Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε το κείμενο να σας πούμε ότι το τσίμπημα από όλα αυτά τα έντομα είναι και επώδυνο και κάποιες φορές επικίνδυνο. Όμως η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμβουλος για την περίπτωση που σας τσίμπησε ένα τέτοιο έντομο. Η ψυχραιμία και η γνώση. Και πάνω από όλα να γνωρίζετε σε ποιο τσίμπημα είστε αλλεργικοί.
Σκορπιοί- σαρανταποδαρούσες: Ευτυχώς στη χώρα μας δεν ζούνε οι τεράστιες (σαν φίδι) σαρανταποδαρούσες και οι σκορπιοί που βλέπουμε στο national geographic. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το τσίμπημα τους κατά τη διάρκεια των διακοπών μας δεν είναι επικίνδυνο. Χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση γιατί μπορεί να αποβεί και μοιραίο. Το τσίμπημα της σφίγγας λένε, είναι “παιχνιδάκι» μπροστά στο τσίμπημα του σκορπιού ή της σαρανταποδαρούσας. Ο πόνος αφόρητος. Τι πρέπει να κάνουμε αμέσως; Να βρούμε πάγο και να τον τοποθετήσουμε επάνω στο σημείο που μας τσίμπησε. Αμέσως μετά πρέπει να πάρουμε αντισταμινικό χάπι (που πρέπει να έχουμε στο φαρμακείο των διακοπών μας) και οπωσδήποτε για να αντέξουμε τον πόνο, να πάρουμε κάποιο ισχυρό παυσίπονο. Το δέρμα στο σημείο του δήγματος πρήζεται και κοκκινίζει.
Ο χρόνος είναι πολύτιμος και πρέπει να μεταβούμε αμέσως σε κάποιο κέντρο υγείας ή σε κάποιο νοσοκομείο. Εάν έχουμε στο φαρμακείο και κάποιο χάπι κορτιζόνης πρέπει να το πάρουμε και αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαράξουμε με ξυράφι την πληγή για να βγει το δηλητήριο. Θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρουφήξουμε το δηλητήριο εάν έχουμε πληγές στο στόμα ή ουλίτιδα. Το να προλάβουμε το ισχυρό σοκ είναι επίσης σημαντικό για το λόγο αυτό η ψυχραιμία σώζει.
Σφήκα- μέλισσα: Εάν δεν είστε αλλεργικοί να ξέρετε ότι το τσίμπημα της σφήκας ή της μέλισσας δεν είναι θανατηφόρο. Μπορεί να πονέσετε αλλά δεν κινδυνεύετε. Όσοι είναι αλλεργικοί και το ξέρουν, καλό θα είναι στις διακοπές τους να έχουν πάντα μαζί τους ένεση αδρεναλίνης και άλλα αντιαλλεργικά φάρμακα. Το πρόβλημα με τη σφήκα ή τη μέλισσα δεν είναι αν μας τσιμπήσει μια. Το πρόβλημα είναι να δεχθούμε μαζικά, τα τσιμπήματα από ένα ολόκληρο σμήνος. Για αυτό προσέχουμε που πηγαίνουμε μέσα στα φυτά μην έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποια φωλιά. Τα τσιμπήματα θα είναι σε κάθε σημείο του κορμιού μας και θα είναι ανελέητα.
Όταν μας τσιμπήσει μια σφήκα ή μέλισσα το δέρμα πρήζεται και κοκκινίζει σαν τοπική φλεγμονώδη αντίδραση στο δηλητήριο του κεντριού. Πονάμε έντονα και μάλιστα ο πόνος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και λίγες ημέρες. Αν μας τσιμπήσουν μέσα στο στόμα ή στο λαιμό πρέπει αμέσως να πάμε σε νοσοκομείο ακόμη και εάν δεν είμαστε αλλεργικοί γιατί μπορεί το πρήξιμο να φράξει τους αεραγωγούς.
Μόλις μας τσιμπήσει μια μέλισσα ή σφήκα, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βγάλουμε το κεντρί. Όχι με τα νύχια μας ή με το να πιέσουμε την πληγή, αλλά με ένα τσιμπιδάκι. Στη συνέχεια τοποθετούμε πάγο ή κάποια αλοιφή με κορτιζόνη και παίρνουμε ένα αντισταμινικό χάπι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρατηρήσουμε μήπως νιώσουμε ζαλάδα, ή δυσκολία στην αναπνοή, ή μήπως νιώθουμε να ιδρώνουμε. Σημαίνει ότι είμαστε αλλεργικοί και δεν το γνωρίζαμε και κινδυνεύουμε να πάθουμε σοκ. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάμε την ίδια στιγμή στο νοσοκομείο.
Όταν κάποιος είναι αλλεργικός και το γνωρίζει θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με ειδική ταυτότητα που θα είναι περασμένη στο λαιμό ή στο χέρι του και θα αναφέρει το είδος της αλλεργίας. Αυτό γίνεται γιατί μπορεί ο αλλεργικός να λιποθυμήσει και να μην γνωρίζουν οι γιατροί τι έχει.
invitromagazine.gr