Ένα σοκολατένιο κέικ με υπέροχη πλούσια σοκολατένια γεύση και εξαιρετική υφή λόγω της λιωμένης σοκολάτας που περιέχει, γρήγορο και πανεύκολο μιας και δεν απαιτεί ούτε μίξερ για τη παρασκευή του. Μια απλή συνταγή για ένα κέικ που θα εντυπωσιάσει τους λάτρεις της σοκολάτας και που σας εγγυώμαι ότι θα γίνει το αγαπημένο όλων όσων το δοκιμάσουν!
Υλικά συνταγής
Για το κέικ
250 γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για άλειμμα φόρμα
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
350 γρ. καστανή ζάχαρη
2 βανιλίνες
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
130 γρ. γάλα φρέσκο
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρώς χτυπημένα
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
230 γρ. κακάο σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για την επικάλυψη
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
150 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
20 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. μέλι
νιφάδες σοκολάτας για το γαρνίρισμα
σαντιγί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις και βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 26 εκ. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε το βούτυρο, τη κουβερτούρα, τη ζάχαρη, τις βανιλίνες, τη κρέμα γάλακτος και το γάλα και τα ζεσταίνετε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συχνά με σύρμα μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά, να ενωθούν και να έχετε μια λείο σοκολατένιο μείγμα.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνετε το μείγμα για 10 λ να χλιαρίνει το μείγμα και στη συνέχεια προσθέτετε τα αυγά και το μείγμα αλευριού και ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνετε στη στη κατώτερη 1/3 του φούρνου σχάρα για 50 λ περίπου ή ένα ξύλινο καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό. Μην ανοίξετε το φούρνο σας για να ελέγξετε το κέικ σας νωρίτερα από τα 40-42 λ ψησίματος.
Βγάζετε το κέικ σας από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ μέσα στο ταψί και μετά το ξεφορμάρετε αναποδογυρίζοντάς το σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Μόλις κρυώσει το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Για την επικάλυψη: Ψιλοκόβετε τη κουβερτούρα και τη βάζετε σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ μαζί με το μέλι και το βούτυρο. Εν τω μεταξύ, βάζετε τη κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλι και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίζει να βράζει και να φουσκώνει.
Αποσύρετε αμέσως τη κρέμα γάλακτος από τη φωτιά, τη ρίχνετε στο μπολ με τη σοκολάτα, το βούτυρο και το μέλι. Καλύπτετε το μπολ για 1½ λ και μετά ανακατεύετε με μια μαρίζ διαρκώς μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και το βούτυρο, να ομογενοποιηθούν πολύ καλά όλα τα υλικά ώστε να έχετε μια πυκνή, λεία και γυαλιστερή κρέμα γκανάς.
Την αφήνετε για λίγα λεπτά να χλιαρύνει ελαφρώς, ανακατεύοντάς τη ελαφρώς περιστασιακά, και μετά τη ρίχνετε πάνω στο κέικ και την απλώνετε ομοιόμορφα. Από πάνω πασπαλίζετε νιφάδες σοκολάτας και μόλις σταθεροποιηθεί η γκανάς, κόβετε το κέικ σας και το σερβίρετε με σαντιγί.
Σημείωση: Δοκιμάστε το κέικ σας και σκέτο χωρίς το γλάσο και τις νιφάδες σοκολάτας και το γευστικό αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.