Μια υπέροχη σοκολατένια τούρτα με αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι, γεμιστή με δροσερή και ανάλαφρη σοκολατένια κρέμα μους με μπανάνες, καλυμμένη με γκανάζ σοκολάτας. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για μια “αμαρτωλή” τούρτα που θα απολαύσετε οι λάτρεις της σοκολάτας. Διακοσμείστε αναλόγως τη περίσταση δηλ. με διαφορετικά στολίδια για γενέθλια ή για Χριστούγεννα ή για Πάσχα ή για επέτειο και πραγματικά απολαύστε τη!
Υλικά συνταγής
Για το παντεσπάνι:
160 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
2 κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ, κοσκινισμένο
20 γρ. κακάο σκόνη (2 μεγάλες κ.σ.), κοσκινισμένο
180 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
180 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
3 αυγά μεσαίου μεγέθους
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σιρόπι:
150 ml νερό
50 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλική
Για τη γέμιση:
80 γρ. σοκολάτα ημίγλυκης κουβερτούρας, ψιλοκομμένη
40 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (+ 1 κ.γ. ρούμι προαιρετικά)
250 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%, κρύα
3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
6 ώριμες μπανάνες κομμένες οριζόντια στα 2
Για τη γκανάζ (ganache) σοκολάτας:
250 γρ. ημίγλυκη κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
40 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρούς κύβους
200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (+ 1 κ.γ. ρούμι προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνετε και στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψί/φόρμα με αποσπώμενη βάση 23 εκ.
Για το παντεσπάνι: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Προσθέτετε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για 1 λ περίπου για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μόλις ομογενοποιηθούν, σταματάτε αμέσως το χτύπημα για να μη σφίξει το παντεσπάνι.
Ρίχνετε το μείγμα στα ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε το παντεσπάνι στο προθερμασμένο φούρνο για 35 λ. Μετά τα 35 λ ψησίματος (μην ανοίξετε νωρίτερα το φούρνο) ελέγχετε αν έχει ψηθεί το παντεσπάνι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγει στεγνή και καθαρή είναι έτοιμο. Διαφορετικά το ψήνετε για λίγα ακόμα λεπτά.
Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ μέσα στο ταψί να “σταθεί” και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε με προσοχή σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Όταν κρυώσει εντελώς το κόβετε οριζόντια στη μέση με ένα πριονωτό κοφτερό μαχαίρι.
Για το σιρόπι: Λίγο πριν συναρμολογήσετε τη τούρτα σας, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνετε να βράσουν για 3 λ από την ώρα που θα πάρουν βράση.
Για τη γέμιση: Κόβετε σε μικρά κομματάκια τη σοκολάτα και τη βάζετε σε μεγάλο πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία τη κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση, την αποσύρετε από τη φωτιά και τη ρίχνετε στο μπολ με τη ψιλοκομμένη σοκολάτα. Την αφήνετε για 1 λ και στη συνέχεια ανακατεύετε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη να χλυαρίνει καλά, προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και το ρούμι (προαιρετικά) και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τη κρύα κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί. Ρίχνετε τη σαντιγί στο μπολ με το μείγμα λιωμένης σοκολάτας και ανακατεύετε με μια μαρίζ, με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε μια σοκολατένια σαντιγί.
Για τη συναρμολόγηση: Καθαρίζετε τις μπανάνες, τις πασπαλίζετε με λίγο χυμό λεμονιού και της κόβετε οριζόντια στη μέση. Σε μια πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετείτε το μισό (κάτω μέρος) παντεσπάνι και με ένα πινέλο το αλείφετε με το μισό, ζεστό σιρόπι. Περιμένετε για 1 λ να “πιεί” το σιρόπι.
Στη συνέχεια στρώνετε ομοιόμορφα πάνω στο παντεσπάνι το μισό μείγμα σοκολάτας-σαντιγί και από πάνω τοποθετείτε τις φέτες μπανάνας. Από πάνω απλώνετε το υπόλοιπο μισό μείγμα λιωμένης σοκολάτας-σαντιγί και καλύπτετε με το υπόλοιπο μισό (πάνω μέρος) παντεσπάνι. Με το πινέλο το αλείφετε στην επιφάνειά του με το υπόλοιπο σιρόπι και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τη γκανάζ σοκολάτας: Ψιλοκόβετετε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και προσθέτετε και το βούτυρο κομμένο σε κύβους. Σε ένα κατσαρόλι, ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση το ρίχνετε και αυτό στο μπολ με τη σοκολάτα και το βούτυρο. Το αφήνετε 1 λ να σταθεί και στη συνέχεια το ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το βούτυρο και έχετε ένα λείο, ρευστό σοκολατένιο μείγμα. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και το ρούμι (προαιρετικά) και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Βγάζετε τη τούρτα σας από το ψυγείο. Ρίχνετε σταδιακά, λίγο τη φορά, τη γκανάζ σοκολάτας πάνω στη τούρτα και με μια μαρίζ τη στρώνετε ομοιόμορφα στη κορυφή και τα τοιχώματα της τούρτας. Ξαναβάζετε τη τούρτα σας στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η γκανάζ. Τη διακοσμείτε ανάλογα με τη περίσταση, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Τη κόβετε σε κομμάτια με ένα μεγάλο μαχαίρι το οποίο βυθίζετε σε ζεστό νερό, πριν τη κοπή κάθε κομματιού, και σερβίρετε.