Η απώλεια μαλλιών, γνωστή και ως αλωπεκία, επηρεάζει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες και μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή.
Όσο και αν διαρκεί όμως, αποτελεί αιτία έντονης συναισθηματικής φόρτισης.
Τα μαλλιά χάνονται για μια σειρά αιτίων, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης στις γυναίκες. Η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό είναι συνέπεια των φυσικών μεταβολών στα επίπεδα των ορμονών.
Δείτε πέντε ακόμη αιτίες τριχόπτωσης που πιθανώς αγνοείτε:
Υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α
Η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.
Με βάση τις επίσημες συστάσεις δεν πρέπει να λαμβάνετε πάνω από 1,5mg ημερησίως. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παίρνετε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό και την όραση, είναι μέσω της διατροφής.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι το τυρί, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το γιαούρτι και το συκώτι.
Τα γονίδιά σας
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου οι μισοί άνδρες εμφανίζουν φαλάκρα πριν από την ηλικία των 50 ετών. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πρόκειται για κληρονομική κατάσταση που οφείλεται σε υπερευαίσθητα τριχοθυλάκια.
Χορτοφαγική διατροφή
Μπορεί να έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, αλλά οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν παίρνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των τριχών, όπως ο σίδηρος. Η ανεπάρκεια σιδήρου αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την τριχόπτωση.
Στρες
Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, το άγχος μπορεί να ωθήσει μεγάλο αριθμό τριχοθυλακίων να εισέλθουν σε αυτό που αποκαλούμε “φάση ηρεμίας», που σημαίνει ότι μπορεί να πέσουν ξαφνικά, ακόμη και κατά το χτένισμα ή το λούσιμο.
Φάρμακα
Κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αραίωση μαλλιών. Τέτοια είναι τα αντιπηκτικά για την πρόληψη των θρόμβων και φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, όπως οι β-αναστολείς. Επιπλέον, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης, καθώς και τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να αδυνατίσουν τις τρίχες.
Πηγή: express.co.uk