Οι φακές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και υγιεινά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, γεμάτες θρεπτικά συστατικά και γεύση.
Ωστόσο, πολλοί δυσκολεύονται να πετύχουν την τέλεια πηχτή, χυλωμένη υφή που κάνει τη σούπα φακής πραγματικά απολαυστική.
Αν αναρωτιέστε γιατί οι φακές σας δεν βγαίνουν όπως θα θέλατε, αυτός ο οδηγός είναι για εσάς.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη στις φακές
Πρόωρη προσθήκη αλατιού
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να προσθέτουμε αλάτι στην αρχή του μαγειρέματος. Το αλάτι επηρεάζει τη δομή των φακών, κάνοντάς τις σκληρότερες και δυσκολότερες στο βράσιμο.
Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, προσθέστε αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος, όταν οι φακές έχουν ήδη μαλακώσει.
Με αυτόν τον τρόπο, τα άμυλα θα έχουν την ευκαιρία να απελευθερωθούν, προσφέροντας τη χυλωμένη υφή που επιθυμείτε.
Μη επαρκής ποσότητα νερού
Οι φακές χρειάζονται αρκετό νερό για να βράσουν σωστά. Όταν το νερό δεν επαρκεί, οι φακές μένουν σφιχτές και δεν απελευθερώνουν τα άμυλά τους.
Ειδικά αν επιδιώκετε να φτιάξετε σούπα, βεβαιωθείτε ότι το νερό καλύπτει πλήρως τις φακές και ότι υπάρχει αρκετό υγρό για να δημιουργηθεί η σωστή συνοχή.
Παράλειψη μουλιάσματος
Αν και οι φακές δεν απαιτούν μακροχρόνιο μούλιασμα όπως άλλα όσπρια, το μούλιασμα για 1-2 ώρες μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το αποτέλεσμα.
Οι φακές μαλακώνουν πιο γρήγορα και απελευθερώνουν πιο εύκολα τα άμυλά τους, συμβάλλοντας στη χυλωμένη υφή.
Αν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να ξεπλύνετε καλά τις φακές και να τις βράσετε σε χαμηλή θερμοκρασία για λίγο παραπάνω χρόνο.
Υψηλή θερμοκρασία μαγειρέματος
Το μαγείρεμα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία είναι ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος.
Αν οι φακές βράσουν γρήγορα, δεν έχουν χρόνο να απελευθερώσουν τα άμυλά τους, με αποτέλεσμα μια πιο αραιή υφή.
Προτιμήστε να μαγειρεύετε τις φακές σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ώστε να βράζουν αργά και ομοιόμορφα.
Ανοιχτό καπάκι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος
Το καπάκι της κατσαρόλας παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγρασίας.
Όταν το καπάκι είναι ανοιχτό, η υγρασία εξατμίζεται, και οι φακές δεν μπορούν να απελευθερώσουν τα άμυλά τους στο υγρό.
Για καλύτερα αποτελέσματα, διατηρείτε το καπάκι κλειστό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Χρήση πολύ φρέσκων φακών
Οι φρέσκες φακές συχνά δεν έχουν την ίδια ικανότητα να απελευθερώνουν άμυλα όπως οι πιο “παλιές” φακές. Οι φακές που έχουν αποθηκευτεί για μερικούς μήνες είναι ιδανικές για μια χυλωμένη υφή, καθώς η ωρίμανσή τους ενισχύει την απελευθέρωση αμύλου κατά το βράσιμο.
Βασικές τεχνικές για τέλειες φακές
Επιλογή φακών
Η ποικιλία των φακών που θα χρησιμοποιήσετε παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Οι καφέ και πράσινες φακές είναι ιδανικές για σούπες με πηχτή υφή, καθώς περιέχουν περισσότερα άμυλα. Οι κόκκινες φακές, από την άλλη, είναι πιο κατάλληλες για πουρέ ή κρέμες, καθώς διαλύονται εύκολα.
Μούλιασμα
Όπως αναφέραμε, το μούλιασμα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του φαγητού σας. Αφού μουλιάσετε τις φακές για 1-2 ώρες, στραγγίξτε τις και ξεπλύνετε καλά πριν το μαγείρεμα.
Πρώτο βράσιμο
Για να αφαιρέσετε τυχόν πικρές γεύσεις ή ακαθαρσίες, μπορείτε να βράσετε τις φακές για λίγα λεπτά σε καθαρό νερό και στη συνέχεια να πετάξετε το πρώτο νερό. Αυτή η διαδικασία είναι προαιρετική αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γεύσης.
Χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία
Μαγειρεύοντας τις φακές σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, τους δίνετε χρόνο να μαγειρευτούν σωστά και να απελευθερώσουν τα άμυλά τους. Προσθέστε τα αρωματικά συστατικά, όπως κρεμμύδι, σκόρδο και δάφνη, κατά τη διάρκεια του βρασμού για επιπλέον γεύση.
Πάτημα των φακών
Αν θέλετε πιο πηχτή σούπα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή ένα εργαλείο για πουρέ για να πατήσετε ελαφρώς τις φακές μέσα στην κατσαρόλα. Αυτή η τεχνική βοηθά στην απελευθέρωση περισσότερων αμύλων.
Πρόσθετες συμβουλές για καλύτερο αποτέλεσμα
Χρήση αρωματικών υλικών
Αρωματικά υλικά, όπως το δαφνόφυλλο, ο κύμινο, ή λίγες φέτες λεμόνι, μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση και να κάνουν τις φακές πιο ελκυστικές. Προσθέστε τα αρωματικά κατά τη διάρκεια του βρασμού για να ενσωματωθούν πλήρως στη σούπα.
Προσθήκη ελαιόλαδου
Το ελαιόλαδο, εκτός από το ότι προσθέτει γεύση, βοηθά στη δημιουργία πιο πηχτής υφής. Προσθέστε το στο τέλος του μαγειρέματος για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και τη θρεπτική του αξία.
Συνδυασμός με λαχανικά
Η προσθήκη λαχανικών, όπως καρότα, σέλινο ή πατάτες, μπορεί να συμβάλει στη χυλωμένη υφή. Αυτά τα λαχανικά όχι μόνο δίνουν γεύση, αλλά απελευθερώνουν και τα δικά τους άμυλα, κάνοντας τη σούπα πιο πηχτή.
Η παρασκευή πηχτής, χυλωμένης σούπας φακής δεν είναι δύσκολη, αρκεί να γνωρίζετε τα σωστά βήματα. Αποφύγετε τα συνήθη λάθη, δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες και πειραματιστείτε με τις παραπάνω τεχνικές. Με λίγη προσοχή, οι φακές σας θα γίνουν το απόλυτο comfort food, γεμάτο γεύση και θρεπτική αξία.