Λαχταριστή, τυρόπιτα με αφράτη πεντανόστιμη γέμιση και τραγανό φύλλο κρούστας. Μια εξαιρετικά εύκολη και απλή συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για μια πίτα ιδανική για τους λάτρεις των τυριών που θα την απολαύσουν ζεστή ως ορεκτικό στο γεύμα ή στο δείπνο τους ή ως σνακ την επόμενη μέρα. Δοκιμάστε τη!!!
Υλικά συνταγής
1 πακέτο φύλλο κρούστας
500 γρ. τυρί φέτα
500 γρ. κίτρινο τυρί που λιώνει όπως γκούντα, έμενταλ, ένταμ ή άλλο επιλογής σας
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου (προαιρετικά αν είναι στις γεύσεις σας)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
440 ml γάλα φρέσκο πλήρες
5 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
ελαιόλαδο για άλειμμα φύλλων και ταψιού [*]
Εκτέλεση συνταγής
Θρυμματίζετε τη φέτα, με τα χέρια σας ή ένα πιρούνι, σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ. Τρίβετε το κίτρινο τυρί στο χοντρό του τρίφτη ή το κόβετε με μαχαίρι σε μικρά κυβάκια και το ρίχνετε και αυτό στο μπολ με τη θρυμματισμένη φέτα. Προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προαιρετικά το δυόσμο και τα ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε σε μεγάλο μπολ τα αυγά και τα χτυπάτε καλά. Προσθέτετε το γάλα και το μαϊντανό και συνεχίζετε το χτύπημα να ομογενοποιηθούν. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε.
Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ που να χωράει 12 μέτρια κομμάτια πίτας και στρώνετε στη βάση του 1 φύλλο. Πάνω από το πρώτο φύλλο στρώνετε άλλα 3-4 φύλλα και πάλι λαδωμένα ένα ένα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά και τα τοιχώματα του ταψιού περιμετρικά.
Στη συνέχεια, ρίχνετε στο ταψί το μισό μείγμα τυριών και το απλώνετε ομοιόμορφα. Καλύπτετε το μείγμα τυριών με 2 φύλλα ελαφρώς τσαλακωμένα, το ένα πάνω στο άλλο και από πάνω στρώνετε ομοιόμορφα το υπόλοιπο μισό μείγμα τυριών. Σκεπάζετε περιμετρικά με τα φύλλα που προεξέχουν, γυρίζοντας τα προς τα μέσα, πάνω στο μείγμα τυριών.
Σκεπάζετε τη πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και πάλι λαδωμένα ένα ένα, κόβετε με μαχαίρι τυχόν μεγάλη ποσότητα φύλλων που προεξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού και γυρίζετε τις άκρες των υπόλοιπων φύλλων προς τη βάση του ταψιού, ώστε να “φυλακίσετε” καλά τη γέμιση μέσα στα φύλλα.
Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσετε σε κομμάτια/μερίδες τη πίτα σας μέχρι λίγο κάτω από τη μέση φροντίζοντας να μην φτάσετε μέχρι κάτω και κόψετε και τα κάτω φύλλα. Περιχύνετε τη πίτα ισομερώς με το μείγμα αυγών γάλακτος, ανακινείτε ελαφρώς το ταψί ώστε να πάει παντού το μείγμα και το αφήνετε στην άκρη για 10-15 λ ή μέχρι να απορροφηθεί.
Ψήνετε τη τυρόπιτά σας σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 45 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν καλά τα κάτω και επάνω φύλο και πάρουν ένα ρόδινο χρώμα. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο σας. Τη ξεφουρνίζετε, την αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και σερβίρετε.
[*] Μπορείτε να το αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο ή να βάλετε μισό ελαιόλαδο-μισό βούτυρο, αν προτιμάτε τη γεύση και μυρωδιά βουτύρου.