Τα πιθανά οφέλη από τον χυμό των ξινοκέρασων μπορεί να αποδοθούν στα βιο-ενεργά συστατικά του, όπως οι πολυφαινόλες, οι ανθοκυανίνες και η μελανίνη
Τα κεράσια Montmorency (Prunus cerasus), που καλλιεργούνται ευρέως στις ΗΠΑ, τον Καναδά αλλά και τη Γαλλία είναι ήδη γνωστό ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, καθώς συμβάλλουν στην σωματική αποκατάσταση μετά την άθληση αλλά και σε ένα ποιοτικό ύπνο. Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food & Function υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ποικιλία ξινοκέρασων, που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων των ηλικιωμένων.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ παρατήρησε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού κερασιού βελτίωνε τις επιδόσεις των ατόμων 65-73 ετών στα τεστ μνήμης. Στην τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη είχαν λάβει μέρος 34 ενήλικες που είχαν λάβει οδηγίες να πίνουν 480 mL χυμό κερασιού Montmorency ή την ίδια ποσότητα εικονικού χυμού, την μισή το πρωί και την άλλη μισή το βράδυ, καθημερινά για 12 εβδομάδες.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν γενικά υγιείς, καθώς δεν ήταν μανιώδεις καπνιστές, δεν είχαν ιστορικό διάγνωσης καρδιακής νόσου, διαβήτη, καρκίνου ή ψυχικής πάθησης, δεν έπαιρναν φάρμακα που μπορούσαν να επηρεάσουν την εγκεφαλική λειτουργία και τους είχε ζητηθεί να συνεχίσουν την συνήθη διατροφή και σωματική δραστηριότητα τους. Πριν και μετά την μελέτη, οι ερευνητές είχαν αξιολογήσει τη γνωστική λειτουργία και την μνήμη των εθελοντών μέσω ειδικών ερωτηματολογίων και τεστ.
Μετά από 12 εβδομάδες, όσοι είχαν πιει χυμό κερασιού είχαν βελτιωμένα αποτελέσματα τα τεστ τόσο της γνωστικής λειτουργικότητας όσο και της μνήμης. Συγκεκριμένα, είχαν 5% αύξηση της αυτο-ικανοποίησης τους από την ικανότητα τους να θυμούνται πράγματα, 4% μείωση του χρόνου επεξεργασίας του οπτικού ερεθίσματος και 23% μείωση στα λάθη κατά τη διάρκεια χρήσης της οπτικής μνήμης και της απόκτησης μιας νέας γνώσης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επίσης, είχαν 3% βελτίωση της οπτικής εστίασης και 18% μείωση των λαθών κατά την χρήση της διαστηματικής λειτουργικής μνήμης, συγκριτικά με την αρχή της μελέτης.
“Η γνωστική λειτουργία είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την ανεξάρτητη διαβίωση και την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Τα πιθανά οφέλη από τον χυμό των ξινοκέρασων μπορεί να αποδοθούν στα βιο-ενεργά συστατικά του, όπως οι πολυφαινόλες, οι ανθοκυανίνες και η μελανίνη. Επίσης, μπορεί να σχετίζονται με την ιδιότητά τους να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, όπως έχει διαπιστωθεί σε προηγούμενη μελέτη, καθώς η αρτηριακή πίεση επηρεάζει και την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο», εξηγεί η Sheau Ching Chai, επίκουρη καθηγήτρια Συμπεριφορικής Υγείας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συμμόρφωση των εθελοντών προς τις οδηγίες των ερευνητών ήταν υψηλή, καθώς έφτασε και το 94,2%, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί κανείς εύκολα να εντάξει στην καθημερινότητά του την κατανάλωση χυμού κερασιού δύο φορές την ημέρα.