Για ποιο λόγο οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πρωινό θα πρέπει να το καθυστερούμε όσο περισσότερο μπορούμε ούτως ώστε να χάσουμε ευκολότερα βάρος;
Πιο δύσκολη την προσπάθεια για απώλεια βάρους φαίνεται να κάνει το πρωινό σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ. H μελέτη αναφέρει πως το να τρώει κανείς πρωινό φαίνεται πως μειώνει τα αποτελέσματα της δίαιτας και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε κατανάλωση περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της μέρας. Επειδή όμως οι παρατηρήσεις των ερευνών προκαλούν εντύπωση μια και μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι το πρωινό είναι ωφέλιμο για την ρύθμιση του βάρους, ας δούμε τι ακριβώς εννοούν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές η καθυστέρηση του πρώτου γεύματος της μέρας μοιάζει να κρατά το σώμα σε “ρύθμιση καύσης λίπους» κρατώντας το σε παρατεταμένη νηστεία με την έννοια της πλήρους αποχής από το φαγητό. Καθυστερώντας το πρωινό λοιπόν παρατείνεται η χρονική διάρκεια καύσης του λίπους. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές ένα διατροφικό κενό 16 ωρών είναι η καλύτερη επιλογή για να επιταχυνθεί ο ρυθμός απώλειας βάρους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη πρωινό στα αγγλικά – breakfast – σημαίνει διακοπή της βραδινής νηστείας (fast).
Κανείς δεν προτείνει ωστόσο την παράλειψη του πρωινού το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό. Μάλιστα μελέτη που είχε δημοσιευθεί πριν λίγο καιρό στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, συνέκρινε γυναίκες 18-45 ετών οι οποίες έτρωγαν πρωινό με άλλες που δεν έτρωγαν και διαπίστωσε τόσο διατροφικές διαφορές όσο και διαφορές της ψυχικής διάθεσης ανάμεσα στις δύο ομάδες γυναικών. Ενώ όλοι κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, οι γυναίκες που έτρωγαν πρωινό κατανάλωναν ποιοτικότερες τροφές (φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης) και σημαντικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, κάλιο και ασβέστιο. Από την άλλη οι γυναίκες που δεν έτρωγαν πρωινό κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, ειδικά τις βραδινές ώρες. Η κατανάλωση αυτών των θερμίδων συσχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της μέρας συγκριτικά με το στρες που βίωναν όσες έτρωγαν πρωινό.
Το συμπέρασμα; Η απόφαση να τρώτε ή όχι πρωινό πρέπει να καθορίζεται από τις δικές σας ανάγκες.
Θυμηθείτε: Το πρωινό δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο. Ξεκινήστε με πρωτεΐνη όπως τυρί τύπου κότατζ, γιαούρτι, αυγά ή ακόμα και κινόα. Προσθέστε επίσης υγιεινούς υδατάνθρακες, δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα αποφεύγοντας τα γλυκά. Αφιερώστε λίγα λεπτά στο πρωινό σας και απολαύστε το.
Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για το πρωινό σας τότε προτιμήστε τοστ ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι ή προετοιμάστε το από το προηγούμενο βράδυ βράζοντας αυγά. Μια άλλη επιλογή είναι να αγοράσετε γιαουρτάκια και να τα απολαύσετε στο δρόμο με κάποιο φρούτο όπως μπανάνα ή μήλο.