Πεντανόστιμες και εξαιρετικά μαλακές μπριζόλες στο φούρνο περιχυμένες με μια νοστιμότατη σάλτσα συνοδευμένες με καρότα γλασέ. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή (βασική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για να απολαύσετε το τέλειο γεύμα ή δείπνο το καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι. Το μυστικό της μπριζόλας είναι το καλό ψήσιμο έτσι ώστε να παραμείνουν μαλακές και αρωματικές και όχι σκληρές και ξηρές. Στη συνταγή που σας προτείνουμε θα βρείτε μια μέθοδο ψησίματος, στην οποία ψήνετε τη μπριζόλας σας στο τηγάνι μόνο από τη μια πλευρά και μετά στο φούρνο από την άλλη πλευρά και έτσι θα διαπιστώσετε ότι η μπριζόλας σας θα είναι μαλακή και ζουμερή. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Υλικά συνταγής
Για τις μπριζόλες
4 μικρές χοιρινές μπριζόλες 2,5 εκ. πάχος περίπου
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
6 κ.σ. βούτυρο αλατισμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
4-5 κ.γ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
3 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν (μουστάρδα καλής ποιότητας)
Για τα καρότα γλασέ
900 γρ. καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα διαγωνίως σε πάχος 6,5 χιλιοστών (λίγο μεγαλύτερα από ½ εκ. / Δείτε πιο κάτω στο βίντεο πως θα κόψετε σωστά τα καρότα)
αλάτι
5 κ.σ. βούτυρο
1/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
4 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν
1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
Εκτέλεση συνταγής
Για τις μπριζόλες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς και τοποθετείτε τη σχάρα στη μέση του φούρνου. Έχετε ζητήσει από το κρεοπώλη σας να κόψει τις μπριζόλες στο ίδιο περίπου πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Ξεπλένετε τις μπριζόλες, τις σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί, τις καλύπτετε, τρίβοντάς τες καλά με τα χέρια σας, με το ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνετε και από τις 2 πλευρές. Βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο, να κάψει πολύ καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4 λ περίπου ή μέχρι όταν ραντίσετε μερικές σταγόνες νερό αυτές να “τσιτσιρίσουν”.
Τοποθετείτε τις λαδωμένες μπριζόλες στο ζεστό τηγάνι και τις αφήνετε να τηγανιστούν μόνο από τη κάτω πλευρά για 3 λ περίπου να ροδίσουν καλά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, αναποδογυρίζετε τις μπριζόλες και μεταφέρετε αμέσως το τηγάνι στο προθερμασμένο φούρνο.
Τις ψήνετε μόνο από την επάνω πλευρά για 7-10 λ περίπου, ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα από πάνω και μέχρι ένα θερμόμετρο μαγειρικής που θα βυθίσετε στο πιο χοντρό μέρος της μπριζόλας θα καταγράψει θερμοκρασία 63 βαθμούς.
Βγάζετε το τηγάνι από το φούρνο και το ξαναβάζετε στην εστία της κουζίνας. Με μια τσιμπίδα μεταφέρετε τις μπριζόλες σε μια πιατέλα τις σκεπάζετε χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο για να τις διατηρήσετε ζεστές. Τις αφήνετε στην άκρη.
Για τη σάλτσα: Αν μέσα στο τηγάνι με το ζωμό από τις μπριζόλες έχει μείνει αρκετό λίπος, τότε με ένα κουτάλι αφαιρείτε το επιπλέον λίπος και αφήνετε στο τηγάνι το ζωμό. Προσθέτετε το κρασί και το ανακατεύετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με ξύλινη κουτάλα “ξύνοντας” τη βάση του τηγανιού για να ξεκολήσουν μικρά κομματάκια κρέατος που έχουν κολλήσει στη βάση του.
Αφήνετε το κρασί να βράσει για 3 λ περίπου ή μέχρι να μειωθεί η ποσότητα στο μισό. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε μέσα στο κρασί, ρίχνετε σταδιακά το βούτυρο, 1 κομμάτι τη φορά ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να λιώσει το βούτυρο πριν προσθέσετε το επόμενο κομμάτι. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο.
Ρίχνετε το μαϊντανό και τη μουστάρδα, ανακατεύετε να ενσωματωθούν, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Σερβίρετε αμέσως τις μπριζόλες σας που έχετε διατηρήσει ζεστές, περιχυμένες με τη σάλτσα και τα καρότα γλασέ.
Για τα καρότα γλασέ: Αποφλοιώνετε τα καρότα και τα κόβετε διαγωνίως σε πάχος 6,5 χιλιοστών (δείτε στο πιο κάτω βίντεο). Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε νερό, τόσο όσο να σκεπάζουν να καρότα που κόψατε και μόλις πάρει βράση σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτετε αλάτι και τα καρότα και τα αφήνετε να βράσουν 5-7 περίπου για να παραμείνουν τραγανά. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το πάχος που τα κόψατε ή από το πόσο βρασμένα τα θέλετε. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Ξαναβάζετε την άδεια κατσαρόλα στη φωτιά, μειώνετε τη θερμοκρασία σε χαμηλή και προσθέτετε το βούτυρο, τη καστανή ζάχαρη και τη μουστάρδα και τα ανακατεύετε συχνά για 3 λ περίπου ή μέχρι να λιώσει το βούτυρο και διαλυθεί η ζάχαρη. Ξαναβάζετε τα καρότα στη κατσαρόλα, ρίχνετε το ξύδι ανακατεύετε απαλά να καλυφθούν από τη σάλτσα και τα αφήνετε για 2 λ να ζεσταθούν. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε σύμφωνα με τις ανάγκες σας και τα σερβίρετε αμέσως.