Οι καλοκαιρινοί μήνες χαρακτηρίζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Όλοι καταφεύγουν στη θάλασσα και σε πισίνες για να καταπολεμήσουν τη ζέστη. Κατά το κολύμπι στις πισίνες, έχει παρατηρηθεί ότι τα μάτια κοκκινίζουν και επικρατεί η άποψη ότι αυτό οφείλεται στο χλώριο της πισίνας.
Μία νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι τα κόκκινα μάτια μετά την κολύμβηση στην πισίνα δεν οφείλονται στο χλώριο, αλλά στα ούρα που “κυκλοφορούν» στα νερά της πισίνας.
Το χλώριο σε συνδυασμό με τα ούρα προκαλούν μια χημική αντίδραση που καταπονεί τα μάτια και μπορεί να δημιουργήσει δηλητηριώδη αέρια που είναι επιβλαβή για την καρδιά, τα πνευμόνια και το νευρικό σύστημα.
“Αυτή η χλωριούχα μυρουδιά στην πισίνα δεν είναι στην πραγματικότητα χλώριο. Αυτό που μυρίζει είναι χημικές ουσίες που σχηματίζονται όταν το χλώριο αναμιγνύεται με ούρα, ιδρώτα και βρωμιά από το σώμα κολυμβητών», αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ποιότητας Υδάτων και Υγείας, Κρις Ουάϊαντ.
Το χλώριο, όπως και άλλα απολυμαντικά, χρησιμοποιούνται στις πισίνες για να καταπολεμούν τα μικρόβια που βρίσκονται στο νερό. Όταν κάποιος ουρεί μέσα σε μία πισίνα, μειώνει το χλώριο και την αποτελεσματικότητά του. Αποτέλεσμα αυτού είναι η παραγωγή μιας χημικής ουσίας που ερεθίζει τα μάτια, εξ ου και το κοκκίνισμα.
Απαιτείται περισσότερη ποσότητα χλωρίου στα νερά της πισίνας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι χημικές ουσίες που προκαλούν αυτούς τους ερεθισμούς. Πέρα από τους ερεθισμούς που προκαλούν οι χημικές ουσίες, από τις ενώσεις αυτές απελευθερώνεται άζωτο που βρίσκεται στα ούρα.
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το κολύμπι σε πισίνες εσωτερικού χώρου.
Αν δεν υπάρχει άψογη συντήρηση, μπορεί να γίνει επικίνδυνο γιατί αυτές οι ουσίες που προκαλούν ερεθισμό μετακινούνται στον αέρα γύρω από την πισίνα και μπορούν να προκαλέσουν συριγμό, βήχα, κρίσεις άσθματος, αλλά και λοιμώδη νοσήματα.Επικίνδυνα μικρόβια που μεταφέρονται με το νερό
Η κρυπτοσποριδίαση είναι μια παρασιτική ασθένεια από το παράσιτο κρυπτοσπορίδιο, που μεταφέρεται στο νερό και επηρεάζει το λεπτό έντερο και την αναπνευστική οδό. Μεταφέρεται στο νερό από τα άτομα που έχουν μικρή διάρροια κι έτσι απελευθερώνουν ελάχιστες ποσότητες μολυσματικών μικροοργανισμών στο νερό, όπως το βακτήριο Εσερίχια κόλι, ο ιός Νοροϊός και το παράσιτο κρυπτοσπορίδιο.
Δεν είναι απαραίτητο ο άρρωστος κολυμβητής να υποφέρει από διάρροια εκείνη τη χρονική στιγμή που κολυμπάει. Ακόμη και αν ήταν άρρωστος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το νερό μολύνεται με μικρόβια.Μερικά από τα μικρόβια που προκαλούν τη διάρροια, μπορούν να επιζήσουν στο νερό της πισίνας από μερικά λεπτά μέχρι και ημέρες, ακόμη και αν έχει συντηρηθεί η πισίνα. Εάν κάποιος καταπιεί έστω και λίγο νερό από την πισίνα, είναι αρκετό για να μολυνθεί από το μικρόβιο. Φυσικά όλα θεραπεύονται αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν τα προβλήματα για να αντιμετωπιστούν.
Μοναδική λύση για την σίγουρη αποφυγή μεταφοράς μικροβίων μέσα στο νερό είναι οι κολυμβητές να κάνουν ντους και να έχουν ουρήσει προτού μπουν και κολυμπήσουν στην πισίνα.