση των 55/22 μικρογραμμαρίων σε μελέτες διάρκειας 24 εβδομάδων, 832 λάμβαναν υψηλότερη δόση 113/22 μικρογραμμαρίων σε μελέτες διάρκειας 24 εβδομάδων και 226 λάμβαναν 113/22 μικρογραμμάρια σε μια μελέτη διάρκειας 12 μηνών.
Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι:
Λοιμώξεις και παρασιτώσεις: λοίμωξη του ουροποιητικού, παραρρινικολπίτιδα, φαρυγγίτιδα και λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού Διαταραχές του νευρικού συστήματος: κεφαλαλγία
Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, του θώρακα και του μεσοθωράκιου: βήχας και στοματοφαρυγγικό άλγος και Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος: δυσκοιλιότητα και ξηροστομία
Υπερδοσολογία
Ηυπερδοσολογία με το συνδυασμό Ουμεκλιδίνιου και Βιλαντερόλης μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα λόγω της δράσης των επιμέρους συστατικών, σύμφωνα με τις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες των εισπνεόμενων μουσκαρινικών ανταγωνιστών (π.χ. ξηροστομία, διαταραχές της οπτικής προσαρμογής και ταχυκαρδία) ή με αυτές που έχουν παρατηρηθεί με υπερδοσολογία από άλλους β2-αδρενεργικούς αγωνιστές (π.χ., αρρυθμίες, τρόμος, κεφαλαλγία, αίσθημα παλμών, ναυτία, υπεργλυκαιμία και υποκαλιαιμία).
Αν συμβεί υπερδοσολογία, ο ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί υποστηρικτικά με την κατάλληλη παρακολούθηση κατά περίπτωση.