Μια πεντανόστιμη χορτόπιτα με φέτα … αλλιώτικη από τις άλλες. Μια απλή και εύκολη συνταγή, που όπως όλες οι πίτες θα απαιτήσουν λίγο από το χρόνο σας, αλλά που θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση της. Μια πίτα με εξαιρετική γεύση και υφή όπου εδώ το φύλλο κρούστας το κόβουμε σε λωρίδες και το βάζουμε μέσα στη γέμιση της πίτας για να “τραβήξουν” τα υγρά και για επικάλυψη βάζουμε μια κρέμα γιαουρτιού που απογειώνει τη γεύση της. Δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
Για τη γέμιση
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1½ κιλό (καθαρό βάθος) χόρτα λαϊκής όπως σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες, πλυμένα, καλά στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
230 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
1/2 φλ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο
1/3 φλ. τσαγιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
λίγη πάρπρικα σε σκόνη ή νιφάδες (προαιρετικά)
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη κρέμα επικάλυψης
4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
2 φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση συνταγής
Για τη γέμιση: Παίρνετε το ρολό με το φύλλο κρούστας και το κόβετε σε λεπτές λωρίδες σαν κρόσια. Ξεχωρίζετε με τα χέρια σας τις λωρίδες φύλλου και τις αφήνετε στην άκρη να ξεραθούν πολύ καλά και γίνουν τραγανές. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τα χόρτα και τα μυρωδικά σας.
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζετε τα ψιλοκομμένα και καλά στεγνωμένα χόρτα μαζί τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αλατίζετε και τα τρίβετε καλά με τα χέρια σας να αποβάλουν τα υγρά τους και να σπάσουν οι χοντρές ίνες τους. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτετε στο μπολ τη θρυμματισμένη φέτα, τον άνηθο, το δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, τη πάπρικα, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε καλά ένα ταψί, τετράγωνο ή στρογγυλό με διάσταση βάσης 34-36 εκ.
Στρώνετε τις μισές λωρίδες φύλλου στη βάση του ταψιού και τις περιχύνετε με το μισό ελαιόλαδο. Από πάνω απλώνετε ισομερώς τα 3/4 της ποσότητας της γέμισης , από πάνω στρώνετε τις υπόλοιπες μισές λωρίδες φύλλου και τις περιχύνετε με το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο. Τελειώνετε το στρώσιμο σκορπίζοντας από πάνω το υπόλοιπο 1/4 της γέμισης.[*]
Για τη κρέμα επικάλυψης: Ρίχνετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη κρέμα επικάλυψης, τα χτυπάτε καλά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν καλά και τα ρίχνετε πάνω από τη πίτα, φροντίζοντας να καλυφθεί πλήρως όλη η επιφάνεια.
Ψήνετε τη πίτσα σας στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Τη ξεφουρνίζετε, την αφήνετε για 10-15 λ να “σταθεί” και να κόβετε εύκολα σε κομμάτια και μετά τη σερβίρετε. Μπορείτε να τη σερβίρετε ζεστή αλλά και κρύα
[*] Πάνω από τη μισή ποσότητα φύλλων στη βάση του ταψιού, μπορείτε να βάλετε όλη τη γέμιση χόρτων (αντί για τα 3/4 της ποσότητας), από πάνω να τοποθετήσετε τις υπόλοιπες λωρίδες φύλλων και να τις περιχύσετε με τη κρέμα επικάλυψης. Έτσι θα γίνει πιο τραγανή.
Σημείωση: Προαιρετικά μπορείτε στη γέμιση χορταρικών να προσθέσετε και 200 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες, σοταρισμένα για 4-5 λ σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.