Χοιρινό κοκκινιστό, πικάντικο με πιπεριές, κρεμμύδια και λουκάνικο. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα πεντανόστιμο πιάτα με υπέροχη γεύση. Συνοδεύψτε το με έναν βελούδινο πουρές πατάτες και απολαύστε το στο οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας.
Υλικά συνταγής
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1.400 γρ. χοιρινό (ωμοπλάτη) κομμένο σε κομμάτια 2-3 εκ.
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 λουκάνικα (200 γρ. το ένα) κομμένα σε κομμάτια 1,5 εκ. (προαιρετικά)
3 πιπεριές, 2 κόκκινες + 1 πράσινη, κομμένες σε κύβους 2 εκ.
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. σαφράν
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ (400 γρ. το ένα)
1 κ.γ. ντοματοπελτέ + 1 κ.γ. ζάχαρη
400 ml ζωμό κότας
αλάτι πιπέρι
πουρές
Εκτέλεση συνταγής
Βάζετε σε βαθύ πιάτο το αλεύρι, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και το ανακατεύετε. Αλευρώνετε απ” όλες τις πλευρές τα κομματάκια χοιρινού και το “τινάζετε” να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ή σε κατσαρολίτσα και σοτάρετε τα κομματάκια λουκάνικου για 2-3 λ μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε πάνω σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Βάζετε στο ζεστό λάδι, στο τηγάνι, τα μισά αλευρωμένα κομμάτια χοιρινού και τα σοτάρετε για 2 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και “θωρακιστούν”. Τα βγάζετε σε πιατέλα, βάζετε στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα υπόλοιπα αλευρωμένα κομμάτια χοιρινού. Τα βγάζετε και τα τοποθετείτε και αυτά στη πιατέλα.
Βάζετε στο τηγάνι με το ζεστό λάδι τις πιπεριές και το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 5 λ μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τη πάπρικα, το σαφράν το ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λ.
Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, το ζωμό κότας και μόλις πάρει βράση προσθέτετε τα κομμάτια κρέατος και τα λουκάνικα. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και σιγοβράζετε με κλειστό το καπάκι για 40 λ. Ξεσκεπάστε το σκεύος και σιγοβράζετε για άλλα 45-50 λ περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας και δέσει η σάλτσα.
Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε το πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και σερβίρετε αμέσως μαζί με το ζεστό χοιρινό.