ΥΓΕΙΑ

Το πράσινο υπερτρόφιμο με την αγχολυτική δράση

Το πράσινο υπερτρόφιμο με την αγχολυτική δράση

Σημαντική επίδραση στη μείωση του άγχους φαίνεται πως έχει ένα συγκεκριμένο ρόφημα

Η φαρμακευτική χρήση του, ιαπωνικής προέλευσης, τσαγιού Μάτσα (Matcha), έχει μακραίωνη ιστορία. Θεωρείται πως έχει ποικίλες ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία, αλλά σχετικά λίγα επιστημονικά στοιχεία έχουν υποστηρίξει αυτό τον ισχυρισμό. Τώρα μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Kumamoto δείχνει πως η αγχώδης συμπεριφορά σε πειραματόζωα (ποντίκια) μειώθηκε μετά την κατανάλωση σκόνης Matcha ή εκχύλισμα Matcha. Οι κατευναστικές επιδράσεις του αποδίδονται σε μηχανισμούς που ενεργοποιούν τους υποδοχείς ντοπαμίνης D1 και σεροτονίνης 5-ΗΤ1Α, οι οποίοι σχετίζονται με τις αγχώδεις συμπεριφορές.

Το τσάι Matcha υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Matcha σημαίνει “σκόνη τσαγιού» και όπως μαρτυρά και το όνομα του, είναι τσάι σε μορφή πούδρας. Παράγεται από φύλλα πράσινου τσαγιού, τα οποία αναπτύσσονται καλυμμένα με υφάσματα, διαδικασία που τους δίνει καλύτερη γεύση και υφή. Στην Ιαπωνία οι φαρμακευτικές χρήσεις του Matcha περιλαμβάνουν τη χαλάρωση, την πρόληψη της παχυσαρκίας και την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων. Οι ερευνητές συνεπώς επιζητούν να καθορίσουν τα οφέλη του.

Διαφήμιση

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τεστ για τον εντοπισμό των αγχωδών διαταραχών στα ποντίκια οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το άγχος στα πειραματόζωα είχε μειωθεί μετά την κατανάλωση σκόνης ή εκχυλίσματος Matcha. Επιπλέον, όταν αξιολογήθηκε η αγχολυτική δραστηριότητα διαφορετικών εκχυλισμάτων Matcha, η ισχυρότερη επίδραση εντοπίστηκε στο εκχύλισμα που προήλθε χρησιμοποιώντας 80% αιθανόλη συγκριτικά με το εκχύλισμα που προήλθε με τη χρήση μόνο ζεστού νερού. Με άλλα λόγια ένα λιγότερο υδατοδιαλυτό συστατικό του τσαγιού Matcha έχει ισχυρότερη αγχολυτική δράση συγκριτικά με έναν παράγοντα που διαλύεται ευκολότερα στο νερό.

“Είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω επιδημιολογικές έρευνες. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το Matcha ενδέχεται να είναι αρκετά ωφέλιμο για το ανθρώπινο σώμα», επισημαίνει η ερευνήτρια Δρ. Yuki Kurauchi.

Διαφήμιση
TAGS:
#αντιμετώπιση
#γεύση
#διαδικασία
#έρευνες
#ερευνητές
#Ιαπωνία
#νερό
#οφέλη
#πρόληψη
#ρόφημα
#τσάι
#υγεία