Σάμαλι. Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπητό σιροπιαστό γλύκισμα, που φτιάχνετε σε διάφορες εκδοχές σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι, αρωματίζεται με μαστίχα, ψήνεται στο φούρνο και στη συνέχεια περιχύνεται με μπόλικο σιρόπι. Εδώ σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή του Δ. Σκαρμούτσου, για ένα σάμαλι το οποίο σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με την υπέροχη υφή και γεύση του. Απολαύστε το πασπαλίζοντάς το με ινδοκάρυδο ή συνοδεύστε το με παγωτό καϊμάκι.
Υλικά συνταγής
Για το σάμαλι:
2 ½ φλ. τσαγιού (450 γρ.) σιμιγδάλι χονδρό
1 ½ φλ. τσαγιού (375 γρ.) γιαούρτι
1 κοφτό κ.γ. μαγειρική σόδα
1 ½ φλ. τσαγιού (300 γρ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
1/2 κ.γ. μαστίχα σκόνη
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
4 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα ή ινδοκάρυδο για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
2 ½ φλ. τσαγιού (500 γρ.) ζάχαρη
1 ½ φλ. τσαγιού (375 ml) νερό
1 λεμονιού το χυμό και ½ λεμονιού το ξύσμα
1/2 κ.γ. ροδόνερο ή 1 ξύλο κανέλα
Εκτέλεση συνταγής
Για το σάμαλι: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το γιαούρτι με τη μαγειρική σόδα. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύετε πολύ καλά με κουτάλι. Ρίχνετε το μείγμα σιμιγδαλιού μέσα στο μείγμα γιαουρτιού και τα ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και έχετε ένα λείο μείγμα.
Βουτυρώνετε ένα ταψί με διαστάσεις 38×28 εκ., αδειάζετε το μείγμα του σάμαλι στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του με μια υγρή σπάτουλα, το σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες να “ξεκουραστεί”.
Στη συνέχεια, με ένα μαχαίρι το χαράσετε σε μικρά κομμάτια σχήματος επιλογής σας, βυθίζετε ελαφρώς, προαιρετικά, σε κάθε κομμάτι από 1 αμύγδαλο και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 40 λ ή μέχρι να ροδίσει και ψηθεί καλά.
Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ, μόλις βάλετε στο φούρνο το σάμαλι φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό και ξύσμα λεμονιού και το ροδόνερο ή το στικ κανέλας και από τη στιγμή που θα πάρει βράση το βράζετε για 3 λ περίπου ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και “δέσει” το σιρόπι. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Αμέσως μόλις βγάλετε το σάμαλι από το φούρνο το αλείφετε, με ένα πινέλο, με το λιωμένο βούτυρο και με τη βοήθεια μιας κουτάλας περιχύνετε ισομερώς το καυτό σάμαλι με το κρύο σιρόπι, περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε κουταλιά πριν ρίξετε την επόμενη. Το αφήνετε στην άκρη να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το σερβίρετε σκέτο ή το συνοδεύετε με παγωτό καϊμάκι ή το πασπαλίζετε με ινδοκάρυδο. Απολαύστε το.