ΣΥΝΤΑΓΕΣ

To μυστικό της γιαγιάς: Γιουβαρλάκια που λιώνουν στο στόμα με πηχτό αυγολέμονο

To μυστικό της γιαγιάς: Γιουβαρλάκια που λιώνουν στο στόμα με πηχτό αυγολέμονο

Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, γεμάτο γεύση, θρεπτικά συστατικά και φυσικά… αναμνήσεις από την κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς.

Το ζεστό αυτό φαγητό, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα, έχει κερδίσει την καρδιά μικρών και μεγάλων, ακόμη και των πιο δύσκολων παιδιών στο φαγητό.

Είτε για το μεσημεριανό τραπέζι του ολοήμερου σχολείου, είτε για ένα οικογενειακό δείπνο, τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο αποτελούν μία ασφαλή επιλογή που εντυπωσιάζει.

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια: 650 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 1 μικρό καρότο, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, Αλάτι (κατά βούληση), Πιπέρι (κατά βούληση), 1 κ.γ. ξερό δυόσμο, 3-4 κλαδάκια ψιλοκομμένο άνηθο, 2 ασπράδια αυγού, 1,5 φλιτζάνι του καφέ πλυμένο ρύζι Καρολίνα

Για τη σούπα: 1 πατάτα, 1 καρότο, Περίπου 4 ποτήρια του νερού, Αλάτι (κατά βούληση), 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 μικρό φακελάκι κρόκο Κοζάνης (σκόνη)

Για το αυγολέμονο: 2 κρόκους αυγού, 1 γεμάτη κ.σ. κορν φλάουρ, Χυμό από 2 λεμόνια

Για το σερβίρισμα: Ψιλοκομμένο άνηθο (κατά βούληση)

Εκτέλεση

Προετοιμασία για τα γιουβαρλάκια

Σε μία λεκάνη βάζουμε τον μοσχαρίσιο κιμά.

Περνάμε από το μούλτι το κρεμμύδι και το καρότο και τα προσθέτουμε στη λεκάνη.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τον ξερό δυόσμο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα ασπράδια και το ρύζι Καρολίνα.

Ζυμώνουμε τον κιμά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και πλάθουμε τα γιουβαρλάκια.

Προετοιμασία της Σούπας

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την πατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια, και το καρότο σε ροδέλες.

Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.

Ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα και ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον κρόκο Κοζάνης και βράζουμε για περίπου μισή ώρα.

Αφού ολοκληρωθεί το βράσιμο, αφήνουμε τη σούπα να σταθεί για 10 λεπτά πριν ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.

Προετοιμασία του Αυγολέμονου

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους αυγών με το κορν φλάουρ και το χυμό λεμονιού.

Διαφήμιση

Προσθέτουμε σταδιακά δύο κουτάλες από τον ζωμό της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγό.

Ρίχνουμε το μείγμα του αυγολέμονου στην κατσαρόλα, κουνώντας ελαφρώς τη σούπα δεξιά και αριστερά για να δέσει.

Βράζουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το αυγολέμονο με τη σούπα.

Γιατί τα Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο είναι τόσο Ξεχωριστά;

Τα γιουβαρλάκια είναι πολλά περισσότερα από ένα φαγητό.

Είναι ένα πιάτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά, γεύση και φυσικά, συναισθηματική αξία.

Η διαδικασία παρασκευής τους, από το ζύμωμα μέχρι τη σούπα, φέρνει την οικογένεια κοντά και δημιουργεί αναμνήσεις.

Συμβουλές για την Τέλεια Υφή και Γεύση

Ξαφρίστε σωστά τη σούπα: Η καθαρή σούπα προσφέρει καλύτερη εμφάνιση και γεύση.

Χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά: Ο φρέσκος άνηθος και ο καλής ποιότητας κρόκος Κοζάνης κάνουν τη διαφορά.

Ζυμώστε καλά τον κιμά: Το σωστό ζύμωμα δίνει στα γιουβαρλάκια σταθερή υφή.

Το πιάτο αυτό συνδέεται με τις ρίζες της ελληνικής οικογένειας.

Στις κουζίνες των γιαγιάδων, τα γιουβαρλάκια ήταν σύμβολο φροντίδας.

Το άρωμα του κρόκου Κοζάνης και η γεύση του αυγολέμονου δημιουργούν μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Ένα Πιάτο για Όλες τις Εποχές

Παρόλο που τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι ιδανικά για τους χειμωνιάτικους μήνες, μπορούν να σερβιριστούν και χλιαρά το καλοκαίρι, συνοδευόμενα από ένα δροσιστικό ποτήρι κρασί.

Συνοδευτικά

Συνδυάστε τα γιουβαρλάκια με φέτα και φρέσκο ψωμί, και ολοκληρώστε το γεύμα με μια πράσινη σαλάτα.

Για τα παιδιά, μια φέτα λεμονιού στο πιάτο προσθέτει μια δροσερή πινελιά.

Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο δεν είναι μόνο ένα φαγητό, αλλά μια εμπειρία που ενώνει οικογένειες και δημιουργεί αναμνήσεις.

Με τη σωστή συνταγή και λίγη φροντίδα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πιάτο που θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους.

Δοκιμάστε τη συνταγή και μοιραστείτε τη γεύση της παράδοσης με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Η συνταγή είναι της Souki Simeonidou

Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#αυγό
#δυόσμο
#ελαιόλαδο
#θρεπτικά
#θρεπτικά συστατικά
#καλοκαίρι
#καρδιά
#καρότο
#κρασί
#κρεμμύδι
#νερό
#πατάτα
#ρύζι
#σούπα
#συνταγή
#φαγητό
#φέτα
#φρέσκα
#ψωμί