Πεντανόστιμα χορτοκεφτεδάκια τηγανιτά, σερβιρισμένα με μακαρόνια κι σάλτσα ντομάτας.Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο υγιεινό φαγητό στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι αλλά και τις μέρες της νηστείας. Απολαύστε το!
Σερβίρετε τα μισά χορτοκεφτεδάκια σας, καλυμμένα με τη σάλτσα ντομάτας με τα μακαρόνια και τα υπόλοιπα σερβιρίστε τα ζεστά τηγανιτά σαν ορεκτικό ή σαν μεζέ για το ουζάκι ή το κρασάκι σας.
Υλικά συνταγής
Για τα κεφτεδάκια λαχανικών
2 μαρούλια [*]
1/2 κιλό σέσκουλα
4 φρέσκες ντομάτες
2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος τους)
1/3 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, μόνο τα φύλλα φύλλα του, ψιλοκομμένα
1/4 ματσάκι φρέσκο άνηθο, μόνο τα λεπτά κλωναράκια, ψιλοκομμένο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τα μακαρόνια
1/2 κιλό μακαρόνια Νο. 10 ή Νο. 6
χοντρό αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 δόση σάλτσα ντομάτα με βασιλικό, συνταγή εδώ
Εκτέλεση συνταγής
Για τα χορτοκεφτεδάκια: Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα μαρούλια και τα σέσκουλα, τα ψιλοκόβετε και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους. Πλένετε τις ντομάτες, αφαιρείτε τη φλούδα τους και τα σποράκια τους και τις τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη.
Αφού στραγγίξουν τα λαχανικά στο σουρωτήρι, τα μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, ανακατεύετε και τα τρίβετε τα χορταρικά με τα χέρια σας να μαραθούν. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, πιπέρι και 3-4 κ.σ. νερό και ανακατεύετε.
Σταδιακά, ρίχνετε στο μείγμα όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει ένα μείγμα όχι πολύ σφιχτό αλλά τόσο όσο να είναι εύπλαστο. Ζεσταίνετε καλά μπόλικο λάδι σε μεγάλο τηγάνι και διαμορφώνετε κεφτέδες και τους τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Εν τω μεταξύ όσο αφήνετε τα χορταρικά τα στραγγίξουν, φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας σύμφωνα με τη οδηγίες της συνταγής και την αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια και να τηγανίσετε τα κεφτεδάκια σας.
Για τα μακαρόνια: Συγχρόνως με τη σάλτσα, βάζετε και τα μακαρόνια σας να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο με χοντρό αλάτι, κοχλαστό νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε, τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τα βράσατε, τα περιχύνετετε με λίγο ελαιόλαδο, τα ανακατεύετε και τα διατηρείτε ζεστά.
Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε ζεστά τα μακαρόνια με τα κεφτεδάκια σας περιχυμένα με τη σάλτσα ντομάτας. Αν δεν νηστεύετε πασπαλίστε τα με λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι και καλή σας όρεξη.
[*] Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μαρούλια ή τα σέσκουλα με διάφορα άλλα χόρτα όπως, σπανάκι, λάπατα, καυκαλήθρες κ.λ.π. όπως επίσης μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι.